SeksualiteitTaboe

Seks zonder orgasme; een gemiste kans?

geschreven door 12 oktober 2021
orgasme

Seks komt in alle vormen en maten: met of zonder penetratie, oraal of niet, snel of langzaam, met of zonder geluid, etcetera! Seks kan ook met of zonder orgasme verlopen. Maar seks zonder een orgasme te bereiken, is dat een gemiste kans?

Seks als parapluterm

In de volksmond wordt onder de term ‘seks’ vaak ‘gemeenschap’ verstaan. Oftewel, penis-in-vagina-seks. Onzin, natuurlijk. Seks is een breed begrip en omvat veel meer dan alleen dat (hetero-normatieve) beeld van vaginale penetratie met een penis. Seks is (tong)zoenen, strelen, samen opwindend douchen, een erotische film kijken, orale seks, stimulatie met de handen, anale seks, vaginale penetratie anders dan met een penis, en ga zo maar door. En ja, ook penis-in-vagina-seks is seks. Helaas ligt er nog altijd teveel nadruk op gemeenschap, met name tijdens heteroseksuele seks. Alsof gemeenschap de pot goud aan het einde van de regenboog is, hetgeen waar “voorspel” allemaal naartoe leidt.

Het jammere daaraan is dat gemeenschap vaak vooral door (heteroseksuele) mannen als die pot met goud wordt beschouwd. Voor een penis (en het gevoeligste stuk daarvan: de eikel) is het immers heerlijke stimulatie om in een vagina heen en weer te bewegen. Voor de vrouw is echter de clitoris het meest gevoelige deel van het geslachtsdeel, en dan met name de top van de clitoris, die aan de bovenkant van de vulva zichtbaar en aanraakbaar is. Je snapt al, dat is een plek die tijdens gemeenschap niet per definitie optimaal wordt gestimuleerd.

Geen orgasme, goed idee?

Vraag je ons dus, ‘seks zonder een orgasme, is dat een gemiste kans?’, dan zeggen wij: ja, vooral als je dat orgasme wel graag had gewild, maar de kans erop je is ontnomen doordat seks op zo’n manier is ingericht dat het voor jou moeilijk is om überhaupt een orgasme te kunnen krijgen. Dat geldt voor iedereen, wat je geslacht, gender of seksuele oriëntatie ook is. Helaas is het anno 2021 nog vaak zo dat heteroseksuele vrouwen aan het kortste eind trekken.

Laat wel duidelijk zijn dat ook seks zonder een orgasme helemaal goed is. Ook die seks telt mee, doet er toe en is om van te genieten! Maar als je zelf graag de ervaring van een orgasme hebt, weet dan dat het net zo goed jouw recht is je daarop te willen richten (net zoveel als van die sekspartner die wel elke keer van een orgasme kan genieten). De één heeft een orgasme niet méér nodig dan de ander, de één heeft er ook niet meer recht op dan de ander, of heeft de ontlading niet meer nodig dan de ander. Vanuit gelijkheid mag seks zo worden ingericht dat alle deelnemers er plezier uit halen. Dat vergt wel wat communicatie en aangeven waar je behoeftes liggen – iets wat zeker een uitdaging kan zijn als je leeft in een maatschappij waar seks vaak is gericht op gemeenschap.

Onderzoek!

Ga dus voor jezelf op onderzoek uit wat jij nodig hebt tijdens seks en wat jou die hoge opwinding geeft die voor een orgasme nodig is! Je kan bijvoorbeeld als vrouw ook eens een kijkje nemen op OMGyes of koop een vibrator zoals de Womanizer of de Satisfyer Pro. Als je op zoek bent naar professionele hulp op seksuologisch gebied, zoek dan op de website van de NVVS naar een seksuoloog bij jou in de buurt.

Beelden: Rawpixel.com.
De links in dit artikel naar de vibrators betreffen affiliate links.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.