Educatie

De beleving van vaginale geur

geschreven door 27 juli 2021
vaginale geur

Het is misschien een gênant onderwerp, maar we moeten het er toch eens over hebben. We kennen ze allemaal, de tips en tricks voor een gezonde huid en gezond haar. Maar ken je ook de tips en tricks voor een gezonde vagina? Want hoe verzorg jij jouw vagina? En wat vind je van de vaginale geur?

De hygiëne en geur van de vagina

Al eerder schreven we op Bedmanieren.nl over de perceptie van de vagina. Dit keer behandelen we de hygiëne van de vagina en de beleving van geur. De vagina heeft een eigen systeem om zichzelf te reinigen. Het inwendige gedeelte van de vagina bevat slijmvlies dat beschermt tegen bacteriën en infecties. Het slijmvlies houdt de vagina schoon door slijm af te stoten, ook wel afscheiding genoemd. Daarnaast heeft de vagina, net zoals andere lichaamsdelen, een pH-waarde. Deze waarde behoort minimaal 3,5 en maximaal 4,5 te zijn.

De pH-waarde is een persoonlijke zuurtegraad. Om jouw vagina te beschermen tegen infecties en bacteriën van buitenaf, behoort de pH-waarde constant te zijn. Raakt de zuurtegraad verstoord, dan veroorzaakt dit een abnormale geur. De oplossing bij een abnormale geur is gemakkelijk, was de vagina onder de douche met lauw water. Op deze manier wordt het reinigingssysteem van de vagina zo min mogelijk aangetast en kan de pH-waarde op een natuurlijke manier herstellen.

De negatieve effecten van vaginale was-emulsies

Hoewel de vagina goed in staat is om zichzelf te reinigen en te beschermen, bestaan er allerlei producten voor het bevorderen van de vaginale hygiëne. Denk aan vaginale was-emulsies (vaginale zeep). In een aflevering van het programma “Kassa” wordt een duidelijk beeld geschetst over de negatieve effecten van deze producten. Vaginale was-emulsies kunnen leiden tot jeuk, roodheid en zelfs tot schimmelinfecties.

De zogeheten vaginale douches voor inwendig gebruik leveren de grootste risico’s op, omdat ze de slijmvliezen aantasten die de vagina op een natuurlijke manier reinigen. Ook was-emulsies om de vagina uitwendig te reinigen kunnen klachten geven, aldus de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en Soa Aids Nederland. Het advies van deze partijen luidt dan ook duidelijk: reinig de vagina alleen met water.

Seksuoloog Hanneke Termeer vindt het kwalijk dat reclamecommercials, van bijvoorbeeld Lactacyd en Chilly, inspelen op de onzekerheid van (jonge) vrouwen over de vaginale geur. Kennelijk wordt het beeld geschetst dat de vagina naar bloemetjes moet ruiken. Termeer: “De ergste reclame die ik recent heb gezien was van Lactacyd waarin mannen zeggen dat ze begrijpen dat vrouwen fris willen zijn van onderen”. Dat zet je wel aan het denken: wat is er mis met de normale geur van de vagina?

De test: geur analyse

In het programma “De Medicijnmannen” wordt besproken dat er door de producenten van vaginale was-emulsies slim wordt ingespeeld op de angst voor een onfrisse geur. Met het effect dat de verkoopcijfers van de was-emulsies de laatste jaren aanzienlijk zijn gestegen. Presentatrice Sofie van den Enk neemt in het programma de proef op de som en test een week lang verschillende was-emulsies. Ze laat de geur van haar vagina vooraf en achteraf analyseren. De uitkomst sluit aan bij wat we al weten over deze producten. Haar vagina rook minder prettig na de testweek, aldus het lab wat de geur heeft getest. Het hebben van seks had ook nog eens pijn gedaan. De conclusie van het programma is dat vaginale was-emulsies totaal overbodige producten zijn.

De gezonde vagina

Een gezonde vagina houdt zichzelf schoon en kan het beste worden gereinigd met water. Geen enkele vagina is geurloos. Een gezonde vagina scheidt een discreet geurtje af, daar hoeft niemand zich voor te schamen. Elke vagina is anders, de geur is om deze reden bij elke vrouw persoonlijk. Het advies luidt, laat je niet onzeker maken door de producten die er op de markt te vinden zijn. Ga maar na, deze producten bestaan alleen voor vrouwen. Mannen hebben deze producten kennelijk niet nodig, zij zijn blijkbaar al fris en schoon van zichzelf. Vaginale producten zijn op de markt gebracht om geld te verdienen. Hopelijk weet je na het lezen van deze blog dat jij deze producten helemaal niet nodig hebt.

Wellicht ook interessant voor jou:

3 reacties

Yorinn 19 april 2017 om 19:52

Geweldige blog! Ontzettend goed om op deze manier de (vrouwelijke) seksualiteit bespreekbaar te maken en hopelijk zo taboes te doorbreken.

Antwoorden
mm
Feya Haagsman 19 april 2017 om 20:49

Dankjewel Yorinn!! Als je trouwens bepaalde onderwerpen graag zou willen terugzien in de artikelen, laat het ons dan even weten.

Antwoorden
Daniël Wuite 8 maart 2021 om 18:33

Ik las op sommige forums wel eens dat enkele vrouwen een nare geur ervaren in de vagina na de seks een soort vislucht wat na enkele dagen weer verdwijnt.

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.