EducatieSeksuele klachten

Help, een seksleven na een bevalling? Ja het Kan!

geschreven door 20 september 2016

De geboorte van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. Even staat alles op z’n kop en er is zoveel veranderd. Hoe zit het dan met het seksleven van jou en je partner na de bevalling?

De meeste doctoren geven aan dat je tenminste 6 weken moet wachten met seks na je bevalling (ook voor orale seks) . De reden hiervoor is vooral dat je je lichaam een kans geeft om te herstellen en om ervoor te zorgen dat er geen infectie op kan treden. Daarnaast geeft het je iets van tijd voor zowel je partner als jezelf om te dealen met de emotionele en psychologische aspecten van het prille ouderschap.

Als het licht dan op groen staat is het niet weer allemaal zo vanzelfsprekend als het leek. Je kunt niet meteen weer beginnen waar jullie gebleven waren en er zijn toch wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De meest voorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen en een manier om hiermee om te gaan zal de pijn en teleurstelling hopelijk wat tegengaan.

Je partner is er klaar voor maar jij niet.

Ook al zijn de zes weken na de bevalling verstreken, het wil nog niet zeggen dat je er ook al klaar voor moet zijn. Onderschat niet de veranderingen die je lichaam door gaat. De hormonen gieren nog door je lichaam, je baarmoeder is aan het krimpen, de wonden zijn aan het helen en je bent uitgeput van het zorgen voor een kersverse baby. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de hormonen die je van het borstvoeding geven krijgt zorgt voor minder zin krijgt om te vrijen

  • Advies: Wees niet te hard voor je zelf. Bespreek met je partner hoe je je voelt. Probeer intimiteit op andere manieren; zoenen, knuffelen etc. Je lichaam zal uiteindelijk helemaal geheeld zijn en je zin om te vrijen ook weer terug komen, geef het wat meer tijd.
Zes weken wachten is veel te lang voor je.

Aan de andere kan het ook zijn dat je juist door de roze wolk heel veel liefde en genegenheid voelt en deze graag wil omzetten in een fijn potje vrijen.

  • Advies: bespreek de mogelijkheden even met je dokter. Het kan zijn dat het ok is om het eerder te proberen als de bloedingen zijn gestopt zijn (in verband met infectie gevaar).
Gevoelige en lekkende borsten.

Als je borstvoeding geeft zijn je borsten zwaar en erg gevoelig. Daarbij kunnen ze door de hormoonhuishouding op rare momenten gaan lekken zonder dat je daar zelf controle over hebt.

  • Advies: Je beha, voedingsbeha of een topje aanhouden tijdens de seks kan de seks meer comfortabel voor je maken. Daarnaast kun je met de timing van seks rekening houden met een voeding. Direct na de voeding zijn je borsten namelijk minder zwaar en gevoelig.

 Hopelijk geven deze adviezen je al wat meer zelfvertrouwen om weer te beginnen aan seks na de bevalling. Voor nog meer punten waar je tegenaan kunt lopen en de adviezen zullen we op Bedmanieren.nl snel weer schrijven.

Bron hoofdafbeelding: www.mamaenzo.nl

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.