EducatieSeksualiteit

Ik ben te moe voor seks; wat nu?

geschreven door 1 september 2020
te moe voor seks

Een drukke baan of studie, het contact met je vriendenkring en familie onderhouden, het huishouden op orde houden en misschien heb je kinderen voor wie je moet zorgen. Soms ben je dan te moe voor seks. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks je vermoeidheid toch de energie kan vinden om intiem te zijn met je partner?

Sorry schat, ik heb hoofdpijn

Met een druk leven waarin je veel ballen in de lucht moet houden, is het niet gek dat je af en toe, of zelfs vaak, moe bent.  Dit kan ertoe leiden dat je de pogingen van je partner om intiem te zijn afslaat of dat jullie allebei geen initiatief meer nemen. ‘Sorry schat, ik heb hoofdpijn’ is misschien een verleidelijk excuus als je de energie niet voelt om seks te hebben. Natuurlijk is het goed om nee te zeggen tegen seks als je geen zin hebt. Probeer het wel eerlijk aan te geven bij je partner in plaats van een (onwaar) excuus als hoofdpijn te gebruiken.

Het kan jammer zijn om de toenaderingen van je partner af te slaan of zelf geen seks te initiëren als gevolg van vermoeidheid. Seks en intimiteit kunnen een positief gevoel teweeg brengen en zijn voor de meeste mensen een fijn onderdeel van de relatie. Maar hoe kun je jezelf tot seks aanzetten als je zo moe bent?

Te moe voor seks: tips

Als je moe bent, kan het als een enorme opgave voelen om seks te hebben. Een beetje op de bank hangen of meteen het licht uitdoen zodra je in bed ligt, lijkt dan aanlokkelijker dan je te moeten inspannen voor seks. Er zijn een aantal dingen die je samen met je partner kunt proberen om je seksleven wat op te krikken:

  • We zijn vaak geneigd te denken dat seks iets is wat we ‘s avonds in bed hebben voor het slapen gaan. Gooi het roer eens om en heb seks in de ochtend of het begin van de avond. Dan heb je misschien nog meer energie dan wanneer je na een heel slaapritueel (gezicht wassen of douchen, tanden poetsen, etc.) naast elkaar in bed komt te liggen. Je kan ook samen beslissen om wat eerder naar bed te gaan om zo nog tijd te hebben voor seks of intimiteit.
  • Misschien zit het je dwars dat je minder seks hebt met je partner. Misschien ben je bang dat je partner geen zin meer heeft in seks of dat hij/zij jou niet meer aantrekkelijk vindt. Heb je het hier met je partner over gehad? Misschien blijken jullie tegen dezelfde dingen aan te lopen of piekeren jullie over dezelfde onderwerpen. Het is goed om het hierover te hebben. Misschien dat die openheid zelfs leidt tot verandering.
  • We schreven het al eens eerder op Bedmanieren.nl: zin in seks komt niet vanzelf. Als je moe bent, kan het als een klus voelen om aan seks te beginnen. De gedachte ‘en ik heb bovendien geen zin…’ maakt het nóg minder verleidelijk. Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat zin in seks juist vaak komt op het moment dat je bezig bent en opwinding ervaart. Dan wordt het aantrekkelijk om door te gaan. Kortom: begin gewoon maar eens en zie dan wat er gebeurt. Waarschijnlijk krijg je zin!
  • Onthoud dat ‘seks hebben’ niet betekent dat je all the way moet gaan. Je kan ook op zoek gaan naar meer laagdrempelige manieren om intiem te zijn. Die kosten waarschijnlijk minder energie. Denk aan knuffelen of kussen, elkaar strelen en elkaars lichaam en lichaamswarmte voelen. Bespreek samen wat je hierin fijn vindt en creëer een nieuwe of extra manier om intiem te zijn.
  • In de drukte van alledag kan het lastig zijn om überhaupt een moment te vinden dat seks uitkomt. Als het niet lukt om doordeweeks intieme momenten samen te plannen, probeer er dan in het weekend tijd voor vrij te maken of plan eens een weekend weg samen.
  • Met een gesjeesd gevoel uit werk komen, snel boodschappen doen, koken en eten… Dan is een deel van de avond al snel voorbij en heb je geen tijd gehad om tot rust te komen. Als je zo in de actie-modus blijft, kan het lastig zijn om je over te geven aan seks of intimiteit. Het kan helpen samen een rustig moment te plannen. Dat zou bijvoorbeeld, om eens iets nieuws te proberen, ook kunnen met een mindfulness-oefening. Zo’n oefening kan onder andere rust in het moment bieden. Probeer het eens (eventueel samen) en bekijk of je je daarna rustig voelt, wat los bent gekomen van de dag en of je je kan overgeven aan intimiteit. Sowieso is het een goed idee om te proberen op een mindful manier seks te hebben.
  • Bedenk dat intimiteit niet alleen uit lichamelijk contact bestaat. Ook intimiteit op emotioneel vlak valt hieronder. Probeer in de avond even samen te zitten voor een gesprek over hoe de dag was en hoe het gaat. Zo blijf je met elkaar in contact en dat kan lichamelijke intimiteit ook aantrekkelijker maken.
  • Vergeet ook niet dat het niet erg is dat je periodes hebt waarin je minder seksueel actief bent. Soms is dat gewoon zo. Het helpt om daarin te berusten in plaats van je verdrietig of gefrustreerd te voelen. Blijf wel in contact met je partner, zodat je niet emotioneel van elkaar verwijderd raakt.

Wie weet kan je je vinden in één van bovenstaande tips en wil je die uitproberen. Veel succes en we zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Die kun je hieronder achterlaten.

Beeld: Pixabay.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.