ErotiekSeksualiteit

Zwoele zomerzin…

geschreven door 17 juli 2018
Zwoele zomerzin

Zonovergoten dagen, hoge temperaturen en lange nachten; het is volop zomer! In frisse en fleurige gewaden zoekt men verkoeling op terras, park en strand. En hoe meer de zomer broeit, hoe meer het daarbeneden ook begint te broeien. Maar klopt het echt dat zwoele zomers mensen aanzetten tot stomende seks?

Zonlicht

Seksuoloog Rik van Lunsen onderschrijft in de Volkskrant de seksuele zomerdrift met een publicatie waaruit blijkt dat jongeren vaker ontmaagd worden in de zomer dan in andere seizoenen (Rodgers, Harris, & Vickers, 2010). Ook stelt Van Lunsen dat de zon op je huid een zeer aangename tinteling en een gevoel van warmte teweeg kan brengen. Aangezien de huid misschien wel het belangrijkste seksuele orgaan is, is het niet vreemd dat dit gevoel kan leiden tot seksuele opwinding. Een ander onderzoek, aangehaald door gynaecoloog Nils Lambalk, wees uit dat lustgevoelens mede kunnen optreden door blootstelling aan het (zon)licht (Cummings, 2010). Dit geldt voor chimpansees, bavianen, maar ook voor mensen!

Daarnaast maken mannen 30% meer testosteron aan onder invloed van zonlicht, waardoor ze bijvoorbeeld sneller verliefd worden. Zonlicht beïnvloedt bovendien de aanmaak van de chemische stoffen endorfine en serotonine. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in het ervaren van plezier, ontspanning en genot. Niet gek dus, dat de zomer ons wat seksuele opschudding bezorgt. Er worden zelfs meer baby’s geboren in de lente; reken zelf maar uit! Dit heeft overigens ook te maken met het feit dat vitamine D vruchtbaarheid en spermakwaliteit kan bevorderen. Goed om te weten dus, als je zwanger wil worden.

Biologie of brein?

Toch blijkt niet alleen biologie, maar vooral ook ons brein een grote rol te spelen bij het opwekken van onze seksuele lust. Al eerder schreven we op Bedmanieren.nl dat er drie factoren nodig zijn om seksueel opgewonden te kunnen raken. Ten eerste de juiste context; ‘Wil ik op dit moment seks hebben met deze persoon?’. Op de tweede plaats zijn seksuele stimuli van groot belang (prikkels uit je omgeving) en ten derde moet er sprake zijn van een intact seksueel systeem (lichamelijk en psychologisch) om deze prikkels te kunnen verwerken.

Dat de zomer ons zo hitsig maakt, heeft dus grotendeels te maken met het feit dat de context ideaal is; we hebben over het algemeen veel vrije tijd in de zomer (denk aan vakantie). Dit komt onze stemming natuurlijk ten goede. Ook zijn er ‘s zomers veel meer seksuele prikkels om ons heen. In geen enkel ander jaargetijde kun je zoveel naakt aanschouwen als in de zomer; korte broeken, laag uitgesneden shirts, en natuurlijk de weinig verhullende bikini’s en zwembroeken. Combineer dit alles (met een slok alcohol) en je hebt de gouden formule voor hete hartstocht.

Dus waar wacht je nog op? Ontspan, geniet en laat je prikkelen door zonnestralen en naakt vertoon. Een zinderende zomer gegarandeerd!

Hoofdafbeelding: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou: