Columns

Het Kwartet. Deel III: De brandweerman

geschreven door 10 november 2020
eerste date

Een nieuw liefde vinden is tegenwoordig verworden tot naar links en naar rechts swipen van online datingprofielen en laat zich vergelijken met het vinden van een speld in een hooiberg. Mission impossible, of toch niet? Dr. Love neemt je mee op haar wondere ontdekkingsreis door de digitale datingwereld.

We spraken af in een druk café op de donderdagavond en meneer was… te laat. Geen goede start van een date met een – overigens op het oog leuke – man die ik via een datingapp had leren kennen. Met een simpel ‘Hoi’ was onze app-relatie begonnen, nu ruim anderhalve week geleden. Hoewel het leek op het gebruikelijke recept – midden dertig met bruin haar en bruine ogen – leek deze man in bijna niets op mijn vorige crushes. Geen universitair opgeleid type, maar juist het type ‘niet lullen maar poetsen’. Een gespierde, goedlachse brandweerman. Onze digitale interactie was luchtig en ging over alledaagse zaken: wat we hadden gedaan die dag, welke Netflix-series we keken en wat onze favoriete vakantiebestemmingen waren. Ik werd er niet per se heel enthousiast van. Alleen ergens was het te ongedwongen en te ongecompliceerd om niet steeds een berichtje terug te sturen. Ook was de man in kwestie tamelijk aantrekkelijk als ik de foto’s moest geloven. ‘Hey, waarom spreken we niet een keer af, doen we een drankje?’ stuurde hij na een week heen en weer geappt te hebben.

Daar zat ik dan. Alleen aan een tafeltje tegen de muur van een druk café. Te wachten op ‘mijn’ brandweerman. Die nu al ruim 20 minuten te laat was. Reden: een uitgevallen trein. Dit was mijn allereerste date met iemand die ik via een app had leren kennen. Ik merkte dat ik best zenuwachtig was. Bang gemaakt door alle verhalen van vriendinnen (“ze vallen altijd tegen in het echt”, “ze lijken in niks op de foto’s en veel mannen blijken op date lang niet zo sociaal vaardig te zijn”), besloot ik in de tijd die ik toch moest wachten maar een extra wijntje te bestellen. Toen ik mijn leeggedronken glas van wijn nr. 2 wilde neerzetten, kwam er een breeduit glimlachende man op mij af. ‘Hoi, jij moet mijn date zijn!’ Een beetje onwennig stond ik op, want hoe zeg je iemand gedag die je eigenlijk helemaal niet kent? Zijn drie zoenen dan te amicaal en is een hand juist weer te afstandelijk? Gelukkig hoefde ik hier niet lang over na te denken. ‘Mijn’ brandweerman pakte me stevig vast en gaf me drie zoenen op de wang. Hij was inderdaad anders dan ik me had voorgesteld, maar stelde niet teleur. Hij nam plaats op de stoel tegenover mij en bestelde een biertje en voor mij ook nog een refill.

Een tweetal uurtjes én flink wat wijntjes later bekroop mij ineens het gevoel dat het langzamerhand tijd werd om op te stappen. Er moest immers gewoon gewerkt worden de volgende dag. Tegelijkertijd merkte ik dat ik mijn date fysiek best aantrekkelijk vond. Hoewel we niet heel veel raakvlakken bleken te hebben, was hij lief, enthousiast en was er redelijk veel – als ik mij niet vergiste wederzijdse – fysieke aantrekkingskracht. ‘Zullen we gaan?’ zei hij toen ik een korte blik op mijn horloge wierp. Mijn date stond erop de rekening te betalen en vervolgens liepen we samen de koude buitenlucht tegemoet. Hoewel ik ergens voelde dat ik niet geheel ‘hoteldebotel’ was van deze man, vond ik hem ergens wel interessant. Voor ik er erg in had stonden we te kussen op de stoep van het café. ‘Ga je nog even mee?’ keken twee bruine ogen mij verwachtingsvol aan.

