ErotiekSeksualiteit

Nut van vrouwelijk orgasme, meer dan een fantastische bonus?

geschreven door 11 februari 2020
Orgasme

Wetenschappers buigen zich er al jaren over: het vrouwelijk orgasme. Het gaat dan niet om de verschillende soorten orgasmes die een vrouw kan ervaren; vaginaal, clitoraal… Nee, ze willen weten wat de functie achter het vrouwelijk orgasme is. Het lichaam zit volgebouwd met allerlei slimme en vooral nuttige mechanismes. Dus wat is dan het nut van het orgasme?

Evolutie van vrouwelijk orgasme

Uit verschillende hoeken (evolutionaire biologen, psychologen, seksuologen en feministen) wordt er flink nagedacht over mogelijke theorieën. De meest gehoorde theorie is dat het misschien een bijproduct is van de evolutie. In de baarmoeder zijn de embryo’s de eerste weken nog exact hetzelfde. Als de zenuwen en cellen die nodig zijn voor een orgasme al aangemaakt zijn vóór de geslachtsbepaling kunnen de vrouwelijke embryo’s hiervan meeprofiteren. Net als dat de mannelijke embryo’s tepels hebben. Een aannemelijke theorie, vindt ook Elisabeth Lloyd, een biologieprofessor die een boek schreef over het vrouwelijk orgasme. Toch blijft degelijk wetenschappelijk onderzoek om deze theorie te ondersteunen uit.

Voortplanting

Een andere theorie dan: het vrouwelijk orgasme als hulpmiddel om zwanger te worden. Tijdens het orgasme zou, onder de werking van het hormoon oxytocine, de baarmoeder een soort zuigende beweging maken. Dit zou een gunstig effect hebben op de zaadcellen die die kant op moeten. Dit klinkt als een nuttige theorie, alleen ontbreekt doorslaggevend wetenschappelijk bewijs. Sterker nog, Roach Wip schrijft in haar boek WIP, dat uit onderzoek van de Journal of Sexual Medicine blijkt dat de baarmoeder tijdens seksuele opwinding een soort tentnok vormt en zich dus juist wegtrekt van het zaad.

Dit is niet de enige theorie over de werking van oxytocine, die vrijkomt bij het klaarkomen. Eerder schreven we over oxytocine, het knuffelhormoon. Het zou ook een rol kunnen spelen bij de verbinding aan je partner. Vrouwen komen over het algemeen eerder klaar bij haar vertrouwde partner. Dit vergroot de kans op verbinding aan deze partner, wat ook de kans op overleven van het nageslacht vergroot.

Bonus

Het wetenschappelijk bewijs om de verschillende theorieën te ondersteunen blijft uit en daarmee lijkt het dus allemaal doelloos, dat vrouwelijk orgasme. Wat we wél weten is dat vrouwen veel plezier beleven aan een orgasme. Nu is het zo dat plezier de meest stimulerende werking heeft op je seksleven, dus daarmee is deze fantastische bonus toch zomaar een nuttig doel geworden.

Hoofdafbeelding bron: www.cdn.newsapi.com.au

Wellicht ook interessant voor jou:

3 reacties

Jan 9 juli 2019 om 22:04

Grappig om te lezen dat dit onderwerp blijft terugkomen. En dat wetenschappers maar niet tot een logische verklaring kunnen komen waarom vrouwen beschikken over het vermogen beschikken om klaar te komen. Misschien komt dat omdat zij deze lichaamsfunctie telkens proberen te relateren aan een evolutionair plan. Terwijl we zo veel kunnen, wat niet gericht is op de voortplanting. Waarom kunnen mensen fluiten? Waarom kunnen mensen met hun tong klakken? In hun handen klappen? Allemaal evolutionair nutteloze handelingen, waarover niemand zich afvraagt welk nut ze dienen.
Gelukkig beleven vrouwen veel plezier aan orgasmes. Wat als dát nou het nut is: plezier beleven? Draagt dat misschien bij aan haar welzijn? Of aan een goede relatie met haar partner? Tijdens een orgasme ben je een poosje weerloos, volledig overgeleverd aan de lustgevoelens die bezit nemen van je lichaam. Schept dat geen verbondenheid – met je eigen lichaam, of met je partner?

Antwoorden
mm
Feya Haagsman 22 juli 2019 om 14:00

Een mooie kijk op het orgasme! Dankjewel voor deze woorden. Het zorgt zeker voor verbondenheid met zowel jezelf als met de ander, als je hem samen beleeft. Dat iedereen maar zoveel mogelijk plezier mag beleven aan het orgasme.

Groet,
Team Bedmanieren.nl

Antwoorden
Lekker uitgerust, een orgasme tijdens je slaap! 6 februari 2020 om 15:19

[…] orgasme tijdens de slaap is nog weinig bekend. Eerder schreven we al over het gebrek aan bewijs voor nut van het vrouwelijke orgasme. Ook in het geval van een orgasme tijdens de slaap is er weinig wetenschappelijk bewijs. Het zijn […]

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.