SeksualiteitTaboe

Wat is jouw fetisj?

geschreven door 31 oktober 2017
parafilie fetisj

Een fetisj valt onder de noemer ‘parafilie’. Er bestaat een hele waslijst aan parafilieën en bijna iedereen heeft wel een parafiele voorkeur. Heb jij er ook één?

Wat is een parafilie?

Een parafilie (van het Griekse para (= naast) en philia (= vriendschap/liefde)) is een ongewone seksuele voorkeur gericht op niet-menselijke objecten, vernederen of vernederd worden, of op kinderen of andere niet-instemmende personen. Als je dit leest, gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen. De termen fetisj, exhibitionisme, voyeurisme en pedofilie heb je waarschijnlijk weleens gehoord (over de inhoud lees je verderop in dit stuk meer). Dit zijn allemaal parafilieën. Meestal richt de parafiele voorkeur zich op zaken die in principe niet seksueel lijken. Denk bijvoorbeeld aan het opgewonden raken van voeten (fetisj), het tonen van de geslachtsdelen aan vreemden (de “potloodventer” of exhibitionist), of seks met een persoon met een amputatie (acrotomofilie).

No judgement!

Een parafilie richt zich dus meestal op iets wat niet als een gebruikelijke of gangbare reden om seksueel opgewonden te raken wordt gezien. De definitie van wat “normaal” is bepaalt dus onder andere of iets als een parafilie wordt bestempeld of niet. Maar: wat is normaal? Wat is niet afwijkend? Dat is niet zo zwart-wit. Bovendien moet ieder mens vooral de dingen doen waardoor hij/zij opgewonden raakt (mits je er een ander geen kwaad mee doet). Oordeel dus vooral niet te hard over je eigen of andermans seksuele voorkeuren.

Wanneer is een parafilie een probleem?

Er is natuurlijk niks ergs aan het hebben van een bijzondere seksuele voorkeur als jijzelf of anderen daar geen last van hebben. Bijvoorbeeld: als een persoon die graag wordt gedomineerd samen is met iemand die juist graag domineert, is dat een goede match en waarschijnlijk juist bevorderend voor de (seks)relatie. Of: als iemand opgewonden wordt van de gedachte aan verkrachting, maar dat nooit werkelijk doet (en dus niemand schaadt), vormt dat geen probleem. In je fantasie mag immers alles.

Er is pas sprake van een parafiele stoornis als een parafilie lijdensdruk veroorzaakt en/of anderen schaadt. Als een parafilie er bijvoorbeeld voor zorgt dat iemand niet van seks kan genieten, kan dat een probleem zijn. Denk bijvoorbeeld aan het niet opgewonden kunnen raken tijdens seks met een partner in afwezigheid van het voorwerp van de parafilie. Of als de parafilie ervoor zorgt dat het niet lukt een intieme relatie met een ander aan te gaan. Dit kan lijdensdruk veroorzaken. Duidelijk is natuurlijk dat het zeer problematisch en schadelijk is als anderen kwaad wordt gedaan. Bijvoorbeeld bij het verkrachten van een persoon, of het misbruiken van een kind bij pedofilie.

Bekende parafilieën

Relatief vaak voorkomende parafilieën zijn:

  • Exhibitionisme: het tonen van de geslachtsdelen aan een nietsvermoedend persoon.
  • Fetisjen: oorspronkelijk niet-seksuele objecten zorgen voor seksuele opwinding (bijvoorbeeld voorwerpen, kledingstukken, een niet-seksueel lichaamsdeel).
  • Frotteurisme: tegen onbekenden aanwrijven of hen aanraken (zonder instemming van de persoon).
  • Pedofilie: opgewonden raken van prepuberale kinderen.
  • Seksueel masochisme: opgewonden raken door het ondergaan van vernedering, bondage of pijn.
  • Seksueel sadisme: opgewonden raken door een ander te vernederen, bij bondage te betrekken of te pijnigen.
  • Voyeurisme: heimelijk kijken naar een nietsvermoedend persoon die zich uitkleedt, naakt is of seks heeft.

Wat is jouw parafilie?

Heb jij er weleens over nagedacht of jij een parafilie hebt? Raak jij bijvoorbeeld opgewonden van haren (chaetofilie), een extreem leeftijdsverschil (chronofilie) of zachte materialen (hyfefilie)? Loop jij warm voor plasseks (urofilie), wurgseks (asfyxiofylie) of bekeken worden tijdens seks (auto-aginistofilie)? Wat vind jij van het gebruik van obscene taal (coprolalie) of het vertellen van erotische verhalen (narratofilie)? Nogmaals, zolang er een manier wordt gevonden om om te gaan met de seksuele voorkeur en je doet niemand kwaad, dan is het geen probleem. Wees wel altijd voorzichtig; zo komen er bijvoorbeeld mensen te overlijden door wurgseks.

Als je je voorkeur kan inpassen in je (seks)relatie en je kan seksueel opgewonden raken met een partner en verbondenheid ervaren, geniet dan vooral! Lees ook het eerdere stuk over hoezeer erotiek gaat over de ideeën in het hoofd. Kijk ook eens naar het filmpje hieronder van The School of Life over hoe we allemaal, in allerlei gebieden van ons leven, geheime fantasieën hebben. Durf jij de jouwe te delen?

Heb je professionele hulp nodig vanwege je parafilie, maak dan een afspraak bij je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een seksuoloog.

Als inspiratie voor de genoemde parafilieën in dit stuk is gebruik gemaakt van de opsomming in het boek ‘Seks! Een leven lang leren’ van Rik van Lunsen en Ellen Laan.
Beeld: rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

3 reacties

Frederik 30 januari 2019 om 16:05

Chaetofilie voor mij! Specifiek schaam- en okselhaar. Hoe meer hoe liever!
Kun je hierin ‘te ver’ gaan?

Antwoorden
mm
Lisanne Hummel 15 maart 2019 om 09:48

Dank voor het delen van jouw voorkeur! Wat ons betreft is het prettig en mooi als je oog kan hebben en ruimte kan maken voor je eigen seksuele voorkeuren, en hier open over durft te zijn. Dit vervolgens delen met een sekspartner en je voorkeur verweven in je seksuele activiteit kan heel opwindend zijn. Ergens ‘te ver in gaan’, kan gebeuren in die zin wanneer je een ander schade berokkent of zich ongemakkelijk, gedwongen, onbegrepen etc. laat voelen. Daarom raden wij aan altijd bij je (seks)partner te checken hoe hij/zij staat ten opzichte van jouw voorkeuren. Misschien kunnen jullie je vervolgens samen helemaal onderdompelen in de opwinding, of misschien is het nodig een middenweg te vinden. Kortom, praat erover en luister goed naar elkaar. Veel plezier!

Antwoorden
hans 29 juli 2020 om 03:06

ik ben als man een lingeriefetisjist en draag het liefst damesslipjes, kousen en jarretels. Mijn vrouw weet er van maar kan ik niets mee, wat ik overigens best begrijp, maar mijn wens om lingerie te dragen krijg ik niet weg

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.