Educatie

Het mysterie van de seksuele aantrekkingskracht

geschreven door 6 september 2022
Seksuele aantrekkingskracht

Je voelt dat jullie lichamen als een magneet naar elkaar worden toegetrokken en het lijkt alsof er niets is wat je ertegen kunt doen. Seksuele aantrekkingskracht blijft een van de grootste mysteries. Terwijl de één zich voelt aangetrokken tot een bepaald persoon, kan een ander zich daar niks bij voorstellen. Gelukkig maar, zo vallen we niet allemaal op dezelfde persoon. Maar hoe werkt dat dan: waardoor voel je je seksueel aangetrokken tot een ander?

Er zijn verschillende vormen van aantrekking, waarvan seksuele aantrekkingskracht er één is.  Zo bestaat er bijvoorbeeld ook emotionele aantrekkingskracht. Menselijke seksuele aantrekkingskracht is een complex fenomeen. Wat bepaalt nu of twee mensen zich seksueel tot elkaar aangetrokken voelen? We kunnen zeggen dat de perfecte partner gespierd is, bruine ogen heeft en ambitieus is, maar degene waarmee we eindigen heeft vaak weinig van de karakteristieken waarvan we denken dat die een vereiste zijn. Onze hersenen spelen hier een grote rol in en bepalen bijna direct of we ons tot iemand aangetrokken voelen. De Amerikaanse antropologe Helen Fisher heeft veel onderzoek gedaan naar aantrekkingskracht en schrijft hierover in haar boek. Ze kwam in een wetenschappelijke studie tot de conclusie dat het menselijk brein binnen een seconde bepaalt of iemand fysiek aantrekkelijk is. Dus allang voordat jij je lijstje met eisen erbij hebt gepakt hebben je hersenen al een keuze gemaakt. Maar de hersenen spelen zeker niet als enige een rol in dit oordeel.

Seksuele aantrekkingskracht en hormonen 

Eerder schreven we al over hoe verliefdheid werkt. Hierbij spelen hormonen een grote rol en dat is ook het geval bij seksuele aantrekkingskracht. Dopamine, testosteron, serotonine en oestrogeen komen uiteraard voor in elk menselijk wezen. De individuele combinatie van deze stoffen in het lichaam bepaalt tot wie we wel en niet aangetrokken worden. Daarnaast veroorzaken deze hormonen ook het gevoel van seksueel verlangen. Toch doen hormonen niet in hun eentje al het werk. 

De invloed van geur

Onderzoek wijst uit dat ook geur een belangrijke rol speelt in seksuele aantrekking. Lichaamsgeur kan namelijk seksuele aantrekkingskracht creëren tussen twee mensen. Op deze manier kan je de ene persoon dus heel lekker vinden ruiken en de ander minder. Dat gaat op zo’n onbewust niveau dat je het niet doorhebt. Neem nou de feromonen, dat zijn stoffen die ons brein aanmaakt en die we afscheiden via bijvoorbeeld zweet. Feromonen zijn zoals vingerafdrukken. Ieder van ons heeft een patroon dat bij ons hoort en waarmee we dus communiceren zonder dat we er erg in hebben. Als we iemand ontmoeten pikt ons lichaam de feromonen van de ander op onbewust niveau op en zo maakt je brein een keuze voor een bepaalde partner.

Genenspel

Volgens de evolutietheorie zoeken we de genetisch sterkste en meest gezonde partner waarmee we de beste kansen hebben om ons voor te planten en de menselijke soort in stand te houden. Ook zoeken we een partner met andere immunogenen dan wijzelf hebben. Dit zou de immuniteit van onze kinderen bevorderen en daarmee de overleving verhogen. Onderzoek bevestigt dit idee, het blijkt dat heteroseksuele vrouwen vaker trouwen met mannen met andere immunogenen dan die van henzelf. Dus de genen beïnvloeden onbewust onze seksuele verlangens.

Gelijkheid, lichaamsbouw en symmetrie

Mensen hebben van nature de neiging om individuen die ze aantrekkelijker vinden dan zichzelf niet te benaderen, maar ze nemen ook geen genoegen met minder aantrekkelijke mensen. Zo voelen we ons dus vooral aangetrokken tot mensen met hetzelfde niveau van fysieke aantrekkelijkheid. Daarnaast hebben mensen ook de neiging om aangetrokken te worden door lengte en door symmetrische gezichten. Dit komt door een evolutionair voordeel: een symmetrisch gezicht zou over het algemeen correleren met een algehele goede gezondheid.

Onbewuste processen

Al hebben we hiervoor een aantal belangrijke factoren besproken die seksuele aantrekkingskracht bepalen, er zijn er natuurlijk meer. Behalve genen, geur en uiterlijke kenmerken kunnen we ons ook aangetrokken voelen tot iemand door diens persoonlijkheid en gedrag. Verschillende eigenschappen of passies kunnen ons opwinden en een persoon aantrekkelijker maken. Doordat het dus een ingewikkeld samenspel is van verschillende factoren die weer invloed hebben op de hormonen, vindt iedereen gelukkig net iets anders aantrekkelijk. En dat is maar mooi ook, want daardoor kiezen we dus niet allemaal voor dezelfde persoon! Laat je dus vooral leiden door de onbewuste processen. 

Wellicht ook interessant voor jou: