ErotiekOngewenst seksueel contact

Dickpics: ongewenst piemels ontvangen?

geschreven door 28 februari 2023
dickpics

Mannen die foto’s opsturen van hun genitaal, oftewel dickpics, zijn een inmiddels bekend fenomeen. Wat verwachten mannen ermee te bereiken? Denken ze hier bewust over na?

Een dickpic (ontleend aan het Engelse dick pic), piemelfoto of penisplaatje is een foto van het mannelijk genitaal. De term, die rond 1993 is ontstaan, wordt doorgaans gebruikt als een dergelijke afbeelding wordt verstuurd via een privéchat.

dickpics

Waarom versturen mannen dickpics?

Heb jij weleens dickpics ontvangen? Was dit met jouw toestemming, of niet? Het ongewenst opsturen van een foto van je penis naar een ander, is een vorm van exhibitionisme (seksueel genot ervaren door het in het openbaar tonen van de eigen geslachtsdelen aan anderen). Voor sommige mannen is dit bewust overschrijden van grenzen een uiting van machtsvertoon en dominantie. Een onderzoek uit 2019 onder 1037 mannen toont dan ook aan dat de afzenders van ongevraagde dickpics vaak narcistische persoonlijkheidskenmerken hebben (Oswald, Lopes, Skoda et al., 2019). Afwijzing en kritiek van de ontvanger leidde onder deze mannen vaker tot extreem beledigend en agressief gedrag. Waarschijnlijk komt dit doordat de afzender zich dan niet bevestigd voelt in zijn mannelijkheid. Mannen kunnen soms veel dickpics onder hun contacten verspreiden, in de hoop op erkenning en meer kans op ‘vangst’. Misschien hebben zij meer moeite met contact maken op andere manieren.

Volgens de onderzoekers uit bovengenoemde studie zijn mannen om evolutionaire redenen geneigd de seksuele belangstelling van het andere geslacht te overschatten. Door die overschatting, de zogenoemde sexual overperception-bias, hopen mannen dat ontvangers seksueel opgewonden raken van hun dickpic. De mannen kunnen daardoor ook denken dat het mogen ontvangen van hun piemelplaatje een compliment is. Sommigen verwachten daarbij bovendien een soortgelijke foto terug te krijgen.

dickpics

Hoe ervaren we het ontvangen van piemelplaatjes?

In een Amerikaans onderzoek deelden 2.045 vrouwen en 298 bi- en homoseksuele mannen hun ervaringen met het ontvangen van ongevraagde piemelfoto’s (Marcotte et al. uit 2020). Van degenen die ooit een dickpic hadden ontvangen (49,6% van de vrouwen en 80,5% van de mannen), was dit bij ruim 90% ook ooit ongevraagd. Vrouwen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, vonden dit overwegend onwenselijk. Zij ervaarden onder andere walging (50%) en voelden zich niet gerespecteerd (46%). Niet door de foto van de penis of de penis zelf, maar doordat zij het plaatje ongevraagd ontvingen. Slechts gemiddeld 12% van de vrouwen gaf aan de piemelfoto’s als positief te kunnen ervaren. Bovendien gaf slechts 7,6% van de vrouwen aan daarbij seksuele opwinding te ervaren.

Van de mannen was 71% positief over ongevraagde piemelfoto’s. De meesten voelden zich erdoor vermaakt (44%) en nieuwsgierig (40,6%), 33,6% gaf aan daarbij seksuele opwinding te ervaren. Toch ervaarden ook gemiddeld 9% van de mannen ongevraagde penisplaatjes als negatief. Tot slot bleek dat jongere vrouwen en vrouwen die eerder ongewenste avances hadden meegemaakt vaker negatief reageerden op dickpics.

De gevolgen van ongewenste penissen

In Nederland is het versturen van een ongewenste dickpic strafbaar als zedendelict. Op het ongevraagd versturen van piemelfoto’s staat in ons land tot twee maanden gevangenisstraf of een boete tot 9.000 euro. Aangifte doen heeft dus zin en kan helpen om het ongewenst ontvangen te laten stoppen. Verzenders moeten zich ook beseffen dat hun foto op onverwachte plekken kan opduiken. Zo wijdde de Amerikaanse kunstenares Whitney Bell een fototentoonstelling aan de piemelplaatjes die zij door de jaren heen had ontvangen. Zou jij het nog aandurven om een piemelfoto te versturen?

Not just a bad thing

Wanneer seksueel getinte ‘blootfoto’s’ graag worden ontvangen en je aan gewenste sexting doet, is dat helemaal leuk natuurlijk! Pak je kans tijdens voorspel overdag, of wanneer jij en je partner elkaar fysiek niet kunnen zien. Ook voor mensen in een LAT- of langeafstandsrelatie kan sexting een leuke uitkomst zijn. Belangrijk is dat je altijd even checkt of de ander het leuk zou vinden als je zoiets opstuurt. Ook spreek je duidelijk met elkaar af dat de foto’s niet verder verspreid mogen worden. Hier vind je tips bij hoe legaal te flirten en hier vind je meer informatie over sexting!

dickpics

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.