Educatie

Handig: natuurlijk glijmiddel tijdens seks

geschreven door 5 januari 2021
glijmiddel seks

Uit zowel de penis als de vagina kan vocht komen bij seksuele opwinding. Waar komt dit vocht vandaan en waar dient het voor?

Vochtigheid

Als je je weleens seksueel opgewonden hebt gevoeld, heb je misschien opgemerkt dat er toen vocht of slijm uit je penis of vagina kwam. En dan bedoelen we niet bijvoorbeeld sperma bij de man bij een orgasme, maar vocht dat voorafgaand aan het orgasme uit de penis kan komen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vocht normaal is. De ene man of vrouw produceert meer vocht dan de ander, dus er bestaat geen “normale” hoeveelheid.

Vocht uit de penis

Het vocht dat voorafgaand aan een orgasme tijdens seksuele opwinding uit de penis kan komen, wordt ‘voorvocht’ genoemd. Dit wordt gemaakt door de klieren van Cowper, die zich vlakbij de prostaat bevinden. Het nut van voorvocht heeft te maken met voortplanting. Zowel het voorvocht als het sperma verlaten het lichaam via de urinebuis, die door de penis loopt. Zaadcellen zijn niet goed bestand tegen urine en daarom wordt de urinebuis als het ware eerst schoongemaakt door het voorvocht. Eventuele urinesporen die zich nog in de urinebuis bevinden, worden door het voorvocht mee naar buiten genomen. Het pH-niveau van de plasbuis wordt ook geschikter gemaakt voor de zaadcellen (d.w.z. basisch in plaats van zuur). Hierna kan het sperma zonder beschadiging uit de penis komen tijdens de ejaculatie, zodat de kans op een bevruchting groter is.

Omdat voorvocht afkomstig is uit de klieren van Cowper en niet uit de teelballen, bevat voorvocht geen zaadcellen. In principe is een bevruchting van de eicel van een vrouw door voorvocht dus niet mogelijk. Het kan echter zo zijn dat er zich nog zaadcellen van een eerdere zaadlozing in de urinebuis bevinden. Die komen dan met het voorvocht mee naar buiten. In dat geval zou er dus wel een bevruchting kunnen plaatsvinden, doordat het voorvocht zich mengt met deze achtergebleven zaadcellen.

Voordelen van voorvocht

De ene man maakt meer voorvocht aan dan de andere man. Misschien denk je dat voorvocht raar is of dat je heel veel vocht aanmaakt en schaam je je daarvoor. Maar nogmaals, er is geen “normaal” als het gaat om voorvocht. Naast de voordelen van voorvocht voor de overleving van spermacellen tijdens een ejaculatie, heeft het nog een ander voordeel: voorvocht is een natuurlijk glijmiddel en kan daardoor fijn zijn tijdens het aftrekken.

Vocht uit de vagina

Wat betreft het vocht uit de vagina: dat is een ander verhaal. Tijdens seksuele opwinding bij een vrouw stroomt er, net als bij de man, meer bloed naar de genitaliën. Bij een man resulteert dit in een erectie. Ook bij een vrouw zorgt deze toestroom van bloed ervoor dat bijvoorbeeld de clitoris (die veel groter is dan het knopje dat je aan de buitenkant kan zien) en de schaamlippen opzwellen. Dit voldoende zwellen is een voorwaarde voor prettige en pijnloze seks. De gezwollen clitoris fungeert tijdens seks namelijk als een soort stootkussen als de penis in de vagina komt. Daarnaast zorgt voldoende opwinding ervoor dat de vagina vochtig wordt, wat ook een voorwaarde is voor pijnloze vaginale penetratie. Door het toestromen van bloed naar de vrouwelijke geslachtsdelen, wordt de druk in de bloedvaten van de vaginawand hoger, waardoor bloedplasma door de vaginawand wordt geperst. Dit vocht komt in de vagina terecht en het is een natuurlijk glijmiddel.

Als je als vrouw niet vochtig genoeg wordt tijdens seksuele activiteit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je opgewonden genoeg raakt, want bij minder vochtigheid is er een grotere kans op wrijving tijdens vaginale penetratie met een penis of seksspeeltje, waardoor er pijn kan ontstaan. Natuurlijk verschilt het van persoon tot persoon hoeveel vocht je aanmaakt tijdens seksuele opwinding. Word je niet vochtig genoeg? Dan is het waarschijnlijk goed om meer tijd te besteden aan het opgewonden raken.

Vocht bij seks

Luis Prado, The Noun Project.

Verschillen tussen man en vrouw

Kortom, er zijn wat verschillen tussen de man en vrouw wat betreft het aanmaken van vocht bij seksuele opwinding. De overeenkomst is dat het bij zowel de man als vrouw als een natuurlijk glijmiddel kan dienen. Bij mannen is dit een mooie bijkomstigheid tijdens seks en bij vrouwen is het zelfs een essentieel ingrediënt voor pijnloze seks. Glijmiddel uit een flesje kan het seksuele plezier nog verder verhogen, maar gebruik het alleen om je opwinding nog verder te verhogen en niet als een vervanging voor opwinding en de bijkomende vochtigheid – dit laatste geldt met name voor vrouwen.

Beeld: De grote golf van Kanagawa van Hokusai via rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

1 reactie

Mich 13 november 2019 om 01:34

Waarom hebben niet alle mannen voorvocht?

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.