RelatiesTaboe

Verder na de affaire?

geschreven door 28 december 2021
Affaire

Zoals je hebt kunnen lezen in een eerder artikel van Bedmanieren is vreemdgaan een eeuwenoud fenomeen, waaraan verschillende motieven ten grondslag kunnen liggen. Een hoop mensen besluiten de relatie te beëindigen nadat hun partner is vreemdgegaan. Maar wat als jullie er toch voor kiezen om samen verder te gaan? Hoe doe je dat? Hoe ga je verder na de affaire?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is ontrouw van een partner in meer dan 22% van de huwelijken (of samenlevingscontracten) de belangrijkste reden om uit elkaar te gaan (FPVI). Toch zijn er ook stellen die ervoor kiezen om samen verder te gaan. Dit is echter geen makkelijke klus. Of je het nou wel of niet had zien aankomen; wanneer je erachter komt dat je partner je heeft bedrogen, kan dat als een behoorlijke klap worden ervaren. Je bent verdrietig, boos en je voelt je bedrogen en afgewezen. Maar ook als diegene die de affaire had kan het je verdriet doen om je partner zo ongelukkig te zien en te weten dat jij daarin een grote rol hebt gespeeld. Hoe ga je hiermee om en hoe pak je de relatie weer op?

Heb goede gesprekken, maar praat niet altijd over de affaire.

Het is erg belangrijk om samen te praten over de relatie, de gebeurtenis en hoe jullie nu samen verder willen gaan. Na het uitkomen van de affaire lopen veel gesprekken eenvoudig uit op dit onderwerp. De boosheid en het verdriet treden nu eenmaal op de voorgrond. Toch is het belangrijk om ook nog ‘normale’ gesprekken te blijven voeren. Spreek samen een limiet af op de tijd dat jullie het erover mogen hebben, bijvoorbeeld maximaal een uur per dag. Daarnaast is het belangrijk samen te bespreken met wie jullie hierover spreken. Want niet alleen de gesprekken thuis gaan over de gebeurtenis, maar ook de gesprekken met familie en vrienden. Kijk of jullie het kunnen beperken tot een aantal mensen die jullie kunnen steunen. Aangezien anderen ongevraagd hun ongezouten mening zullen geven, is het goed om te bedenken met wie je dit proces wilt delen. Daarnaast kan het prettig zijn om ook gesprekken met anderen te voeren die niet over het overspel gaan. Wanneer anderen namelijk van de affaire afweten, zullen de gesprekken overwegend daarover gaan. Om naar de toekomst te kunnen kijken, moet er ook ruimte zijn voor andere gespreksonderwerpen.

Het einde van de relatie die jullie hadden.

Als gevolg van een crisis in een relatie, zoals een affaire of vreemdgaan vaak wordt genoemd in relatietherapie, is het belangrijk om te beseffen dat de relatie zoals je die had met je partner voorbij is, zelfs als je met de relatie verder gaat. Het is namelijk haast onmogelijk om terug te keren naar hoe het ooit was tussen jullie beiden. Daarom zal er waarschijnlijk voor beiden een periode van rouw volgen over de relatie die er niet meer is. Jullie gaan op andere voet verder en de relatie zal veranderen. Het blinde vertrouwen dat je in de ander had is lastig te herkrijgen. Geef jezelf en de ander de tijd om over het einde van de relatie te rouwen en dit te verwerken. Het is voor de partner die vreemd is gegaan tevens van belang om ook te kunnen rouwen om de verloren relatie met zijn of haar minnaar of minnares. Vooral als er ook sprake was van gevoelens bij de affaire, en niet enkel lust. Het is belangrijk om hierbij stil te staan en hier in de relatie ruimte voor te maken.

Tot slot…

Het is vooral belangrijk om de tijd te nemen om de gebeurtenis samen, maar ook apart te verwerken. Het is echter ook goed om te bedenken waarom het overspel heeft plaatsgevonden. Maak en neem daarom de tijd voor elkaar. Ga weer samen op date. En als het nodig is, spendeer ook wat tijd los van elkaar. Seks is iets wat wellicht nog een tijd op zich zal laten wachten, maar stap voor stap zullen de boosheid en het verdriet weer plaatsmaken voor liefde en behoefte aan intimiteit.

Mocht het niet lukken om samen uit de crisis te komen, dan kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken in de vorm van relatietherapie. Wil je meer lezen over ontrouw en waarom dit kan gebeuren? Het boek Liefde in Verhouding (aff.) van Esther Perel kan inzicht geven voor beide partners.

Beeld: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou: