EducatieTaboe

Zalige soloseks!

geschreven door 31 maart 2021
zalige soloseks masturbatie

Soloseks, oftewel masturbatie, doe jij dat weleens? Wanneer deed je het voor het laatst? En waar is masturbatie eigenlijk goed voor?

Masturba-ja-ja-ja

Soloseks, zelfbevrediging, onanie, masturbatie; allemaal woorden voor dezelfde seksuele activiteit, namelijk jezelf seksueel bevredigen. Masturbatie komt niet alleen onder mensen, maar ook onder dieren voor. Het stimuleren van de geslachtsdelen en andere erogene zones geeft nu eenmaal een goed gevoel. Ook kinderen kunnen al op jonge leeftijd ontdekken dat het aanraken van of het uitoefenen van druk op de geslachtsdelen een prettig gevoel kan geven.

Jammer genoeg rust er nog steeds een taboe op soloseks. Hardop spreken over masturbatie gebeurt niet zo vaak. Als je dat liever niet wil, hoef je er natuurlijk ook niet over te praten. Maar het delen van ervaringen met anderen of met je partner kan ook inzichten bieden en taboe-opheffend zijn.

Rawpixel

Blind worden door masturbatie

Tegenwoordig kijken we, ondanks het taboe, gelukkig open naar masturbatie, maar dat is in het verleden wel anders geweest. Vroeger werd gedacht dat je van zelfbevrediging bijvoorbeeld blind, onvruchtbaar of impotent kon worden. Laten we meteen duidelijk zijn: dat is niet waar. Je kan gerust naar lieve lust masturberen.

In de geschiedenis werd ook gedacht dat bepaalde (lichamelijk) onverklaarbare fysieke en psychologische klachten (onder één noemer hysterie genoemd) bij vrouwen kon worden verholpen door seksuele stimulatie. Dit idee stamt al uit de tijd van de Oude Grieken, maar in de 19de eeuw kreeg dit idee dankzij Sigmund Freud stevig voeten aan de grond. Volgens Freud waren deze vrouwen seksueel onbevredigd en seksueel gefrustreerd. De oplossing: het door een arts masseren van het vrouwelijk geslachtsdeel, waaronder de clitoris, om de vrouw tot een orgasme te brengen. Zo zou zij van haar hysterie worden verlost. Een hele dag handmatig massages geven, ging de artsen echter niet in de koude kleren zitten. Dit leidde tot de ontwikkeling van een voorloper van de moderne vibrator. Dit grote apparaat maakte het mogelijk om de hysterische vrouwen gemakkelijker en vaker tot een medisch geïndiceerd orgasme te brengen. Inmiddels zijn hysterie en deze behandeling gelukkig en terecht een achterhaald concept. Maar we hebben er wel de vibrator aan overgehouden.

Ooh onanie!

Waar is masturbatie eigenlijk goed voor, als het niet dient voor de behandeling van hysterie?

  • Masturbatie kan ontspanning geven. Even uit de waan van de dag stappen en in het moment zijn met je lichaam, kan mentale ontspanning geven. Ook de activiteit in je lijf tijdens masturbatie (het spannen en ontspannen van spieren, het voelen van de opwinding, etc.) kan er voor zorgen dat je je erna, mede door de ontlading van een eventueel orgasme, lichamelijk ontspannen kan voelen.
  • Door soloseks kan je leren over wat jij lekker vindt en hoe jouw seksuele opwinding verloopt. Dat is prettig voor jezelf om te weten en het kan helpen om contact te vinden met je lijf. Dat is ook allemaal handig tijdens seks met een ander, want dan kan je aanwijzingen geven of uitleggen wat voor jou opwindend is.
  • Masturbatie kan gewoon fijn zijn. Het kan heerlijk zijn om je over te geven aan seksuele opwinding. Waarom jezelf wel een lekkere maaltijd gunnen of een goede sessie in de sportschool, maar geen sessie soloseks?
  • Als je verschilt van je partner in de frequentie waarin jullie zin hebben in seks, kan het een goede en fijne aanvulling zijn om aan masturbatie te doen. Het is immers zo dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen seksualiteit en seksuele bevrediging. Niet jouw partner is dat aan je verplicht, maar het is aan jezelf om dit naar eigen wens in te richten en eventueel masturbatie op te nemen in je repertoire.
  • Masturbatie kan ook tijdens partnerseks een fijne en opwindende optie zijn. Dit geldt voor mannen en vrouwen, maar voor vrouwen nog net wat meer. Dat is omdat voor de meeste vrouwen vooral stimulatie van de glans van de clitoris nodig is om een orgasme te kunnen bereiken. Tijdens vaginale penetratie met een penis wordt de glans clitoris (tenzij de lichamen tegen elkaar wrijven) niet voldoende gestimuleerd. Je kan dat dan zelf doen of het je partner vragen.

Seksspeeltjes voor soloseks

Er zijn heel wat seksspeeltjes te koop die je voor masturbatie kan gebruiken. Kortom, er valt veel te ontdekken! Vibrators en dildo’s zijn het meest bekend. Deze kunnen worden gebruikt voor stimulatie van de clitoris of G-spot, of voor vaginale penetratie. Voor mannen bestaan er ook verschillende speeltjes, zoals de fleshlight of masturbatie eieren. Als je wil, kan je eens een kijkje nemen in een (online) seksshop. Enjoy!

Suggesties seksspeeltjes in samenwerking met Pabo.
Beeld: Rawpixel.

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

hotswinger 9 juni 2021 om 10:24

Masturberen is heel gezond op me 9e begon ik ermee ik doe het nu nog steeds elke dag en voel me er lekker bij wat ook heel fijn is om een rubber balletje of een tril eitje tussen je anus en balzak te liggen hiermee stimuleer je jou g-spot iets wat je helemaal naar de zevende hemel brengt is met een beetje glijmiddel een prostaat stimulator bij jezelf inbrengen en tijdens het masturberen het tempo langzaam opvoeren, zo krijg je een ongekend heftig orgasme.

Antwoorden
kees 29 augustus 2021 om 14:31

hoi..
ben al 15 jaar single dus mastrubeer ikvaak..zo pm 4 a 5 x per week..
met de handen of met sexspeeltjes en met glijmiddel en ik kom dan heerlijk klaar…

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.