ErotiekTaboe

Ben ik slecht in bed?

geschreven door 5 september 2023
slecht in bed

Ben ik slecht in bed? Dat is een vraag die iedereen zichzelf weleens stelt. Anders dan wat vaak wordt gedacht, gaat goed of slecht zijn in bed niet alleen over het uitvoeren van de meest opwindende seksstandjes. Het gaat vooral over de ideeën in je hoofd en of sekspartners elkaars ideeën de ruimte geven.

De angst om slecht te zijn in bed

In 2008 richtte filosoof Alain de Botton The School of Life op. Er zijn vestigingen over de hele wereld, waaronder in Amsterdam. Bij The School of Life kun je cursussen volgen met titels als ‘Ontwikkel je emotionele intelligentie’ en ‘Leer jezelf kennen’. The School of Life heeft ook veel interessante filmpjes op YouTube staan, veelal van een minuut of drie tot vijf. Een daarvan is ‘The fear of being bad in bed’. Hierin legt Alain de Botton dat we in periodes van laag zelfvertrouwen kunnen worden overvallen door de angst slecht in bed te zijn. Drie angsten voeren daarbij de boventoon, aldus De Botton:

  1. Dat ons lichaam niet aantrekkelijk genoeg is.
  2. Dat we niet bekend zijn met bepaalde seksstandjes, of die niet goed uit weten te voeren.
  3. Dat we de ander snel zullen vervelen in bed.

De kern van erotiek

Deze angsten geven aan dat we geneigd zijn te denken dat seks over het algemeen een atletische activiteit is, aldus De Botton. ‘Goede seks’ zal dus wel gelijk staan aan flexibiliteit en lenigheid van ons lijf. Dit is echter niet de kern van erotiek! Want al heb je seks met je lichaam, seksueel genot wordt bepaald door hoe en wat je over seks denkt. Zo kunnen twee geliefden, al ligt er een oceaan tussen hen, elkaar via whatsapp-berichten alsnog seksueel opwinden, ondanks dat er alleen contact is via getypte tekst. Dit geeft aan hoezeer erotiek gaat over de ideeën in het hoofd, en niet enkel over het lijf, vertelt De Botton.

Laat je verborgen kant zien

Volgens De Botton voelen we ons tijdens goede seks vrij om toe te geven aan ideeën die we normaal verborgen moeten houden, en durven we de ander deelgenoot te maken van die ideeën. Daarbij kun je denken aan het mogen tonen van je dominante kant in bed, terwijl je je in het normale leven nooit zo gedraagt. Of omgekeerd, dat je het juist opwindend vindt je onderdanig op te stellen. Sommigen vinden het opwindend om de hiërarchie van het normale leven te doorbreken. Zij spelen bijvoorbeeld rollenspellen waarbij de één de arts is en de ander patiënt. Anderen raken opgewonden van polsen, voeten, of schoenen. Sommigen vinden het opwindend om een trio te hebben, of seks te hebben terwijl anderen dat kunnen zien.

Erotiek is een wederzijdse naaktheid van de geest

Seksuele opwinding kan dus extra groot worden wanneer je het gevoel hebt dat je de beperkende taboes die in de rest van het leven gelden los mag laten. En het is heel sexy en fijn als een ander ons, zonder oordeel, de ruimte geeft om dat te mogen doen. Iemand die goed is in bed, is een persoon die de ander aanmoedigt om zijn/haar verborgen zelf te laten zien, en die ook zijn/haar eigen verborgen zelf en wensen durft te laten zien. The School of Life leert ons dat opwinding en erotiek gaan over een wederzijdse naaktheid van de geest, mogelijk gemaakt door vertrouwen.

Hoofdafbeelding: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

Sannae 7 februari 2020 om 17:21

Ik ben heel lenig, kan de split en m’n benen in m’n. nek leggen maat het schijnt mijn vriend niet te interesseren. wat moet ik doen?

Antwoorden
mm
dr. Lisanne Hummel 11 maart 2020 om 15:38

Hallo Sannae,

Heb je weleens met je vriend besproken wat jullie fijn vinden tijdens seks? Een beetje lenigheid bij seks kan natuurlijk erg handig zijn, maar fijn samen vrijen gaat ook (vooral) over het samen zoeken naar opwinding, voelen wat de aanrakingen van de ander met jou doen en hierover communiceren. Misschien kan je het gesprek eens aangaan met je partner; wat vindt hij opwindend en waar loop jij warm voor? Succes en veel plezier!

Groet van het team van Bedmanieren

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.