EducatieSeksualiteit

Mythes over seks? Voorgoed verleden tijd!

geschreven door 10 januari 2023
mythes

Heb jij goede seksuele voorlichting gehad? Er bestaan nog altijd veel mythes rondom vagina’s en seks. De hoogste tijd om de drie belangrijkste de wereld uit te helpen!

Mythe 1: Je maagdenvlies scheurt tijdens ontmaagding

Veel mensen geloven nog steeds dat elke vrouw over een maagdenvlies beschikt dat breekt of scheurt wanneer zij voor het eerst seks heeft. Niets is minder waar. Anders dan de naam ‘maagdenvlies’ ons doet vermoeden, is het helemaal geen vlies en kan het niet doorbroken worden. Het bestaat uit een soepel dun randje weefsel rondom de ingang van de vagina. Vergelijk het met de binnenkant van je wang. Je kunt er dus ook niet aan aflezen of je nog maagd bent of niet.

Dit soort mythes zorgen ervoor dat de seksuele onderdrukking van vrouwen in veel culturen in stand gehouden wordt. Gynaecologen krijgen van vrouwen uit bepaalde culturen vaak het verzoek om een ingrijpende operatie om hun maagdenvlies ‘te herstellen’. Zelfs als ze nog nooit seksueel contact hebben gehad, maar bijvoorbeeld aan een bepaalde sport of tampongebruik hebben gedaan. Ze willen er namelijk zeker van zijn dat ze zullen bloeden tijdens hun huwelijksnacht, omdat hun omgeving anders niet gelooft dat het haar ‘eerste keer’ was. Artsen die hierop ingaan, hechten een stukje van de vaginale wand aan elkaar, wat een bloeding moet veroorzaken tijdens penetratie. Door deze operaties uit te voeren, maken artsen zich schuldig aan het in stand houden van het onrealistische beeld van het maagdenvlies. Hoewel ook veel tv-series en films hier nog steeds net zo hard aan mee doen!

Deze zogenaamde virginity fraud wordt onder andere door Nina Dølvik Brochmann en Ellen Støkken Dahl, beide arts in opleiding in Noorwegen, aangepakt. In onderstaande TEDtalk (TEDx Oslo 2017) leggen zij op een leuke manier uit wat het maagdenvlies is en waarom de mythe wereldwijd in stand wordt gehouden. Samen schreven zij overigens ook het boek The Wonder Down Under waarin ze meer van dit soort mythes rondom de vrouwelijke anatomie ontkrachten.

Tekst gaat verder onder de video.

Mythe 2: Spermacellen zwemmen hard, eicellen wachten af

Eerder schreven we op Bedmanieren.nl al over sperma. Als we denken aan bevruchting, dan heerst het algemene beeld van een race tussen al die spermacellen waarin maar één spermacel de allersterkste kan zijn. Die spermacel bevrucht dan het eitje, die al die tijd rustig afwacht tot ze bevrucht wordt (veel mensen beelden zich hierbij een heldhaftig muziekje in, zoals in onderstaande video). Men weet vaak niet dat het eitje zelf ook de competitie aangaat met alle andere eitjes om uiteindelijk de ovulatie te halen. Onder eitjes is dus net zo goed sprake van een onderlinge race! Een van de mythes die bijdraagt aan het stereotype beeld dat mensen hebben van de ‘mannen die met zijn allen vechten om een vrouw’.

 Tekst gaat verder onder de video.

Mythe 3: Alleen mannen hebben erecties

Vaak wordt er door leraren biologie of seksuele voorlichting alleen aan de clitoris gerefereerd als een ‘knop’ boven de vagina. De clitoris is echter een veel groter seksueel orgaan dan wat zichtbaar en voelbaar is van de buitenkant. We schreven eerder op Bedmanieren.nl al over hoe de clitoris er daadwerkelijk uitziet: kijk maar eens naar de afbeelding hieronder of bekijk dit filmpje. De clitoris is dus tussen de 7 en 12 centimeter groot en heeft de vorm van een wishbone. Wist je dit? Is jou tijdens diezelfde seksuele voorlichting weleens verteld dat de zogenaamde G-spot dan ook niet meer dan een mythe is? In werkelijkheid is de G-spot gewoon onze clitoris die van binnenuit gestimuleerd wordt. Lees in ons eerder artikel waarom sommige vrouwen wel, maar de meesten geen orgasme kunnen bereiken tijdens enkel vaginale stimulatie tijdens penetratie.

clitoris

De clitoris

Nu is het zo dat niet alleen mannen, maar ook vrouwen een erectie nodig hebben om seks met penetratie te kunnen hebben. Wanneer vrouwen overgaan tot seks met penetratie zonder dat de clitoris gezwollen is, en dus zonder voldoende opwinding, dan zal de vagina niet voldoende doorbloed zijn en ook niet vochtig genoeg worden. Dit zal zorgen voor wrijving, irritatie en uiteindelijk pijn. Mannen kunnen zonder erectie gewoonweg geen penetratieseks hebben, vrouwen zijn anatomisch iets nadeliger bedeeld met een vaginale opening. Dit betekent dat vrouwen goed voor zichzelf moeten zorgen door voor voldoende opwinding te zorgen! Wist je bovendien dat vrouwen (net als mannen) ‘s nachts wel zeven of acht erecties kunnen hebben van de clitoris? En net zo goed met een ochtenderectie wakker worden?

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.