Ineens merkte ik dat mijn brein overuren maakte; wat zou hij wel niet van mij vinden als ik mee zou gaan? Heb ik ‘sletvrees’? Is het niet 2019 en hebben vrouwen niet evenveel recht en ruimte om te doen waar zij zin in hebben als mannen? Mijn prille datingleven bespreek ik ook met vrienden en vriendinnen en met de mannen en vrouwen van deze vrienden. Het blijkt dat iedereen verschillend denkt over seks tijdens de eerste date; voor de een is het een absolute no-go en voor de ander is het no-big-deal. Als ik mijn vrienden en vriendinnen moet geloven is zoenen en seks op een eerste date anno 2019 helemaal niet ongewoon of raar. Maar zijn mannen over het algemeen niet jagers en is een makkelijke prooi niet snel vergeten?

Wat zegt de wetenschap eigenlijk over seks op een eerste date? Is dit aan te raden? Beïnvloedt dit of je door je date wel of niet als relatiemateriaal wordt gezien en vice versa? De wetenschap geeft geen eenduidig antwoord op deze vragen. Volgens sommige bronnen zou het uitstellen van seks een relatie écht beter maken. Zo blijkt ook uit onderzoek gepubliceerd in the Journals of Family Psychology. In dit onderzoek werden 2035 heteroseksuele mensen, met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar ondervraagd. De deelnemers werd gevraagd naar onder andere de seksuele relatie met hun partner, hoe tevreden zij waren over deze relatie en hoe stabiel de relatie was. Het bleek dat stellen die ‘snel’ seks hadden (volgens dit onderzoek was dat op de eerste date, of in ieder geval binnen een maand) het meest ontevreden waren over hun relatie. Daarentegen verklaarden de koppels die hadden gewacht met seks tot ze getrouwd waren, juist heel tevreden te zijn met hun relatie. Volgens de onderzoekers zou een reden hiervoor zijn dat langer de tijd nemen ervoor zorgt dat je kunt ontdekken of iemand betrouwbaar is en dezelfde normen en waarden heeft in het leven. Te snel met elkaar de lakens delen zou er volgens deze onderzoekers voor kunnen zorgen dat je even niet meer rationeel kunt nadenken over je relatie. Een opvallend feitje uit dit onderzoek is trouwens dat 40% van de deelnemers weleens seks heeft gehad op een eerste of tweede date!

Kunnen we hieruit concluderen dat je weg dient te blijven van lichamelijke interactie tijdens een eerste ontmoeting? Nou, nee: ander onderzoek is het namelijk helemaal niet eens met deze stelling. Seks op een eerste date blijkt uit deze studie namelijk een prima basis voor een relatie te kunnen zijn. Voor het onderzoek werd het gedrag tijdens dates en het seksleven van heteroseksuele mannen en vrouwen bestudeerd. Wat bleek? Juist door seks ontstond een sterkere band tussen mensen waardoor er uiteindelijk een intieme én romantische relatie tot stand kwam! De onderzoeker verklaart: “Geslachtsgemeenschap kan een basis zijn voor een diepere emotionele connectie tussen mensen die elkaar niet goed kennen en dit geldt niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen”. Zowel mannen als vrouwen zijn geneigd om een diepere band te vormen wanneer zij seksueel opgewonden zijn. Volgens de onderzoeker spelen seksuele behoeften dus een erg belangrijke rol in de ontwikkeling van prille relaties.

En ik, wat vind ik eigenlijk? Het maakt volgens mij geen moer uit. De kans op een lange relatie ná de eerste date is met of zonder fysiek geflikflooi gewoon 50/50. Zolang hij en ik eerlijk zijn over onze intenties en wij allebei een fijne avond hebben, is dat volgens mij het enige wat telt. Als je elkaar echt leuk vindt, is de kans dat je een vervolgdate plant even groot wanneer je ‘verstandig’ naar huis vertrekt na het laatste drankje als wanneer je wél kiest voor een avondje rollebollen.

Ik was er nog niet geheel zeker van of ik de man in kwestie wel als relatiemateriaal zag, maar waarom ‘geforceerd’ eerst drie keer daten om er dan pas achter te komen dat hij er helemaal niks van bakt in bed? Kortom, waarom niet gewoon een testritje maken om op basis van die ervaring te beslissen of je de auto echt wil hebben?

‘Ja, lijkt me gezellig’ zei ik en ik liep naar mijn fiets om deze van het slot te halen. Of er een date nr. 2 volgt, dat zien we later wel weer.

Wordt vervolgd…

Beeld: Sergi Viladesau via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.