EducatieTaboe

BDSM-accessoires voor beginners: aankoopgids en gebruikstips

geschreven door 24 oktober 2023
BDSM

Door de populariteit van Fifty Shades of Grey is één ding duidelijk geworden: er zijn heel wat mensen geïnteresseerd in BDSM. Toch zit er nog best een flinke stap tussen erover nadenken en er iets mee doen. Wil je toch graag eens ervaren hoe het voelt? Dan is dit artikel voor jou interessant. We leggen je uit wat je ervoor kunt gebruiken en ook hoe je duidelijke regels met elkaar af kunt spreken. Zo wordt je eerste kennismaking met BDSM vast een plezierige!

BDSM: wat is het eigenlijk?

Allereerst is het handig om uitleg te geven over de term BDSM. Dit is namelijk een afkorting voor de termen Bondage en Discipline (BD), Dominantie en Submissie (DS) en Sadisme en Masochisme (SM). Het is een vorm van erotische expressie en plezier die draait om rollenspellen en macht. Vaak worden er accessoires gebruikt om het verschil in macht te vergroten. Soms wordt die macht gekoppeld aan fysiek opgelegde beperkingen, of aan het ontnemen van iemands vrijheid. In sommige gevallen spelen ook pijnprikkels een rol. Eigenlijk bevat het een heel breed spectrum van mogelijke activiteiten. Als je er nog nooit eerder ervaring mee hebt opgedaan, kan het erg intimiderend lijken. Toch kan het met de juiste kennis en de juiste veiligheidsmaatregelen een fijne, spannende aanvulling zijn op je seksleven. Lees ook ons eerdere artikel op Bedmanieren.nl over erotische pijn.

Aankoopgids: wat heb je nodig?

Voordat je begint met het verkennen van BDSM, is het essentieel om enkele basisprincipes en de benodigde accessoires te begrijpen. We geven daarom een kort overzicht van enkele BDSM-accessoires voor beginners. Daarna bespreken we enkele regels en richtlijnen die belangrijk zijn om bij BDSM na te leven. 

Handboeien

Handboeien zijn een van de meest bekende BDSM-accessoires. Ze worden gebruikt om de beweging van de onderdanige partner te beperken en hem of haar te laten voelen dat hij of zij de controle heeft verloren. Het verschil in macht komt hiermee duidelijk naar voren. Wil je hier een keer mee experimenteren? Dan kun je kiezen voor zachte, verstelbare handboeien. Die zitten comfortabel en zij vrij gemakkelijk te verwijderen. Zo kun je, als het je toch te veel wordt, makkelijk weer loskomen. Probeer de boeien daarom ook van tevoren even uit, zodat je goed weet hoe ze te openen zijn.

Blinddoeken

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet… Een blinddoek kan de andere zintuigen versterken door het zicht van de onderdanige partner te beperken. Door die blinddoek kun je niet zien wat er gaat gebeuren. Dit zorgt voor anticipatie en spanning. Tegelijkertijd zullen je andere zintuigen extra hard werken om het ontbreken van het zicht te compenseren. Een aanraking, kus of zweepslag wordt hierdoor intenser ervaren. Wil je aan de slag met blinddoeken? Zorg er bij het kiezen van een blinddoek voor dat deze goed op het gezicht van je partner past zonder onnodige druk uit te oefenen. Ook kun je variëren in stof. Doe je een blinddoek op waar nog een beetje licht doorheen komt, of kies je voor stof waar geen enkel streepje licht meer doorheen schijnt?

BDSM
Rawpixel.com

Zweepjes

Zweepjes en floggers worden gebruikt om plezierige prikkels te geven of lichte pijn toe te dienen. Floggers zijn zweepjes met meerdere staarten. Kies voor beginners een zachte zweep of flogger om de intensiteit te beheersen. Communicatie met je partner is cruciaal om te begrijpen wat tijdens het gebruik comfortabel en opwindend is. In combinatie met een blinddoek kunnen zweepjes extra opwindend zijn, omdat de geblinddoekte partner dan nooit weet waar en wanneer hij of zij een slag kan verwachten. De ervaring wordt hierdoor nog intenser.

Bondagetouw

Bondagetouw is handig om de onderdanige partner vast te binden in verschillende posities. Katoenen touw is een goede keuze voor beginners, omdat het zacht en niet al te stroef is. Zorg ervoor dat het makkelijk te verwijderen is en niet in de huid snijdt. Daarbij is het erg belangrijk om touwbindingen langzaam en voorzichtig te oefenen om letsel te voorkomen. Je wilt niet dat ledematen afgeknepen worden wanneer dit niet de bedoeling is. 

BDSM
Rawpixel.com

Online kun je BDSM-accessoires zoals handboeien, blinddoeken, zweepjes en bondagetouw gemakkelijk aanschaffen. Online kun je kiezen uit een breed assortiment en pakketjes worden in een discrete verpakking opgestuurd.

Gebruikstips bij BDSM voor beginners

Nu je kennis van de basisaccessoires hebt, is het tijd om uit te leggen hoe je ze op een veilige en plezierige manier kunt gebruiken. Wat je er ook mee doet: vrijwillige deelname en wederzijdse toestemming is noodzakelijk. Ga niet over elkaars grenzen heen, maar zoek samen uit wat wel en niet plezierig is. Met behulp van de volgende gebruikstips kun je daarmee aan de slag.

Veiligheid staat voorop

Bij BDSM is veiligheid een belangrijk onderdeel. Hoewel je met wederzijdse instemming handelingen verricht, kan het altijd voorkomen dat het anders gaat dan gepland. Bij bondage is veiligheid van het grootste belang. Doe BDSM met iemand die je vertrouwt en kent om de kans op seksueel misbruik, diefstal en andere negatieve ervaringen te voorkomen. Zorg daarnaast dat je altijd een veiligheidsschaar bij de hand hebt om snel touwen of andere materialen door te knippen als dat nodig is. Doe dit voorzichtig, want vaak zitten de materialen strak op de huid. Specifieke aanwijzingen voor hoe je iemand op een veilige manier vast kunt binden, vind je bijvoorbeeld op www.allesoverseks.be/bondage.

Maar veiligheid zit niet alleen in goed gebruik van materialen. Communicatie is hier namelijk ook een wezenlijk onderdeel van. Het is van cruciaal belang om open en eerlijke communicatie te hebben met je partner. Bespreek elkaars grenzen, verlangens en verwachtingen voordat je begint met BDSM-activiteiten. Spreek een niet-seksueel codewoord af om onmiddellijk te stoppen als dat nodig is. Wordt dat codewoord uitgesproken? Stop dan ook direct, ook wanneer je zelf wel plezier ervaart. Dit vergroot het gevoel van veiligheid en vertrouwen in elkaar.

Langzaam en voorzichtig

Neem de tijd om te verkennen en ga langzaam te werk, vooral als je nieuw bent in BDSM. Begin met lichte aanrakingen en bouw de intensiteit geleidelijk op terwijl je luistert naar de reacties van je partner. Oefen ook zelf met het aangeven en verwoorden van wat je wel en niet prettig vindt. Om stapsgewijs op te bouwen met aanrakingen en de communicatie te vergroten, kun je gebruik maken van sensate focus oefeningen. Ga dus niet direct aan de slag met flinke zweepslagen, maar ontdek waar jullie grenzen liggen. Je kunt beter zacht beginnen en daarna langzaam de intensiteit verhogen, dan te hard beginnen, waardoor het plezier gelijk verdwenen is.

Leer de juiste technieken

Voordat je begint met het gebruik van accessoires, neem de tijd om de juiste techniek te leren. Dit geldt met name voor touwbinden en het gebruik van zweepjes. Er bestaan verschillende websites, boeken en workshops om je te helpen de kneepjes van het vak te leren. Touwbinden ziet er fantastisch uit, maar houd er rekening mee dat het echt even duurt voordat je die knopen goed onder de knie hebt. Ook hiervoor geldt dus: neem er de tijd voor. Houd er daarna rekening mee dat sommige bondagetechnieken sporen achterlaten. Met wederzijdse instemming op de armen van je partner slaan? Prima, maar misschien minder slim wanneer dit sporen achterlaat en je de volgende dag een shirt met korte mouwen aan wilt trekken. De vragen die die sporen bij anderen kunnen oproepen, worden overigens door sommige mensen als spannend onderdeel van de BDSM-relatie gezien. Daar is niets mis mee, maar zorg er ook hier dus voor dat je met elkaar op één lijn zit.

Blijf communiceren

We noemden het al: vertrouwen en communicatie zijn de sleutel tot een succesvolle BDSM-ervaring. Zorg ervoor dat je partner zich op zijn of haar gemak voelt en de ruimte heeft om wensen en grenzen aan te geven. Dat betekent dat je het samen vooraf bespreekt en moet blijven communiceren, dus ook op het moment dat je je volledig laat gaan tijdens een BDSM-sessie. Vind jij het lekker, maar geeft je partner aan niet verder te willen gaan? Dan is dat het teken dat jij ook zal moeten stoppen. 

Ga dus niet over elkaars grenzen heen, maar zoek die samen op, communiceer en zoek uit wat jullie allebei lekker vinden. Daarnaast blijft gelden dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft. Gebruik accessoires van goede kwaliteit en houd altijd een veiligheidsschaar bij de hand. Wees extra voorzichtig met touwbinden. Let er daarnaast op dat de accessoires na een sessie goed schoongemaakt en onderhouden worden. Zo heb je er ook langer plezier van. En geef niet alleen de accessoires na afloop aandacht, maar ook elkaar. Geef elkaar een beetje nazorg, fysiek of emotioneel. Zo sluit je een intensieve sessie op een fijne manier af.

BDSM
Rawpixel.com

Samen of solo

BDSM kan je samen met een partner doen, maar ook tijdens soloseks kan je aan BDSM doen. Denk bijvoorbeeld aan spelen met koude of warme prikkels, jezelf pijnprikkels toedienen of jezelf plagen door gebruik van ‘edging’ (je opwinding op laten lopen tot je bijna een orgasme krijgt, en jezelf vervolgens niet tot een orgasme laten komen).

Waar gaan jullie mee beginnen?

Het mag duidelijk zijn: met de juiste kennis, accessoires en communicatie kunnen BDSM-activiteiten een opwindende en bevredigende ervaring zijn in je seksleven. Zolang je onthoudt dat veiligheid, wederzijds respect en openheid essentieel zijn, staat niets jou en een eventuele sekspartner in de weg om met elkaar de wereld van BDSM te verkennen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babylon Loveshop. 

Beeld: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.