EducatieSeksualiteit

Ai ai ai, seksuele prikkels!

geschreven door 13 juli 2021
seksuele prikkels

Om seksueel opgewonden te raken, heb je seksuele prikkels nodig. Heb jij zicht op de seksuele prikkels die jij nodig hebt? Wat zijn seksuele prikkels eigenlijk? En heb je er weleens mee geëxperimenteerd?

Seksuele prikkels

Seksuele prikkels zijn die dingen die voor jou een seksuele of erotische betekenis hebben en die jou seksueel kunnen opwinden. Ze kunnen zowel van buiten komen (bijvoorbeeld gestreeld worden door een ander), als van binnen (bijvoorbeeld het hebben van een gedachte of fantasie). Hoewel sommige prikkels door veel mensen als prikkelend worden gezien (bijvoorbeeld tongzoenen), zijn er ook veel onderlinge verschillen in de waardering van prikkels. De ene persoon houdt er bijvoorbeeld van om zacht gestreeld te worden, de ander vindt dit maar kietelen. De ene persoon vindt het sexy om seksspeeltjes te gebruiken tijdens seks, terwijl de ander het liever zonder doet. De een houdt van dirty talk, de ander niet. Kortom, elk mens waardeert elke prikkel op een eigen manier en dat is oké.

Het nut van seksuele prikkels

Wat is eigenlijk het nut van het opzoeken van seksuele prikkels? Seksuele prikkels zijn niet alleen opwindend en leuk om van te genieten, ze zijn zelfs noodzakelijk om goed opgewonden te worden. Oftewel, zonder seksuele prikkels geen opwinding. En zonder opwinding geen eventueel orgasme. Wil je meer lezen over het verloop van seksuele opwinding tijdens seks, lees dan ons eerdere artikel over de verschillende fasen waaruit seks bestaat.

Het is dus zo dat seksuele opwinding alleen meer zal worden als jij dàt doet wat seksueel prikkelend is voor jou. Daarom is het ook belangrijk om zicht te hebben op jouw eigen seksuele prikkels. Wat vind jij opwindend, wat heb jij nodig tijdens seks, wat zou je nog eens willen uitproberen?

Eigen prikkels in beeld

Misschien heb jij best wat zicht op welke dingen voor jou seksueel prikkelend zijn. Wil je dit verder in beeld brengen, dan zijn er verschillende manieren om dat uit te proberen. Je kan bijvoorbeeld tijdens masturbatie op ontdekkingstocht gaan. Wat voor manieren van aanraken voelen voor jou prettig? Voelt meer druk of juist een zachte aanraking prettig? Maakt het tempo uit? En het type beweging? Zijn er bepaalde delen van jouw geslachtsdeel gevoeliger dan andere delen? Voegt fantaseren of beeldmateriaal (zoals een erotische scène of porno) iets toe? En heb je weleens opgemerkt dat het ook per dag kan verschillen wat prikkelend voelt? Je kan ook online zoeken naar seksuele prikkels, zoals bijvoorbeeld het lezen van of luisteren naar een erotisch verhaal.

Rawpixel.com

Daarnaast is het nuttig om na te denken wat je van een eventuele sekspartner nodig hebt aan seksuele prikkels. Wat zijn de erogene zones van jouw lichaam? Zijn er bijvoorbeeld andere delen van jouw lichaam, buiten geslachtsdeel of bijvoorbeeld borsten, die opwindend zijn om aan te raken? Is een massage iets wat jou in the mood kan krijgen? Of samen douchen? En wat voor type stimulatie geeft jou de hoogste opwinding (met de hand, oraal, een combinatie, penetratie, gemeenschap, etc.)?

Het delen van kennis

Verder is het natuurlijk zaak om de kennis die jij hebt over jouw seksuele prikkels vervolgens in te zetten. Probeer dus de voorwaarden te scheppen die voor jou nodig zijn voor hoge opwinding. Het kan daarbij zeker helpen als een eventuele partner op de hoogte is van jouw prikkels. Een partner kan immers niet aanvoelen of ruiken wat jij precies nodig hebt. Door het te vertellen kan je partner er rekening mee houden. Het kan misschien eerst wat ongemakkelijk voelen om het onder woorden te brengen. Maar het is het proberen waard! Want hoe meer jij de ander vertelt over wat je nodig hebt, hoe meer diegene er rekening mee kan houden. En dat leidt tot meer opwinding en meer genot; bonus! Bovendien vindt de ander het waarschijnlijk ook leuk om te zien dat jij ergens zo van geniet.

Experimenteren

Het experimenteren met nieuwe prikkels is leuk. Niet voor niet bestaat het spreekwoord ‘verandering van spijs doet eten’. Kortom, net als dat het leuk is om met recepten te experimenteren waardoor de eetlust toeneemt bij het proberen van iets nieuws, is dat op seksueel vlak ook zo. Als je samen met iemand meer wil experimenteren, is een leuke manier om ieder op kleine stukken papier losse ideeën met uit te proberen seksuele prikkels op te schrijven. Je kan ook dingen toevoegen die je überhaupt graag doet. Vervolgens vouw je allebei je briefjes op, en stop je deze in een pot of doos, waarin je ze door elkaar husselt. De volgende keer dat jullie seks gaan hebben, trekken jullie een briefje uit de pot. Dat is dan het idee voor vandaag. Natuurlijk staat het jullie beiden altijd vrij om nee te zeggen tegen het idee op het briefje. Dat kan een ‘nee’ betekenen voor altijd, maar ook voor alleen dat moment. In dat geval kan je een nieuw briefje trekken. Veel plezier!

seksuele prikkels
Rawpixel.com

Beeld: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.