Relaties

Let’s talk about sex…

geschreven door 13 september 2016

Seks, ja seks! Het is het leukste onderwerp om over te praten! Of toch niet? Met vrienden en/of vriendinnen kunnen we het er makkelijk over hebben, maar met onze partner kan het lastig zijn. En dit terwijl het iets van jullie samen is… Zou het dan niet makkelijker zijn om het juist met je partner te kunnen bespreken?

Veel stellen lopen hier tegenaan. Het blijft een ongemakkelijk onderwerp waar geen van beiden over durft te beginnen. We durven bijvoorbeeld de ander niet direct af te wijzen en dan zeggen we dat we moe zijn of hoofdpijn hebben… we denken dat dit het makkelijker maakt voor de ander, maar is dat wel zo? Wellicht dat het de ‘pijn’ kortdurend verzacht maar je partner weet dan niet wat er in je omgaat en op de lange termijn kan dit jullie seksuele relatie in de weg staan. Maar hoe begin je er dan over? Als het zo makkelijk was dan had je het al gedaan…

Het beste is om gelijk vanaf het begin seks open te bespreken – begin met wat jij lekker vindt dat de ander zou doen bij je, of als jullie al bezig zijn benoem dan wat voor jou goed voelt op het moment dat het gebeurt. Hierdoor weet je partner gelijk wat jij lekker vindt! Maar vanaf het begin is nu al te laat als je al langer een relatie hebt… Dan is het handig om te bedenken wat jij zelf zou willen in zo’n situatie – van jouw partner zou je het ook het liefst willen weten wat zij het allerlekkerste vindt, of wat pijn doet of onplezierig aan voelt toch? Het perfecte moment om seks te bespreken bestaat niet, maar verkeerde moment bestaat helaas wel. Zorg dat jullie alleen samen zijn en dat jullie nergens naar toe hoeven. Heb duidelijk voor ogen wat jij wilt vertellen en wat de belangrijkste boodschap is die je duidelijk wilt maken. Geef aan dat je iets wilt bespreken en dat het iets is wat je lastig vindt om te doen. En daarna… Gewoon zeggen! Zeg dat het pijn doet als jullie seks hebben of dat je bepaalde handelingen niet prettig vindt. Maar benoem ook wat je juist wel erg fijn vindt! Daarnaast is het misschien ook handig om af te spreken dat de volgende keer dat jullie seks hebben dat je het dan ook aan gaat geven – dan kan je het gelijk in de praktijk toepassen.

Mocht je meer tips willen of weten hoe je dit kan aanpakken, zie dan mijn vervolg blog over hoe je dit kan aanpakken en kan gaan oefenen!

Wellicht ook interessant voor jou: