Meer dan 1000 vrouwen werden op oudejaarsavond 2015 in Keulen (Duitsland) seksueel mishandeld en aangerand. ‘Hoe kunnen we voorkomen dat dit gebeurt?’, dacht Duitsland. Het land ontwikkelde een website om nieuwkomers Europese seksuele voorlichting te geven.
Tijdens de grootste migrantenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog liet Duitsland in 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen binnen; meer dan welk Europees land ook. Dit betekende dat zij, meer dan andere landen, te maken kregen met cultuurverschillen. Ook op het gebied van seksualiteit. De vrouwen in Keulen werden lastig gevallen door mannen uit Noord Afrika en het Midden Oosten. In verband met de lopende beschuldigingen van verkrachting en andere vergrijpen heeft Duitsland een speciale website ontwikkeld.
De website Zanzu
De website “Zanzu: Mijn lichaam in woord en beeld” is bedoeld om de nieuwkomers voorlichting te geven over Europese seksuele waarden en normen, en voortplanting. Ze werd ontwikkeld door het Duits Federaal Agentschap voor Gezondheidspromotie van het Ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met Sensoa, het Vlaams Expertisecentrum voor Seksuele Gezondheid, en werd begin 2016 gelanceerd. Inmiddels is het portaal beschikbaar in 13 verschillende talen. Alle informatie is als PDF op te slaan, te printen en heeft een text-to-speechfunctie waarmee je een pagina kan laten voorlezen. Het webportaal werd ontworpen om migranten, oftewel anderstaligen die nog maar kort in Europa verblijven, de kans te bieden om informatie in te winnen over seksualiteit en voortplanting.
Verschillende onderdelen van de seksuele voorlichting
De website gaat gedetailleerd in op zowel de fysieke als juridische aspecten van seksualiteit. De vrouwelijke en mannelijke genitalia worden omschreven. In de seksuele voorlichting worden bruikbare tips gegeven over seksuele hygiëne. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van geparfumeerde zeep bij het wassen van je geslachtsorganen afgeraden. Maar er is ook een deel van de website dat zich richt op voortplanting en het voorkomen van geslachtsziekten. Daarnaast wordt uitgelegd wat seksueel geweld, zoals gedwongen seks, verkrachting en aanranding, inhoudt en dat je hier strafrechtelijk voor kan worden vervolgd. Er wordt aangegeven dat seksuele vergrijpen niet per se fysiek, maar ook verbaal of via ander gedrag kunnen plaatsvinden. Bovendien noemt de website dat fysiek geweld en vrouwenbesnijdenis bij de wet verboden is in Europa.
Seksueel plezier
Het is belangrijk dat je niet alleen aandacht besteedt aan ‘wat er mis kan gaan’ tijdens seksueel contact. Zanzu heeft gelukkig ook een module die zich richt op seksueel plezier. Ook de positieve aspecten van seks zijn belangrijk. Er wordt op de website aandacht besteed aan seksuele opwinding en voorspel, en er worden voorbeelden gegeven van verschillende seksuele posities. Aan de bezoeker wordt uitgelegd dat seksuele gemeenschap plezieriger kan worden door te variëren in snelheid, ritme en intensiteit. De boodschap van de ontwikkelaars is terecht dat masturberen en porno oké zijn, en dat dit kan helpen om seksueel opgewonden te worden. Tekeningen maken alles duidelijker.
Wat vind jij van de website? Zou jij hem adviseren of laten voorlezen, bijvoorbeeld aan Syrische vluchtelingen? En kunnen we hiermee seksuele vergrijpen voorkomen?
Neem contact op met Sensoa als je hen tijdens een teamvergadering wil laten demonstreren hoe de website kan worden gebruikt als een hulpmiddel in vorming en individuele counseling.
Beeld: Zanzu.