EducatieSeksualiteit

Hoe verzorg ik mijn penis of vagina?

geschreven door 24 september 2019
verzorging penis vagina

Body lotion, dagcrème, nachtcrème, tanden poetsen, flossen, haren wassen; het is goed en prettig om je lichaam te verzorgen. De verzorging van de penis of vulva en vagina hoort daar ook bij. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Verzorging van je lichaam

De één neemt er uitgebreider de tijd voor dan de ander: het verzorgen van het lichaam. De één begint de ochtend met een plens koud water in het gezicht en het poetsen van de tanden, en is zo klaar is voor de dag. De ander heeft een uitgebreider ritueel van schoonmaken en verzorging voor de dag kan beginnen. Hoe dan ook besteedt bijna iedereen aandacht aan het verzorgen van het lichaam. Dat kan zowel door gebruik van ‘schoonheids’producten als door gezond eten en sporten.

De folders van drogisterijen staan vol met gezichtscrèmes, lippenbalsems en body lotions. Het is jammer genoeg minder gebruikelijk om openlijk te praten over een goede of fijne manier om je penis of vulva en vagina te verzorgen (lees meer over het onderscheid tussen de vulva en vagina in ons eerdere artikel). En dat terwijl het verzorgen van de penis of vagina hoort bij een goede lichaamsverzorging. Wij zetten de tips hier voor je op een rij.

www.rawpixel.com

Verzorging van je penis

Je penis, die hoef je toch alleen maar een beetje schoon te houden? Correct, maar hoe dan precies? En het is daarnaast mooi om de penis wat meer aandacht te geven. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.

 • Het is goed om de penis elke dag te wassen. Het beste is om dit alleen met water te doen, omdat zeep de natuurlijke balans van de huid kan verstoren. Bij een onbesneden piemel trek je voorzichtig de voorhuid terug tot achter de eikel, zodat je de eikel en de rand onder de eikel schoon kan maken. Bij een besneden piemel is de voorhuid verwijderd en kan je meteen wassen. Was gewoon met de hand en doe dit rustig. De penis en in het bijzonder de eikel hebben een gevoelige huid. Door het wassen zorg je ervoor dat er geen smegma ophoopt. Smegma is een mengsel van o.a. huidcellen, lichaamsvetten en vocht. Als smegma blijft zitten (die kans bestaat vooral met een onbesneden piemel), kan de penis gaan ruiken, jeuken of zelfs ontsteken. Ook bij een besneden piemel is het belangrijk om elke dag te wassen. Als je toch zeep wil gebruiken, zorg er dan voor dat je de zeepresten goed wegspoelt. Het beste is dan een pH-neutrale zeep te gebruiken.
 • Het kan lekker zijn om de ballen, het perineum en de liezen wel te wassen met wat zeep. Op deze plekken bevindt zich schaamhaar en gedurende de dag of nacht kan je op deze plekken zweten, waardoor een wasbeurt fris kan voelen.
 • Er bestaan speciale wasemulsies en doekjes om de penis schoon te maken. Gebruik deze liever niet, maar was gewoon met water. Zo behoud je de natuurlijke balans van de huid. Als je, bijvoorbeeld tijdens een lange kampeertrip of een festival, meerdere dagen niet kan wassen, kan je als uitzondering weleens zo’n doekje gebruiken, maar probeer het gebruik tot een minimum te beperken.
 • Naast het functionele aspect van het wassen van de penis, namelijk de boel schoon en fris houden, is het fijn om elke dag even aandacht te hebben voor je piemel. Door kalm en met aandacht te wassen, maak je even contact met je penis. Je penis is een bijzonder lichaamsdeel en mag er zijn! Misschien vind je het fijn je penis en het gebied erom heen tijdens het wassen een beetje te masseren.

Verzorging van je vulva en vagina

Soms is een stukje van een reclamefolder van de drogist gewijd aan producten om de vulva en vagina mee te wassen. Dat is helemaal niet nodig en zelfs niet goed voor de vulva en vagina! Lees in ons eerdere stuk over de beleving van vaginale geur waarom niet. Onderstaande tips kunnen je helpen hoe het dan wél aan te pakken.

 • Was je vulva dagelijks. Doe dit alleen met lauwwarm water en gebruik geen zeep. Gebruik ook geen speciale wasemulsies of doekjes voor de ‘intieme delen’. Met deze producten breng je het milieu van de vulva alleen maar uit balans, wat tot klachten kan leiden. De vulva heeft veel huidplooien. Daar kan afscheiding of smegma tussen blijven zitten. Zorg dus dat je tijdens het wassen alle huidplooien meeneemt. Het beste was je gewoon met je handen (een washand kan schuren en de huid irriteren) en gebruik je je vingers om tussen de binnenste en buitenste lippen en in hoekjes en plooitjes schoon te kunnen maken. Je kan de waterstraal ook richten op de vulva om het wassen zo makkelijker te maken. Zorg wel dat de straal niet te hard is. Als je toch zeep wil gebruiken, zorg er dan voor dat je de zeepresten goed wegspoelt en gebruik een pH-neutrale zeep.
 • Je hoeft de vagina niet te wassen. De vagina reinigt zichzelf, hartstikke handig! Gebruik dus ook nooit vaginale douches. Lees meer over het onderscheid tussen de vulva en vagina in ons eerdere artikel.
 • Draag elke dag schoon ondergoed, het liefst van katoen omdat dat het meeste ademend is. Uit de vagina komt elke dag afscheiding en dat komt terecht in je ondergoed. Daarom is het fris qua geur en lekker voor je vulva om elke dag een schone onderbroek aan te trekken.
 • Als je hebt gepoept, veeg je billen dan van voren naar achter af. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk ontlasting en daarme bacteriën in de vulva of vagina smeert.
 • Wissel je maandverband of tampon tijdens ongesteldheid regelmatig (het liefst elke 2-4 uur). Sommige vrouwen gebruiken ook buiten de menstruatie maandverband of tampons om afscheiding op te vangen. Het is beter om dat niet te doen, omdat dit de zuurgraad en balans kan verstoren. Wissel liever gedurende de dag je onderbroek voor een nieuwe.
 • Indien je je schaamhaar scheert (het liefst met de haarrichting mee) kan het fijn zijn om de huid van de venusheuvel, de liezen en de buitenkant van de buitenste lippen te verzorgen. Als je dit doet, kan je het beste een crème zonder actieve bestanddelen zoals parfum gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Lanette crème.
 • Lanette crème kan je ook gebruiken als je een geïrriteerd of rood plekje op de binnenste of buitenste lippen hebt.
 • Sowieso kan het fijn zijn om je vulva elke dag in te smeren met Lanette crème: een moment om even contact te maken met je vulva en stil te staan bij je vagina. Je vulva en vagina mogen er zijn!
 • Voor mannen is hun penis altijd in het zicht en dat is fijn, zo kan een man makkelijker contact maken met zijn penis en elke ochtend gemakkelijk zien hoe ‘ie er vandaag bij hangt of staat. Voor vrouwen is de vulva minder in het zicht en daarom kan het helpen om met een spiegeltje de vulva te bekijken (en te bewonderen!).

Beeld: rawpixel.com, Boys Bathing (1896) by Edvard Munch. Original from The Art Institute of Chicago. 

Wellicht ook interessant voor jou:

4 reacties

Lisa 5 augustus 2020 om 14:53

Welke Lanette crème is het beste voor verzorging van de vulva

Antwoorden
mm
dr. Lisanne Hummel 12 oktober 2020 om 17:31

Hoi Lisa,

Je kan het beste Lanette crème met 20% Vaseline gebruiken; die is verzorgend en vettig, maar niet té vet.

Groeten,
Team Bedmanieren

Antwoorden
Jos 17 januari 2021 om 14:44

Geld dat ook voor de penis welke zalf kan je het beste gebruiken zodat de huid van de penis mooi blijft en niet gaat rimpelen

Antwoorden
mm
dr. Lisanne Hummel 17 januari 2021 om 18:54

Hoi Jos,

Dank voor je vraag! Je zou bij jeuk, droogheid of schilferigheid van de huid van de penis gebruik kunnen maken van een indifferente crème zoals Lanette crème. Er is niet speciaal een advies te geven over een zalf die de penis mooi houdt. Wel is het goed om de penis alleen met lauwwarm water te wassen en niet met zeep. En als je zalf gebruikt, zorg dan dat dit een indifferente crème is, dus zonder geur- of kleurstoffen.

Groeten van het team van Bedmanieren.nl

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.