EducatieErotiek

Rugpijn? Dit zijn de beste seksstandjes!

geschreven door 21 januari 2020
Rugpijn - dit zijn de beste standjes

Gastschrijver Wendy van Mourik van De Paarse Keizerin geeft advies over optimale seksuele posities bij rugpijn.

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Uit onderzoeken blijkt dat maar liefst 80% van de volwassenen in zijn/haar leven te maken krijgt met rugklachten. Hoe kan je prettige seks hebben ondanks rugpijn?

De meeste mannen en vrouwen die last hebben van rugpijn weten uit ervaring dat seks met rugpijn een uitdaging kan zijn. Als die rugklachten van korte duur zijn, kan je besluiten om maar even geen seks te hebben, maar bij langdurige of chronische rugklachten is dat geen oplossing. Dan is het verstandig om te zoeken naar andere manieren om toch plezierige seks te hebben. Een van de dingen die je dan kunt doen, is zoeken naar het ideale seksstandje. En daar helpen wij je graag mee!

Onderzoek naar de optimale seksstandjes bij rugklachten

In Canada (University of Waterloo) heeft een groep wetenschappers onderzoek gedaan naar de beste seksstandjes bij pijnklachten in de onderrug. Ze hebben hiervoor tien stellen vijf verschillende seksstandjes laten uitproberen en onderzocht wat hiervan de impact was op de ruggengraat. De onderzoekers filmden met behulp van infraroodcamera’s de ruggengraat tijdens het vrijen. Zo kon worden vastgesteld hoe de ruggengraat bewoog bij verschillende standjes. Vervolgens werden de druk, de belasting en de rotaties geanalyseerd. Op basis van de analyses kwamen verschillende aanbevelingen naar voren over de meest optimale standjes bij rugklachten. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten, omdat er tot nu toe eigenlijk altijd het advies werd gegeven de “lepeltjeshouding” te gebruiken bij elk soort rugpijn. Uit dit onderzoek blijkt dat verschillende soorten rugpijn gebaat zijn bij verschillende seksuele houdingen.

De beste seksstandjes volgens het onderzoek

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten pijn in de onderrug: rugpijn bij het vooroverbuigen en rugpijn bij het strekken. Bij elk soort rugpijn hoort een ander ideaal seksstandje.

Ideale posities bij rugpijn bij vooroverbuigen

Het beste seksstandje voor een man die pijn ervaart bij het vooroverbuigen is de “hondjespositie”.
De vrouw kan hierbij voor extra pijnverlichting zorgen door op haar ellebogen te steunen, in plaats van op haar handen.

De Paarse Keizerin

Voor een vrouw die rugpijn ervaart bij het vooroverbuigen is de meeste ideale sekspositie de de “lepeltjeshouding” of de positie waarbij de partner de penis/dildo van achteren in de  vagina brengt – de zogenaamde “hondjespositie” of ‘doggy-style’, waarbij de vrouw steunt op haar handen (en niet op haar ellebogen/onderarmen).

De Paarse Keizerin

Ideale positie bij rugpijn bij het strekken

Voor een man die pijn ervaart bij het strekken van zijn rug, is de “lepeltjeshouding” de meest optimale positie. Is dit geen favoriet? Een andere goede positie is de missionarispositie waarbij de vrouw op haar ellebogen steunt.

De Paarse Keizerin

Voor een vrouw die pijn in haar rug ervaart bij het strekken van haar rug is de missionarispositie met eventueel een steuntje in de onderrug ideaal. Voor het steuntje in de onderrug kan een kussen worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de ruggengraat in een meer neutrale positie wordt gehouden.

De Paarse Keizerin

Andere tips bij rugpijn

Een andere tip is het gebruik van het ergonomisch ontworpen kussen “De Ramp”. Deze kan voor extra ondersteuning zorgen bij seks met rugpijn. Verder kunnen wij van Bedmanieren het niet laten als laatste tip toe te voegen dat seks uit zoveel meer bestaat dan penetratie. Onderzoek dus ook hoe je elkaar op andere manieren kunt bevredigen; bijvoorbeeld met je handen, mond en tong.

Referenties:
Sidorkewicz, N., & McGill, S. M. (2014). Male Spine Motion During Coitus: Implications for the Low Back Pain Patient. Spine39(20), 1633–1639.
Sidorkewicz, N. & McGill, S.M. (2015). Documenting female spine motion during coitus with a commentary on the implications for the low back pain patient  Eur Spine J (24): 513-520.
Hoofdafbeelding: Joyce McCown via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou: