ErotiekInspiratie

Tantrische seks; iets voor jou?

geschreven door 13 oktober 2020
tantrische seks

In de tantra, een Oosterse leer, gaat het bij seks om veel meer dan een race naar een orgasme. Bij tantrische seks gaat het om het opbouwen en beleven van seksuele energie. Ben je benieuwd of dit iets is voor jou?

Tantrische seks: geen piekorgasme

Seks is vaak gericht op het bereiken van een orgasme. De weg daarnaartoe kan langer of korter zijn, afhankelijk van waar jij en/of je partner zin in hebben tijdens soloseks of partnerseks. Voor veel mensen draait het echter uiteindelijk om het bereiken van dat piekorgasme, of is dat de wens. In de tantra wordt hier anders over gedacht. Bij tantrische seks draait het juist niet om het bereiken van een orgasme, maar gaat het om het opbouwen en ervaren van je seksuele energie.

Volgens tantra stroomt er seksuele energie door je lichaam. Je kan die energie heel vrij laten stromen of juist beperken. In tantrische seks is het de bedoeling dat je die seksuele energie laat stromen. De seksuele energie wordt in de tantra beschouwd als levensenergie, en kan je zowel lichamelijk als geestelijk meer kracht geven. Door te vrijen zonder een piekorgasme te hebben, bouw je je seksuele energie op. Door deze seksuele energie te laten stromen en te ervaren, kom je meer in contact met je (seksuele) zelf en ben je je bewuster van je seksuele opwinding.

Minder in je hoofd

Tijdens tantraseks probeer je het contact met je seksuele gevoelens en opwinding te vergroten en minder “in je hoofd” te zijn tijdens seks. Het contact maken met je eventuele sekspartner is ook heel belangrijk. In plaats van allebei vooral gericht te zijn op de eigen opwinding en toekomstig orgasme, is er een focus op het samenzijn in het moment. De intimiteit en het voelen van de opwinding staan voorop. Het krijgen van een orgasme is niet het voornaamste doel.

Tantra oefeningen

Om tantra echt in je leven toe te kunnen passen, zal je in de leer moeten. Maar voor wie nieuwsgierig is, lichten we hier alvast twee tantra oefeningen toe.

Oefening 1: Lepeltje lepeltje

Ga fijn tegen elkaar aan liggen in de ‘lepeltje lepeltje houding’ en voel elkaar. Ben je bewust van het samenzijn in het moment en de intimiteit. Zodra jullie prettig liggen, gaan jullie focussen op gelijktijdig ademhalen. De persoon die achter ligt, bepaalt het ademhalingsritme. Adem gelijktijdig in en uit. Stel je voor dat je energie van jouw hart naar het hart van de ander stroomt.

Oefening 2: Samen mediteren*

Ga tegenover elkaar zitten, bijvoorbeeld op bed. Sluit je ogen en mediteer. Als je dit al vaker hebt gedaan, kan je dat misschien al zonder begeleiding, maar anders kan je gebruik maken van een app zoals Buddhify of Headspace. Door meditatie kom je in contact met je lichaam en met elkaar, en ben je in het moment. Wanneer de meditatie is afgelopen, open je allebei je ogen en kijk je elkaar aan. Bedenk van tevoren hoe lang je dit wil doen, maar kies ervoor dit een minuut of vier á vijf te doen. Zeg tijdens deze minuten niks tegen elkaar, maar kijk elkaar in de ogen en wees in het hier en nu. Vertel elkaar hierna wat je in de ander waardeert en wat je mooi vindt aan de ander. Dit kunnen uiterlijkheden en maniertjes zijn, maar denk ook aan karaktertrekken. Probeer de complimenten van de ander echt te horen en neem ze in ontvangst. Vertel elkaar hierna wat jullie verlangens en wensen voor de toekomst zijn: wat wil je nog samen doen, waar ben je nieuwsgierig naar, wat voor ervaringen zou je met je partner willen delen? Na deze oefeningen bevind je je samen in een sfeer van openheid en kunnen jullie overgaan tot vrijen; tantrisch of niet. 

Is tantra iets voor jou?

Wat vind jij van tantrische seks als je dit zo leest? Lijkt het het proberen waard? Hoewel in dit stuk tantrische seks centraal staat, is tantra veel breder dan alleen seks. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Centrum voor Tantra. Lees ook eens ons eerdere artikel over mindful seks.

*De inspiratie voor deze oefening komt uit de blog van Froukje van der Velde van Love Academy.  

Beeld via Rawpixel.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.