Educatie

Help, een seksleven na een bevalling? Ja het kan! – Deel 2

geschreven door 28 oktober 2016

Eerder schreven we op Bedmanieren.nl over de veranderingen die je lichaam doorgaat tijdens zwangerschap en de bevalling. Zowel mentaal als lichamelijk heeft dit invloed op je seksleven. Nadat je bent bevallen, zakken de oestrogeen levels meteen. Deze grote daling kan ervoor zorgen dat je minder zin hebt om te vrijen en de slijmvliezen van je vagina dunner worden. Daardoor kun je tegen de volgende problemen aanlopen.

Seks voelt niet hetzelfde

Nadat je een baby uit je vagina hebt geperst is het niet vreemd dat je spieren van je vagina tijdelijk zijn uitgerekt. Dit kan veroorzaken dat seks iets anders aanvoelt dat voordat je bevallen was. Misschien troost het je dat het verschil  waarschijnlijk klein is en tijdelijk. En zoals vele andere dingen. Verschillend is niet per se slecht. Het is alleen nieuw!

  • Advies: Misschien heb je ze al gedaan tijdens de zwangerschap, maar wat kan helpen zijn bekkenbodem spieroefeningen. Het zorgt ervoor dat je vagina sneller weer zijn eigen vorm krijgt. Doe ze overal waar kan, tijdens het tv kijken, in de rij bij de kassa … alles is mogelijk.
Seks is pijnlijk

Na de bevalling is de lubricatie van je vagina niet optimaal.  Zowel het geven van borstvoeding als je hormoonhuishouding zorgen ervoor dat je vagina droger kan aanvoelen dan normaal en dus pijn veroorzaken.

  • Advies: Bespreek deze veranderingen met je partner en laat druk deze op het hart dat het lichamelijk is en niets te mate heeft met de mate van opwinding die je voelt. Misschien toch handig ook een glijmiddel aan te schaffen (op waterbasis), dit kan de pijn voorkomen. Let wel op, komt de pijn van een keizersnee of een hechting, geef je lichaam dan nog even de tijd om te helen.
 Je mist zelfvertrouwen in je lichaam

Het duurt gemiddeld 2 maanden totdat je baarmoeder weer gekrompen is tot haar gewone grote. Het is dan ook niet gek dat je buik nog lang wat dikker blijft. Daarnaast kan het soms een jaar duren voordat je alle zwangerschapskilo’s kwijt bent. Het kan dus goed zijn dat je je lichaam na de zwangerschap helemaal niet zo mooi meer vindt

  • Advies: Neem eens de tijd om eens goed naar je baby te kijken. Dit is wat jij hebt gecreëerd het afgelopen jaar. Het heeft je bloed zweet en tranen gekost maar het is een hele prestatie. Ook je partner zal glunderen van trots. Dat mag jij ook doen!

We hebben geprobeerd zoveel mogelijk problemen te beschrijven. Het kan natuurlijk zijn dat je op seksueel gebied ergens anders tegen aanloopt wat hier nog niet staat beschreven. Denk eraan dat je altijd je vraag kan stellen bij een verloskundige of arts, niets is gek. En vooral veel plezier met je seksleven na de bevalling.

Wellicht ook interessant voor jou: