GenderSeksualiteit

Neem jij wel eens een hapje uit de Genderkoek?

geschreven door 18 februari 2020

Ken jij de Genderkoek al? De Genderkoek, oftewel The Genderbread Person van “it’s pronounced Metrosexual”, is een poging om het, nog steeds bestaande, tweeledige denksysteem over gender en seksuele voorkeur en aantrekking te doorbreken. Neem jij wel eens een hapje uit de genderkoek? En zo ja, uit welk stukje?

Gender, sekse, seksuele voorkeur, biologisch geslacht, gender expressie, seksuele aantrekking, romantische aantrekking… Het zijn allemaal verschillende facetten van ons leven waar een hoop personen zich niet bewust mee bezig hoeven (of willen) houden. Voor veel personen is het allemaal erg logisch en recht toe, recht aan. Maar voor sommigen kan het een hele worsteling zijn waarmee zij dagelijks geconfronteerd worden. Zoals je al eerder op Bedmanieren.nl kon lezen, is gender iets dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Gender gaat niet alleen over het biologische geslacht waarmee je geboren bent. Het is geen tweeledig gedachtegoed zoals het langere tijd werd gezien, en de samenleving gaat steeds meer genderneutraal denken en handelen.

Iedereen denkt dat hij weet wat gender is, maar toch blijkt het altijd net iets complexer. Het is niet binair. Niet of/of. Soms zelfs en/en. Een beetje dit, een beetje dat. Een hele koek kortom, en daarom de moeite waard om er je tanden eens in te zetten: wie ben jij?

Quote: Cavaria.be

De Genderkoek is dan ook ontwikkeld om op een meer fluïde manier te kijken naar gender en seksualiteit. Gender en seksualiteit zijn niet “het een of het ander” – het is een continuüm waarop wij ons bevinden. Door op deze manier hiernaar te kijken valt niemand buiten de boot en wordt iedereen hier in mee genomen. Zoals je op de genderkoek en de schalen kunt zien is alles mogelijk! Om onszelf op deze manier te leren kijken naar gender en seksualiteit gaan wij naar een samenleving waarin iedereen een plek heeft en iedereen wordt geaccepteerd. Maar wat is de Genderkoek en wat houden alle onderdelen in?

De Genderkoek als geheel

De Genderkoek bestaat uit vijf schalen: genderidentiteit, genderexpressie, biologisch geslacht, seksuele aantrekking en romantische aantrekking. Als je alle schalen samenvoegt dan heb je de Genderkoek. Elke schaal is dan ook in te delen op waar jij jezelf in herkent en hoe jij je voelt – er is geen goed of fout. Eenmaal ingevuld betekent het ook niet dat het dan zo is en blijft; in verschillende fases in ons leven kunnen wij dan ook hierin veranderen. Zoals hierboven omschreven – gender en seksualiteit zijn eerder een continuüm dan een tweeledig en geijkt bestaan. Uiteindelijk gaat het om de persoon zelf en niet in welk “hokje” iemand past volgens iemand anders of de samenleving.

Gender

In de genderkoek zijn er drie schalen die over gender gaan. Namelijk genderidentiteit, genderexpressie en biologisch geslacht.  Dit zijn drie verschillende dingen. Het biologisch geslacht gaat over de fysieke sekse lichaamsonderdelen waarmee je bent geboren en die je ontwikkelt inclusief genitaliën, lichaamsbouw, toonhoogte van je stem, lichaamshaar, hormonen, chromosomen etc. Hier stuiten we al op het probleem bij personen die geboren worden met (een deel van) beide geslachtsdelen of geen biologische geslachtsdelen. De Genderkoek biedt wel de mogelijkheid om hier genderloos in te vullen.

Dan heb je gender expressie: de manier waarop jij jouw gender representeert door acties, kleding en houding, en hoe deze presentatie wordt geïnterpreteerd gebaseerd op gender normen. Ook hier komen we op het probleem dat er veel vanuit de maatschappij bepaald wordt wat vrouwelijk en wat mannelijk is in hoe wij eruit zien. Zoals eerder geschreven op Bedmanieren.nl probeert Nederland hier steeds meer op een genderneutrale manier mee om te gaan. En de laatste schaal is de genderidentiteit. Deze houdt in hoe jij jezelf, in je hoofd, identificeert gebaseerd op hoe jij je afspiegelt (of juist niet) aan dat wat jij begrijpt en verstaat onder gender. De invulling van deze schaal verschilt heel erg per persoon maar geeft dan ook de ruimte om het in te vullen zoals jij dat zelf wilt.

Seksualiteit

Dit facet van de Genderkoek heeft twee schalen – namelijk de seksuele aantrekking en de romantische aantrekking. Het goede van het opsplitsen van deze twee onderdelen van seksualiteit is dat het ook eigenlijk twee verschillende dingen zijn. Je kunt je fysiek enorm seksueel aangetrokken voelen tot iemand maar dat betekent niet dat er een romantisch gevoel bij hoeft te komen kijken, en andersom. Ook dit is een continuüm waarop wij ons kunnen bevinden. Want als je als man seks hebt met een vrouw, zegt dat direct wat over je geaardheid en je seksuele voorkeur? Volgens de Genderkoek niet.

Het geheel

De Genderkoek is een instrument om uit te leggen en te laten zien dat gender en seksualiteit niet zo recht toe, recht aan zijn zoals vaak gedacht wordt. Ook de Genderkoek zelf zal voor sommige personen te kort schieten, maar laten wij dat als samenleving niet doen en rekening houden met dat het vaak niet vanzelfsprekend is allemaal. Gelukkig merken we nu steeds meer dat het hokjes denken voorbij is – wat je doet, met wie je het doet en hoe je het doet maakt niet uit. Als je je er maar goed bij voelt – dat is het uiteindelijk het belangrijkste. Hoe zou jij de Genderkoek voor jezelf invullen?

Wil je meer over weten? Kijk hier de TedX Talk van Sam Killerman (it’s pronounced Metrosexual) over gender:

Bron hoofdafbeelding: https://www.schooluitdekast.be/sites/default/files/methodiek/bijlage/genderkoek.png

Wellicht ook interessant voor jou: