Educatie

Vind jouw stijl in sekspraat: zeg eens “penis”!

geschreven door 17 april 2023
sekspraat

Als je iets met z’n tweeën doet, of dat nou bridgen, koken of vrijen is, dan is er overleg nodig. Je wensen en verlangens op seksueel gebied communiceren, is een voorwaarde voor optimaal seksueel plezier. Welke woorden gebruik jij tijdens sekspraat?

Zowel voor bridgen als vrijen is overleg nodig

Ons wordt vaak niet verteld dat je seks moet leren. En we schamen ons ervoor als blijkt dat het niet allemaal vanzelf goed gaat. We lijken nog weleens te denken dat het liefdesspel een vanzelfsprekendheid is, waarin je elkaar zonder woorden feilloos aanvoelt en begrijpt. Toch werkt dat niet zo. Als je iets met z’n tweeën doet, of dat nou bridgen, koken of vrijen is, dan is er overleg nodig. Je wensen en verlangens op seksueel gebied communiceren aan je sekspartner is een voorwaarde voor optimaal seksueel plezier.

Jouw stijl in sekspraat

Zoals we al eerder bespraken, kan praten over seks lastig zijn. Niet iedereen krijgt vanuit zijn of haar opvoeding mee dat je open over seks mag praten en hoe je dat kan doen. Seksuele voorlichting op school laat hierin ook weleens te wensen over. Daarnaast is het helaas ook nog steeds zo dat sommigen zelfs meekrijgen dat je je moet schamen voor het hebben van seksueel plezier en het openlijk omgaan hiermee. Kortom, het kan lastig zijn om jouw sekspraat eigen te maken en te experimenteren met hoe jij er woorden aan geeft. Praat jij gemakkelijk over seks en wat is jouw stijl tijdens sekspraat?

 

Zeg eens “penis”!

Welke woorden gebruik jij het liefst als je het hebt over onze geslachtsorganen of wat jij lekker vindt tijdens de seks? Hierbij een aantal tips en oefeningen die je (samen of alleen) kunt doen om jouw eigen stijl te vinden:

 • Vermijd verhullende taal, zoals ‘dat doet pijn van onderen’. Waar van onderen?
 • Daarnaast staat vage taal ook een goed gesprek of goede sekspartij in de weg. Zo betekent het woord ‘vrijen’ voor de een misschien geslachtsgemeenschap (dus met penetratie) en voor de ander juist niet. Je begrijpt, dit kan verwarrend zijn wanneer je iemand vraagt of diegene zin heeft om te vrijen. Dezelfde onduidelijkheid geldt voor het brede woord ‘seks’.
 • Het praat vaak beter wanneer je het beestje direct bij de naam noemt. Oefen daar eens mee. Bovendien kan het hardop uitspreken opwindend zijn! Je kunt de ander bijvoorbeeld complimentjes geven, de lichaamsdelen van de ander waar je opgewonden van wordt benoemen, je fantasieën uitspreken, expliciet maken wat de ander met je doet, etc.
 • Elkaar voorlezen uit een (erotisch) boek kan een goed beginpunt zijn. Of samen een website of webwinkel bekijken. Wat vind je leuk, wat lijkt je lekker en wat zou je zelf nooit gebruiken? En waarom?
 • Voorkeurssynoniemen: Inventariseer welke woorden er bestaan voor het benoemen van geslachtsdelen- en handelingen. Schrijf samen alle synoniemen op die je kunt bedenken voor bijvoorbeeld geslachtsgemeenschap, vagina, penis of zin in seks (etc.). Bespreek vervolgens welke woorden jij zou gebruiken in verschillende situaties. Je kunt je voorstellen dat je voorkeur anders ligt tijdens seks met je sekspartner, dan wanneer je met een collega praat. Houd daarom rekening met de volgende vragen:
  • Voel jij je op je gemak bij het gebruik van deze woorden?
  • Bij welke gesprekspartner zou dit woord waarschijnlijk goed vallen en bij wie niet?
  • Als jij dit woord gebruikt, zal de betekenis dan voor de ander duidelijk zijn?
  • Ben je tweetalig? Doe dan bovenstaande oefeningen in beide talen, zodat je nog meer vertrouwt raakt met het bespreken van dit onderwerp.
  • ..of speel the Penis Game zoals Tom en Summer doen in 500 Days of summer (zie onderstaande video; wat zou de actrice Zooey Deschanel trouwens hebben met het woord ‘penis’?). Ook bevrijdend!
 

Beeld: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.