EducatieSeksualiteit

Seksuele normen

geschreven door 27 april 2021
Seksuele normen

Normen en waarden: we zijn er allemaal groot mee geworden. Maar is er ooit wel eens over jouw seksuele normen gesproken? Ongeacht of ze ooit besproken zijn, heb je ze in ieder geval wel. Het zijn de boodschappen die wij over seksualiteit en relaties hebben meegekregen vanuit onze jeugd, opvoeding, voorbeeldrelaties en de media. Deze normen vormen we door de ervaringen die we opdoen in ons leven. Wat zijn jouw seksuele normen en durf je ze uit te spreken?

Naakt zijn

Het artikel van vorige week ging over preutsheid en hoe dit is ontstaan, maar ook over de terugkeer van deze norm door de huidige digitale samenleving. Hoe kijk jij hier tegenaan? Als jouw vriendinnen topless gaan zonnen op het strand of je sportteam gaat naakt douchen, hoe voel jij je daar dan bij? En indien je je er onprettig bij voelt,  durf je dit dan ook aan te geven, of ga je mee met de groep? Of juist andersom: durf jij topless te zonnen of naakt te douchen als anderen bedekt blijven? Wat maakt dat je het wel of niet wil? Zijn dit jouw eigen normen? Is het een gevoel? Of zijn het normen die opgelegd worden van buitenaf? Misschien ga je het liefst mee met de groep om zo min mogelijk op te vallen, maar druist dit tegen jouw eigen normen in.

Hoe zit dat met zin in seks?

Als je geen zin in seks hebt, ben je dan normaal? Of ben je pas normaal als je de hele dag door seks wil? Of moet je een bepaald gemiddelde halen van het aantal keer per dag/week/maand seks? Wat is hierin normaal en wat is jouw norm? Het enige antwoord is: eigenlijk is alles normaal. De ene persoon is meer bezig met seks dan de ander en heeft bijvoorbeeld veel meer zin, terwijl een ander hier helemaal niet mee bezig is. Er is geen goed of fout. De vraag is vooral: wat is voor jou fijn en goed? Wat past bij jou, wat past bij je partner(s) en wat past bij jullie? Ga hierover in gesprek met je eventuele partner(s) en kijk naar jullie seksuele normen.

De keuze is aan jou

Als je (solo)seks hebt, gaat zonnen op het strand of gaat douchen in een publieke ruimte, dan is de keuze in principe aan jou: hoe ver wil jij gaan? En als het gaat over seks; blijft het dan alleen bij zoenen of ga je verder tot penetratieseks? Of blijf je ergens tussen die twee hangen? Ook hierin is alles goed, als je maar naar jezelf luistert en bij jezelf blijft. Ook als je besluit dat je helemaal geen seks (meer) wil, dan is dat ook goed. Het is goed om stil te staan bij jouw eigen normen en waarden, bewust hiernaar te kijken en erover na te denken. Waar komen jouw normen ten aanzien van bloot, (solo)seks en relaties vandaan? En ben je het hier nog mee eens of denk je er inmiddels anders over? Zijn er misschien ook nieuwe normen en waarden die je ontwikkelt gedurende je leven of in een relatie? Kortom, genoeg stof om over na te denken!

Beeld: Tomas Sobek via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.