EducatieErotiekSeksualiteit

Hoe ziet de clitoris eruit?

geschreven door 12 februari 2019
clitoris

De clitoris, dat is toch dat uitstulpinkje tussen de schaamlippen van een vrouw? Correct, maar wist je dat het een veel groter orgaan is dan je met het blote oog van de buitenkant kan zien?

De clitoris

De clitoris, de clit, de kittelaar. Zoveel woorden voor zo’n klein bolletje tussen de vrouwelijke schaamlippen. Ho, wacht! De clitoris behelst veel meer dan wat je er van de buitenkant van kan zien. No stress, heel veel mensen weten dit niet, maar de clit is gemiddeld wel zo’n 11 centimeter groot. Hoe dat kan? De clitoris loopt vanaf het bolletje tussen de schaamlippen naar binnen het lichaam in, onder de schaamlippen langs, langs beide zijden van zowel de plasbuis als de vagina. Kortom, het is een veel groter seksueel orgaan dan wat zichtbaar en voelbaar is van de buitenkant. Dat is misschien wat lastig voor te stellen, dus kijk maar eens naar de afbeelding hieronder of bekijk dit filmpje.

clitoris

De clitoris

8000 zenuwuiteinden, oh my!

Een vrouw kan opgewonden worden als haar clitoris wordt gestimuleerd met één of meerdere vingers of door andere wrijving. Als een vrouw opgewonden raakt, zwelt de gehele clitoris op, zowel van buiten als van binnen. De clit bevat dus, net zoals de penis, zwellichamen die opzwellen bij seksuele opwinding. Binnenin vormen de zwellichamen van de clit een soort kussentjes, die de penetratie van de vagina vergemakkelijken en fijner maken qua gevoel. Voor lekkere seks is het dus belangrijk dat de clitoris eerst voldoende opzwelt tijdens voorspel. Verder heeft het zwellen als functie dat de vagina meer ‘open’ komt te staan. Dit zou de kans op eventuele bevruchting vergroten na ejaculatie door de man. Het gevoeligste plekje is het bolletje tussen de schaamlippen. Met zo’n 8000 zenuwuiteinden heeft de clitoris twee keer zoveel zenuwuiteinden als de eikel van de penis. Kortom, de clitoris is erg gevoelig.

Clitoraal orgasme versus vaginaal orgasme

De meeste vrouwen kunnen geen orgasme bereiken als er alleen vaginale stimulatie is tijdens penetratie: maar 25% van de vrouwen ervaart dan een orgasme. Dit komt doordat de vagina veel minder zenuwuiteinden bevat dan de clitoris. De reden hiervoor is dat een bevalling van een kind veel pijnlijker zou zijn bij meer zenuwuiteinden in de vagina. Bij de meeste vrouwen is stimulatie van de clitoris tijdens seks dus nodig om een orgasme te bereiken. Dan kan directe stimulatie zijn, door de clitoris bijvoorbeeld te strelen met één of meerdere vingers tijdens seks, of indirect door een seksstandje te gebruiken waarbij er druk op de clitoris wordt uitgeoefend. Vandaar dat het het ene seksstandje makkelijker tot een orgasme kan leiden dan een andere positie. Verder heeft onderzoek aangetoond dat het uitmaakt hoe ver de clitoris zich van de vaginale opening bevindt: hoe groter deze afstand, hoe groter de kans dat het lastiger is voor een vrouw om een orgasme te krijgen tijdens vaginale penetratie.

Heb jij, als vrouw, of je vrouwelijke partner moeite om tijdens vaginale penetratie klaar te komen? Probeer dan eens de coital alignment technique (C.A.T.) of de Reversed C.A.T..

Beeld: Lewis Fagg op unsplash.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

Share our Shit Saturday #4 - Naughty Business Report 16 februari 2019 om 11:01

[…] “De clitoris, dat is toch dat uitstulpinkje tussen de schaamlippen van een vrouw? Correct, maar wist je dat het een veel groter orgaan is dan je met het blote oog van de buitenkant kan zien?” Bedmanieren legt uit hoe de clitoris er uit ziet. […]

Antwoorden
mm
Rinske Bakker 20 februari 2019 om 13:10

Dank voor het delen,
Groet van het Bedmanieren team.

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.