EducatieErotiek

Lustopwekkend; gebruik jij weleens afrodisiaca?

geschreven door 24 juli 2018
afrodisiaca

Afrodisiaca zijn populair. Lustopwekkende natuurlijke middeltjes of recepten vinden via internet is dan ook niet moeilijk. Want ‘food beïnvloedt je mood’, zeggen ze. Maar klopt dat wel?

Afrodisiaca

Eerder beschreven we hoe dieet en leefstijl de smaak van je sperma (ejaculaat) beïnvloedt. Wat je eet en drinkt heeft echter ook invloed op je mate van zin in seks. Althans, zo luiden de verhalen al sinds de Egyptenaren tot aan de oude Perzen en tegenwoordige Franse diëten. In veel culturen worden natuurlijke middeltjes, afrodisiaca, gebruikt die seksueel stimulerend zouden werken. ‘Afrodisiacum’ is afgeleid van de naam van Aphrodite, de godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid in de Griekse mythologie.

Werking

Weinig afrodisiaca zijn farmacologisch onderzocht. Sommige worden onderzocht vanwege een mogelijke rol bij verminderd seksueel functioneren. Bijvoorbeeld omdat de lustopwekkende middelen een verbeterde doorbloeding of verandering in hormoonspiegels teweeg zouden brengen. Andere dragen bij aan basale neurofysiologische processen van de seksuele respons (Kotta, Ansarai & Ali, 2013). Verder onderzoek is echter nodig naar de werking en veiligheid in combinatie met andere middelen. Daar is interesse naar; men hoopt dat natuurlijke middelen minder bijwerkingen met zich meebrengen dan chemische middelen. Daardoor zou je ze onbezorgd en ongelimiteerd kunnen gebruiken.

Een afrodisiacum heeft de potentie om op verschillende manieren seksueel stimulerend te werken; door gedragsmatige remmingen weg te nemen, door neurofysiologisch de zin te vergroten, of doordat je eerder seksueel plezier hebt gekoppeld aan het nuttigen van het middel (erotische associaties door conditionering).

Soorten

De volgende middelen zijn voorbeelden van afrodisiaca. In de meeste gevallen is er weinig of geen bewijs dat een dergelijke werking wetenschappelijk onderbouwt.

 • Yohimbine – Een wetenschappelijk bewezen afrodisiacum. De werkzame stof ‘yohimbe’ is vaatverwijdend, maar werkt niet op de hersenen. Je wordt er dus niet opgewekt of opgewonden van. Bij opwinding krijg je wel makkelijker een erectie, omdat het bloed makkelijker naar de penis stroomt. Yohimbe werd tot mei 2007 in smartshops verkocht. Sindsdien is het verboden.
 • Ginseng – Het is een Aziatische wortel die traditioneel gebruikt werd voor tonic. Ze zeggen dat het bij langdurig gebruik het seksueel verlangen verhoogt, vooral bij vrouwen. In de VS is het de nummer 1 onder lustopwekkende middelen gekocht door vrouwen.
 • Oesters – Misschien wel het bekendste afrodisiacum. In oesters zit ontzettend veel zink. Dat zou zorgen voor meer zin en bovendien is uit onderzoek gebleken dat het de spermaproductie verhoogt. De zeevrucht is daarnaast rijk aan fosfor en proteïnen. Ook zitten er flavonoïden in oesters; stoffen die de voortplantingsorganen zouden stimuleren.
 • Banaan – Bananen bevatten kalium, magnesium en vitamine B. Deze combi geeft je testosteronspiegel een boost. Testosteron is belangrijk voor het ontstaan van zin bij zowel mannen als vrouwen. Daarnaast zit er bromelia in banaan, een enzym dat opwinding bij mannen zou stimuleren. Al doet de verschijningsvorm van een banaan je waarschijnlijk ook aan iets anders lustopwekkends denken…
 • Maca – Maca als afrodisiacum dateert helemaal uit het Inca-tijdperk. Krijgers kregen maca om hun uithoudingsvermogen en zin in seks te versterken. In veel supermarkten kun je maca anno nu in poedervorm kopen.
 • Knoflook – In knoflook zit een stofje dat allicine heet en dat zorgt er weer voor dat je bloed sneller gaat stromen, dus we kunnen ons er iets bij voorstellen. Het is echter ook te vinden in lijstjes anti-afrodisiaca, vermoedelijk door de geur die je lang na het eten nog bij je kan dragen?
 • Honing – Honing zit vol met borium (een mineraal dat ervoor zorgt dat je oestrogeen goed gebruikt wordt). Daarnaast hebben studies aangetoond dat het ook nog eens zorgt voor een verhoging van testosteron in het bloed. Goed voor zowel mannen als vrouwen dus.
 • Spaanse vlieg – De Spaanse vlieg scheidt irriterende en blaartrekkende stoffen uit bij gevaar. Een van de bestanddelen van dit afweergeschut is cantharidine. Cantharidine zorgt  voor irritaties aan de urinewegen, waardoor er meer bloed stroomt naar de schaamstreek. En dat helpt zowel bij het krijgen van een erectie als bij het stimuleren van de vrouwelijke geslachtsorganen. Maar cantharidine is krachtig en lijkt qua werking sterk op het zeer giftige strychnine. Teveel cantharidine kan zorgen voor priapisme – een langdurige en pijnlijke erectie waarbij blijvende schade kan ontstaan. Gelukkig maar dat vrijwel alle Spaanse-vliegproducten die je aantreft in seks- en smartshops geen cantharidine bevatten, maar vooral andere ‘hete’, maar ongevaarlijke stoffen zoals cayennepeper. Gewoon te vinden in je keukenkastje!
 • Asperges – Asperges zijn rijk aan vitamine A, C, B6, kalium, fosfor, calcium en foliumzuur. Dat laatste geeft de productie van histamine een zetje, en dat kan helpen om een orgasme te bereiken.
 • Chocola – Met name pure chocolade. Cacaobonen bevatten cafeïne, theobromine, anandamine en fenylethylamine. Deze stofjes zorgen voor opwinding en euforie. Cacao bevat ook tryptofaan; een onderdeel van de neurotransmitter serotonine; bekend vanwege het geven van een ​​geluksgevoel en het bevorderen van ontspanning. Azteekse prostituees werden vroeger zelfs betaald in cacaobonen. Ook gesmolten chocola spreekt natuurlijk tot de verbeelding.
 • Alcohol – Amerikaanse seksuologe Kat Van Kirk stelt dat (met name donker) bier een uitstekend afrodisiacum zou zijn. “In eerste instantie is er de hop, die het bier zijn bittere smaak geeft en ook rijk is aan fyto-oestrogenen, die ervoor zorgen dat een ejaculatie langer uitblijft,” benadrukte ze. “Daarnaast is er het ijzer dat de aanmaak van hemoglobine bevordert, waardoor meer zuurstof kan worden getransporteerd en een steviger erectie kan worden bereikt.” En laten we vooral niet vergeten; alcohol neemt remmingen weg, waardoor je misschien minder verlegen bent of makkelijker tot een bepaalde seksuele handeling overgaat. Hoewel de ervaring leert dat alcohol in hogere doseringen soms een iets té ontspannende werking kan hebben…

Afrodisiaca; weinig wetenschappelijk bewijs, veel geruchten. Er is maar één manier om erachter te komen of het bij jou werkt. Doe er (op verantwoordelijke wijze) je voordeel mee. En mochten al die middeltjes nou niet werken; onthoud dan dat Helen Kaplan (1977) stelde dat verliefdheid het beste afrodisiacum is. Want zeg nou zelf; wie staat er niet constant te popelen om seks te hebben met zijn of haar kersverse hartendief?

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.