EducatieSeksualiteit

Sperma: hoe smaakt dat van jou?

geschreven door 24 augustus 2021
Sperma

Laten we het eens over sperma hebben. Je weet wel, dat witte goedje dat uit de penis komt tijdens de zaadlozing van een man. Waar bestaat het uit? En hoe kun je de smaak ervan beïnvloeden?

Wat is sperma en hoe wordt het aangemaakt?

De testikels zijn gevoelige organen, een beetje eivormig en voelen stevig aan. De linker testikel hangt meestal lager dan de rechter. Bij linkshandige mannen geldt vaak het omgekeerde. Testikels zijn eigenlijk spermafabrieken die elke seconde beginnen met het aanmaken van ongeveer duizend nieuwe spermacellen. Na een maand of drie zijn ze rijp genoeg om een eicel te bevruchten. De spermacellen komen na ongeveer tien weken in de bijbal (epididymis) terecht waar ze op hun beurt wachten op een zaadlozing (ejaculatie).

Tijdens de zaadlozing worden de spermacellen door samentrekking van spiertjes de zaadleiders in gestuwd, door het scrotum omhoog de buikholte in, en via de prostaat de plasbuis (urethra) in. Het sperma (ejaculaat) bevat zo’n 20 tot 50 miljoen zaadcellen! Toch nemen deze maar 1 tot 2% van het volume, zo’n 5 millimeter, in beslag. De rest bestaat namelijk uit vocht afkomstig uit zaadblaasjes (70%) en de prostaat (<30%). Het vocht dient vooral als transportvloeistof en bevat voedingsstoffen voor de zaadcellen.

Evolutionair sperma

Er is bij verschillende dieren, onder andere bij muizen, aangetoond dat de samenstelling van ejaculaat samenhangt met externe factoren. Zo bevat een zaadlozing van een mannetje met een dominante sociale status doorgaans meer spermacellen en minder eiwit, dan dat van minder dominante mannetjes. Ditzelfde geldt voor wanneer een mannetjes dier paart met een vreemd vrouwtje; de natuur zorgt dan voor meer zaadcellen en een grotere kans op het doorgeven van de genen.

De kwaliteit van je zaad

De kwaliteit van het zaad van een man wordt bepaald door de hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Een gezonde zaadcel heeft de vorm van een kikkervisje. Net als bij vrouwen vermindert de vruchtbaarheid van mannen vanaf het 35e levensjaar aanzienlijk. De kwaliteit van het sperma wordt daarnaast ook beïnvloed door je leefstijl: mannen die roken, regelmatig drinken of drugs gebruiken, stress of overgewicht hebben, hebben minder en minder goede zaadcellen. Regelmatig saunabezoek, warm baden en koorts kunnen je sperma negatief beïnvloeden in verband met de hoge temperatuur. Ditzelfde geldt voor strakke broeken en boxershorts.

via GIPHY

De smaak van sperma

Wanneer een man tijdens hoge opwinding uiteindelijk een orgasme bereikt, vindt er doorgaans een zaadlozing plaats. Bijvoorbeeld wanneer jij je lover pijpt of wanneer je wordt gepijpt. Slik jij het sperma van je lover door, en waarom wel of niet? Kwaad kan het niet, aangezien het vooral uit water bestaat en weinig calorieën bevat. De een slikt het echter liever door dan de ander. Sommigen vinden het goedje te bitter of te zuur ruiken, of kokhalzen er zelfs van. Anderen vinden niks opwindender dan het doorslikken.

De smaak van sperma verschilt per persoon en je hebt deze smaak niet volledig in de hand, maar met je voeding kun je er wel iets aan veranderen. Roken, alcohol, cafeïne en junkfood maken sperma bitter. Spruiten, broccoli en rood vlees worden ook afgeraden. Van vet eten wordt ook gezegd dat het sperma een slechte smaak geeft. Vis kan sperma een lichte vissmaak geven. Met fruit kun je het juist iets zoeter maken, zeker zoete vruchten als kiwi, ananas en mango lijken dat effect te hebben. Veel drinken is ook belangrijk, zodat je minder afvalstoffen vasthoudt.

Heb je na een avondje spareribs en bier weleens een klacht of kokhalzende lover gehad? Laat dan nu duidelijk zijn wat vegetarisch en gezond eten nog meer op kan leveren. Een schrale troost: het blijft sperma, dus het zal misschien wel nooit naar een vanille milkshake gaan smaken.

via GIPHY

Beeld: Scott Sanker via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou: