EducatieInspiratie

Wist je dat?! Jouw maandelijkse shot weetjes #2.

geschreven door en 2 juni 2020
weetjes

Soms wil je even geen lap tekst lezen, maar gewoon op een efficiënte manier nieuwe dingen leren. Samen stelden wij een willekeurige lijst op met relevante weetjes. Waarover zou jij nog meer wat willen opsteken? Laat je reactie achter!

Weetje 1.

Vrouwen hebben, net als mannen, ‘erecties’ gedurende de nacht, namelijk van de clitoris. Op zo’n moment stroomt er bloed naar de vagina en vulva. De verwijding van de bloedvaten en het ‘doorstromen’ zorgt ervoor dat de weefsels goed doorbloed blijven en goed blijven functioneren.

Weetje 2.

Vaak wordt testosteron het mannelijk geslachtshormoon en oestrogeen het vrouwelijk geslachtshormoon genoemd, maar eigenlijk klopt dit niet. Wist je namelijk dat vrouwen naast oestrogeen, ook gewoon testosteron aanmaken in de eierstokken en bijnier?

Weetje 3.

Wist je dat het helemaal niet waar is dat mannen altijd meer zin in seks zouden hebben dan vrouwen? Vrouwen kunnen net zo goed meer zin in seks hebben dan mannen. Wel kunnen bepaalde factoren invloed hebben op de mate waarin iemand zin heeft in seks, zoals eerdere seksuele ervaringen, sociale constructen (zoals maatschappelijke en stereotype opvattingen) en de mate waarin iemands seksuele systeem intact is (lichamelijk en psychologisch).

Weetje 4.

De eerste vibrator is ontwikkeld door een arts om hysterie te behandelen. Dit betekende dat vrouwen naar de huisarts gingen voor een orgasme. Het verhaal hierachter is te zien in de film ‘Hysteria’. Jaarlijks worden er rond de 1 miljoen vibrators verkocht in Nederland.

Weetje 5.

Wist je dat eicellen ook de race aangaan met andere eicellen, net zoals spermacellen? Het is dus niet zo dat die ene snelle spermacel het eitje bevrucht, die al die tijd rustig afwacht tot ze bevrucht wordt. Het eitje gaat zelf ook de competitie aan!

Weetje 6.

No stress, heel veel mensen weten dit niet, maar de clitoris is gemiddeld wel zo’n 11 centimeter groot. Hoe dat kan? De clitoris loopt vanaf het bolletje tussen de schaamlippen naar binnen het lichaam in, onder de schaamlippen langs, langs beide zijden van zowel de plasbuis als de vagina. Kortom, het is een veel groter seksueel orgaan dan wat zichtbaar en voelbaar is van de buitenkant. 

Weetje 7.

De G-spot bij vrouwen is een beruchte, veelbesproken fabel. In werkelijkheid is de G-spot de clitoris, die van binnenuit gestimuleerd wordt. Maar wist je dat ook mannen een zogenaamde G-spot hebben? Bij mannen wordt dit de P-spot genoemd. De ‘P’ staat in dit geval voor prostaat. Door de prostaat te stimuleren kan een man heftiger en sneller klaarkomen.

Weetje 8.

Voordat je gelijk de schaar erin zet; wist je dat schaamhaar van oorsprong een belangrijke functie heeft? Het beschermt de geslachtsdelen tegen kou, bacteriën en besmetting. Daarnaast houdt het ook geur vast, wat zeer functioneel is. Het zijn namelijk de feromonen die in de schaamharen vastgehouden worden. Feromonen hebben de functie om ons (seksueel) aantrekkelijker te maken voor het andere geslacht en deze luchtjes kunnen wij niet bewust ruiken. Niks beschamend aan toch?

Weetje 9.

Foetussen blijken al in de baarmoeder hun geslachtsdelen aan te raken. Dus feitelijk treedt op dat moment de seksuele ontwikkeling al in.

Weetje 10.

Met de borstontwikkeling bij de vrouw krijgt de tepel een functie: het kunnen geven van borstvoeding aan een kind. Maar waarom krijgen mannen ook tepels? Naast de functie die de vrouwelijke tepel heeft als het gaat om de borstvoeding, kan de tepel natuurlijk ook als erogene zone dienen. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Dus ook voor mannen kan stimulatie van de tepel seksueel genot geven.

Tot je volgende shot!

Beeld: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.