Columns

De androgyne mens: man en vrouw

geschreven door 20 juli 2021

Een paar jaar geleden begon ik aan een spirituele, innerlijke reis. Een reis zonder eindbestemming of doel. Zonder dit vooraf te beseffen, bleek dit ook een seksuele reis voor mij te zijn. Op deze reis (her)ontdekte ik het ten volle ervaren van mijn sensuele, vrouwelijke energie. Dit bleek een opening te zijn om ook mijn mannelijke energie te ontwikkelen. Uiteindelijk ervoer ik meer gelijkwaardigheid in relatie tot anderen en in mezelf.

De man en de vrouw in jouw lichaam

De menselijke oorsprong is het samenkomen van de zaadcel en de eicel. Wij zijn geboren uit deze mix van mannelijke en vrouwelijke energie. De vrouwelijke en mannelijke energie wordt door de Grieken logos en eros genoemd. In China heet het yin en yang. Deze beide energieën zijn ook terug te vinden in ons lichaam: een man heeft niet alleen het mannelijke hormoon testosteron in zich, maar ook oestrogeen, evenals de vrouw die naast oestrogeen ook testosteron in haar hormoonhuishouden heeft. Ook onderzoeken naar onze hersenen laten zien dat we niet enkel man of vrouw zijn.

Energie

Door je bewust te zijn van je mannelijke en vrouwelijke energie kan je de levensenergie in jezelf bevrijden. Dit ervaar je misschien letterlijk als je seks hebt met je partner; door het samenvloeien van jullie energie komt er iets nieuws vrij. Ook kan je voelen dat je een energie oproept als je masturbeert. Het kan bijvoorbeeld warmer worden in je lichaam, wellicht voel je je sexy of sterk. Die energie is krachtig. Als je die kan generaliseren naar andere gebieden in je leven, zoals je baan, relatie of je levensmissie kan je hierin ook een kracht ervaren. 

Voor mij was het een ontdekkingsreis naar mijn eigen levenslust. Ik kwam dichter bij mezelf doordat ik mijn levensenergie door mijn lichaam liet stromen, ik versterkte mijn eigen energielichaam waardoor er een positieve magnetische kracht vrijkwam. Ik ervoer meer diepte in mijn gevoelswereld en er ontstond meer synchroniciteit in mijn leven. Dit klinkt misschien wat vaag en mysterieus, maar dat komt doordat de materiële wereld voor ons zichtbaar is en de energiewereld niet. Toch bestaat die wel degelijk, uit onzichtbare golven en deeltjes. 

Man als rots, vrouw als oceaan

Het gaat over het ervaren dat je compleet bent als mens. Dat je het niet buiten jezelf hoeft te vinden, maar juist allemaal in jezelf. Het mooie aan dit alles is dat we er niets voor hoeven te doen, want het zit al in ons. Dit is het cadeau van onze beide ouders. Het enige wat we mogen doen, is meer contact maken met onze mannelijke en vrouwelijke energie. 

Voor mij staat de mannelijke energie voor de rots, die blijft staan als de vrouw haar wilde, stromende oceaankracht toont. Verder staat voor mij de vrouwelijke energie voor aarde, beweging, intuïtie, sensualiteit en creativiteit. De mannelijke energie staat in mijn ogen voor de hemel, stabiliteit, doelgerichtheid, helderheid, anker en ratio. Het zijn beide scheppende en krachtige kwaliteiten. Er zijn hier verschillende meningen over, dus zoek vooral voor jezelf uit hoe jij de rolverdeling tussen het mannelijke en/of vrouwelijke ervaart. Ook kan je nagaan hoe jouw beeld over de verschillen tussen man en vrouw tijdens seks tot stand is gekomen. We worden immers beïnvloed door onze omgeving.

Breng je innerlijke man en vrouw weer samen

‘Breng je innerlijke man en vrouw weer samen’, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen zijn hier jaren mee bezig. Het zou mooi zijn als je deze weg niet alleen hoeft af te leggen, maar dat je een groep gelijkgestemden kan vinden. Vroeger was het zelfs zo dat in de Tempel van het Oosten in India, mannen en vrouwen apart van elkaar opnieuw werden opgevoed in hun mannelijkheid of vrouwelijkheid. Pas als ze hun eigen energie helemaal konden dragen, waren ze klaar om de tegengestelde energie te ontvangen. Pas dan zou je de meest intieme en gelijkwaardige seks met elkaar kunnen hebben.

Deze manier begint nu ook langzaam in Nederland vorm te krijgen, met het ontstaan van verschillende mannencirkels en vrouwencirkels. Zo kun je eerst de volheid van je ‘eigen’ energie ervaren, om daarna de tegengestelde energie te ontdekken. Google maar eens op mannen- en vrouwencirkels, ze springen als paddenstoelen uit de grond. Hier kan je een meditatie vinden die wel eens in een vrouwencirkel wordt gebruikt.

Oefening

Gezien de breedte van het onderwerp, bij deze een kleine oefening om in aanraking te komen met de mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf. Je adem is hierbij het ankerpunt. 

 • Ga staan. 
 • Start met volle in- en uitademingen.
 • Beweeg je bekken naar voren en naar achteren.
 • Start met de vrouwelijke/voedende adem door op de inademing je bekken naar voren te bewegen. Dit is een ontvangende adem.
 • Blijf dit minimaal tien minuten doen.
 • Ervaar wat er verandert in je lichaam.
 • Daarna ga je naar de mannelijke/verkennende adem: het bekken naar voren op uitademing. Dit is meer een stotende adem (doe dit wel zo traag dat je het echt kan blijven voelen).
 • Blijf dit minimaal tien minuten doen.
 • Ervaar wat er verandert in je lichaam.
 • Ga vervolgens rustig zitten.
 • Schrijf op wat je ervaren hebt en welke (mannelijke en vrouwelijke) kwaliteiten er bij jou te vinden zijn.

  Let hierbij bijvoorbeeld op de energie die je ervaart in je bekken. Wellicht voel je opwinding? Wellicht ervaar je schaamte als je deze beweging maakt? Wellicht past de ene energie beter bij jou dan de ander? Misschien voel jij je krachtiger als je in de mannelijke energie zit en zachter als je in de vrouwelijke energie zit, of andersom? Soms kan het ook fijn zijn om jezelf daarna vast te houden, omdat je iets nieuws in jezelf hebt ontdekt.

Krijttekening: Reisleidster Jozy.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.