SeksualiteitTaboe

Naakt yoga; een bevrijding van lichaam en geest.

geschreven door 14 december 2021
naakt yoga

Helemaal tot jezelf komen of één worden met je lichaam; begrippen die je misschien wel herkent als je aan yoga denkt. Naast de traditionele ‘Hatha Yoga’ ontstaan er steeds specifiekere soorten yoga. Wat dacht je bijvoorbeeld van yoga met geitjes of yoga onder water? Nu is er ook naakt yoga: yoga, maar dan poedelnaakt. Is dit misschien iets voor jou?
Het is allemaal begonnen met de instachick Nude Yogagirl. Yoga kan je helpen om tot jezelf te komen en Nude Yogagirl gaat hierin net een stapje verder. Zij doet aan naakt yoga en daagt met haar Instagrampagina andere vrouwen uit om een foto van zichzelf te delen waarop ze ook aan naakt yoga doen. Inmiddels zijn er ruim 500 vrouwen die haar voorbeeld hebben gevolgd. Hierdoor toont haar Instagrampagina een verzameling van zowel subtiele als rauwe foto’s van deze vrouwen. Het idee sloeg aan en met bijna 700.000 volgers kunnen we wel zeggen dat de naakt yogafoto’s een absolute hit zijn.

Yoga is perfect for people who are not perfect  ” @nude_yogagirl

Boodschap achter de foto

Het idee achter de foto’s van Nude yogagirl is het creëren van een positiever beeld omtrent verschillende vrouwenlichamen. Haar doel is om te laten zien dat iedereen in staat is om met zijn of haar lichaam prachtige dingen te doen. Het maakt daarbij niet uit of je bijvoorbeeld overgewicht hebt of niet flexibel of sportief bent. De vrouwen zouden hun unieke lichamen moeten omarmen in plaats van er onzeker over te zijn. Zelfacceptatie van je eigen blote lichaam zou een bevrijdend gevoel teweegbrengen.

Naakt yoga in de praktijk

Bold & Nakedin New York is de eerste yogastudio waar naakt yoga te volgen is. Bij naakt yoga wordt kleding gezien als een barrière waarmee men status uitdraagt. Zonder deze kleding kan de focus dus niet komen te liggen op wat voor merk yogalegging draagt of hoe je er daarin uitziet. Hierdoor kan je makkelijker echt met jezelf in contact te komen, zonder al die poespas: naakt is iedereen gelijk. Wie aan naakte yoga doet zal ook sneller het lichaam accepteren zoals het is. Schoonheidsidealen zijn opgelegd en door naakt yoga te beoefenen ontdek je dat je je daar niet aan hoeft te conformeren. Je bent goed zoals je bent, met alle unieke kenmerken die je hebt. In het begin zal het waarschijnlijk even wennen zijn, maar daarna zal je vergeten dat je naakt bent. Als iedereen naakt is, is niemand meer naakt.

Yogaoefeningen zorgen ervoor dat geest en lichaam in verbinding worden gebracht. Als je daarbij ook nog eens je lichaam kan accepteren zoals het is zonder schaamte of oordeel, leer je je prettig voelen in je blote lichaam. Wie wil dat nou niet? Gaat het delen op Instagram of het naakt beoefen van yoga in een groep je nog net wat te ver? Pak dan een boek met yogaoefeningen en ga met je billen bloot in de veilige omgeving van je huiskamer!

bron hoofdafbeelding: @nude_yogagirl

Wellicht ook interessant voor jou:

8 reacties

Martijn 10 juni 2018 om 06:59

“De boodschap achter de foto” is bij geen enkele foto terug te zien! Enkel gestylde foto’s van vrouwen die voldoen aan het opgelegde schoonheidsideaal.
De boodschap is mooi maar een lege huls!

Antwoorden
Stefan 3 maart 2020 om 17:15

Ik vind dat je gelijk hebt. De boodschap is inderdaad niet terug te vinden achter de foto. Ik vind dat je dit in je artikel moet aanpassen. Het zijn inderdaad enkel gestylde foto’s van vrouwen die voldoen aan het opgelegde schoonheidsideaal. Vrouwen met allerlei verschillende lichamen zie je niet op de instagram website van deze vrouw. Vrouwen dun, dik, lang, kort etc, allerlei verschillende vrouwen wie niet aan het schoonheidsideaal voldoen zie je helemaal niet terug. Die 500 vrouwen wie ook aan yoga doen zie je niet terug in de foto’s. Dus dit klopt niet. Verder leuk artikel om te lezen. Het lijkt mij ook spannend en leuk om een keer geprobeerd te hebben. Ik doe al ruim 2 jaar aan yoga. En ik zou wel eens wat nieuws willen proberen. Dit lijkt mij dus echt grappig om een keer geprobeerd te hebben. Ik weet niet of het iets voor mij is. Ik zou dan het liefst natuurlijk mooie, aantrekkelijke knappe vrouwen (met of zonder dat schoonheidsideaal voor , achter, en van de zijkant willen zien!). Zou erg sexy zijn! Ik schaam mij zeker niet voor mijn eigen lichaam. Ik ben ook mooi. Maar het is leuk om bekeken te worden en zelf te kijken. Het heeft ook totaal niks met seks of seksualiteit te maken dus dat maakt het juist interessanter, vind ik, Bedankt voor het leuke verhaal. Ik had nog nooit eerder van deze vrouw gehoord. Grappig.

Mijn vraag: “weet je of er ook zoiets bestaat in Amsterdam, poedelnaakt yoga met zowel vrouwen als mannen. Want ik kom tot nu toe alleen yoga plekken tegen waar een mannencultuur heerst, dat alleen mannen aan nude yoga doen. Dan voel ik mij weer niet gemakkelijk. Het moet een beetje in balans zijn. 50/50. Natuurlijk kom ik er voor uit dat ik ook graag het naakte lichaam van een vrouw bewonder. Ik vind dit het mooiste wat er is op de wereld. Een poedelnaakte vrouw bekijken met alle bewondering. Ik ben waarschijnlijk niet de enige wie er zo over denkt. En met naakt yoga zie je ook vrouwen maar ben je toch met jezelf bezig met name.

Antwoorden
mm
Feya Haagsman 24 maart 2020 om 10:50

Beste Martijn en Stefan,

Ik snap wat jullie bedoelen, op de Instagram van nude_yogagirl staan hele mooie gestylde foto’s. Dat neemt niet weg dat zij graag de boodschap over lichamelijke acceptatie wil overbrengen. Dus als jullie vinden dat zij hiermee niet deze boodschap overbrengt zou ik jullie graag uitnodigen om het gesprek met haar aan te gaan. Ik zal duidelijk in het artikel aangeven dat het gaat om haar boodschap en niet zozeer die van ons allen.

Groetjes, team Bedmanieren

Antwoorden
Ed Zwaal 25 juli 2018 om 01:53

Ik wil al jaren beginnen met yoga. Alleen het punt is, ik wil yoga hoe dan ook naakt beoefenen. Iedere vorm van textiel is me te veel
Ik hoop dan ook dat naaktyoga in de buurt van Rotterdam van de grond komt. Weliswaar doe ik veel oefeningen, uiteraard naakt, op mijn zolder, maar ik zou dit ook eens in groepsverband willen doen. Zelfs ben.ik bereid naakt deel te nemen waar anderen nog kleding dragen

Antwoorden
mm
Feya Haagsman 6 augustus 2018 om 13:27

Beste Ed,
Fijn om te horen dat je enthousiast bent over naakt yoga. Hopelijk komt het inderdaad in Rotterdam ook van de grond. Misschien een idee om eens bij wat yoga studio’s te informeren of ze er voor open staan. Of misschien zelf wel een groep beginnen aangezien je al redelijk wat ervaring hebt!
Met vriendelijke groet, het team van Bedmanieren.nl

Antwoorden
Rene 22 april 2020 om 17:59

Ik sta ook open voor naakt Yoga in Rotterdam, misschien eens op zoek naar een goede instructeur en iets beginnen…

Antwoorden
Stefan 3 maart 2020 om 17:15

Mijn vraag: “weet je of er ook zoiets bestaat in Amsterdam, poedelnaakt yoga met zowel vrouwen als mannen?”

Antwoorden
henk 31 januari 2021 om 10:03

stefan , proberen ‘n groep bij elkaar te krijgen
laten wij eens filosoferen , daar over !
henk100064@gmail.com

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.