EducatieErotiek

De tepel als erogene zone

geschreven door 24 november 2020
de tepels als erogene zone

Iedereen heeft ze: tepels. Maar waar dienen ze voor en kan je er ook als man seksueel plezier aan beleven?

Waarom hebben mannen tepels?

Waarom hebben mannen eigenlijk tepels? Hoewel het bij de bevruchting van een eicel door een zaadcel al duidelijk is of het een jongen of meisje zal worden, ontwikkelen de geslachtskenmerken van een embryo zich in de eerste fase van de zwangerschap nog niet. De tepels worden dan echter al wel aangemaakt. Daarom hebben zowel jongens als meisjes tepels. De specifieke mannelijke of vrouwelijke primaire geslachtskenmerken (penis en balzak, vulva en vagina) ontwikkelen zich in een later stadium van de zwangerschap.

De secundaire geslachtskenmerken ontwikkelen zich pas tijdens de puberteit onder invloed van hormonen. Dat zijn bijvoorbeeld schaamhaar bij beide geslachten, baardgroei bij mannen en borsten bij vrouwen. Bij zowel mannen als vrouwen bevinden zich melkgangen achter de tepel. Onder invloed van hormonen ontwikkelen zich tijdens de puberteit bij de vrouw uitgebreidere melkgangen, melkklieren, vetweefsel en bindweefsel. Dit komt met name door het hormoon oestrogeen. Mannen hebben een lagere concentratie van dit hormoon in hun lichaam waardoor de tepels en melkgangen zich niet verder in borsten ontwikkelen.

Met de borstontwikkeling bij de vrouw krijgt de tepel een functie: het kunnen geven van borstvoeding aan een kind. Over een andere functie van de tepel lees je hieronder meer, maar eerst een lesje anatomie: de tepel is het uitstekende puntje en daaromheen bevindt zich de tepelhof (areola). De kleur en grootte van de tepel en tepelhof verschillen van persoon tot persoon.

De tepel als erogene zone

Naast de functie die de vrouwelijke tepel heeft als het gaat om de borstvoeding, is er natuurlijk nog een andere functie te bedenken: de tepel als erogene zone. Dit geldt overigens, misschien tegengesteld aan wat sommigen denken, voor zowel vrouwen als mannen. Ook voor mannen kan stimulatie van de tepel seksueel genot geven. De gevoeligheid van de tepels verschilt per persoon. Als je de tepels van je (seks)partner stimuleert, is het belangrijk daar rekening mee te houden. Misschien houd jij zelf van stevige stimulatie, terwijl dit voor je partner te heftig is. Of misschien doet het aanraken van de tepels jou of je partner wel helemaal niks. Daarom geldt: vraag aan je partner wat goed voelt en probeer voorzichtig uit. Dat is trouwens altijd een goed advies, tussen de lakens en daarbuiten. Je kan tepels strelen met je vingers of handpalm, likken met je tong, je kan zachtjes knijpen of bijten, strelen met de penis, strelen met een ander voorwerp, cirkelvormig of juist heen en weer strelen, of een massage geven met of zonder massageolie.

Beeld: rawpixel.com.
 

Wellicht ook interessant voor jou:

1 reactie

hotswinger 8 juni 2021 om 14:24

Oja “Mannen hebben een lagere concentratie van dit hormoon in hun lichaam waardoor de tepels en melkgangen zich niet verder in borsten ontwikkelen” Mannen kunnen wel degeliijk borstvorming krijgen door teveel oestrogeen “Gynaecomastie” gelukkig is er wel iets aan te doen, mijn bedpartners zijn
blij met mijn bescheiden a cupje, zelf vind ik het ook heerlijk als een vrouw
mijn tepels streelt en er zachtjes in bijt.

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.