Gender reveal party’s. Je familie en vrienden uitnodigen om het geslacht van je aankomende baby bekend te maken. Is dat iets voor jou? En wat zijn hierin jouw overwegingen?
Gender reveal party’s
Het geven van een ‘gender reveal’ feestje is een trend die recentelijk is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Aanstaande ouders nodigen hun vrienden en familie uit om het geslacht van hun baby te onthullen – surprise! De eerste meldingen van gender reveals dateren uit 2008. Het verschil met een babyshower, de al eerder overgewaaide Noord-Amerikaanse trend, is dat er bij babyshowers (eventueel geslachtsspecifieke) cadeaus worden gegeven. Ook komen er op babyshowers vaak alleen vrouwen: vriendinnen van de moeder, terwijl een gender reveal vaak gemengde gasten heeft.
Surrrprise
Een gender reveal wordt vaak halverwege de zwangerschap georganiseerd. Soms weten de ouders-to-be het geslacht zelf al wel, maar vaak is het ook voor hen nog een verrassing. Er zijn vaak spelletjes voor de gasten om het geslacht te raden. Hoe je zo’n onthulling kan doen? Er bestaan inmiddels ballonnen, taarten, piñata’s, brandblussers en rook– of confettikanonnen. De keuze is reuze. Je snijdt je taart open, prikt je ballon door, of steekt het rookkanon af. Wanneer er een meisje op komst is, komt daar vooral heel veel rozeachtigs uit. Wanneer het een jongetje wordt, blauw (Gieseler, 2017). Ten tijde van Corona zijn er zelfs livestreams en YouTube-filmpjes met onthullingen.
Gender of geslacht?
Klopt de benaming van een gender reveal party wel? Je gender wordt namelijk niet bepaald door de genitaliën waarmee je geboren wordt, maar door hoe jij je als persoon identificeert. Het onthullen van je kindjes gender kan daarom eigenlijk niet voordat diegene’s identiteit is uitontwikkeld. Je kunt je mannelijk of vrouwelijk identificeren – gelijk aan of tegenovergesteld aan je geboortegeslacht. Jouw genderidentiteit kan echter ook tussen mannelijk en vrouwelijk ín zitten, of deels mannelijk en deels vrouwelijk zijn. En er zijn ook mensen die zich helemaal niet identificeren met het mannelijke of vrouwelijke, maar anders (bijvoorbeeld agender). Hetgeen dus eigenlijk onthuld wordt, is het geboortegeslacht van de baby, en niet het gender.
Spijt
Je kunt je afvragen wat voor zin het heeft om zo’n labeltje te plakken op je toekomstige kroost. Kroost dat je nog moet leren kennen als mens. Leggen we het kind en diens omgeving hiermee niet teveel genderstereotype verwachtingen op? Wat als je kinds gender niet binair is of wanneer het intersekse blijkt te zijn? Je genderontwikkeling hangt samen met zowel biologische-, culturele- als omgevingsfactoren. Nu daar steeds meer bekendheid over bestaat, zijn er ook steeds meer kinderen die niet voldoen aan het binaire genderspectrum (Nahata, 2017). Onthoud ook dat een echo nooit met 100% zekerheid uitsluitsel kan geven over het geslacht. En dan hebben we het nog niet eens over de gender reveal party die 47.000 hectare bosbrand in Californië veroorzaakte of die waarbij een vrouw omkwam door een rondvliegend brokstuk.
Steeds meer mensen vinden een gender reveal dan ook niet nodig. Zo ook Jenna Karvunidis, de bedenkster van de gender reveal party. Zij betreurt het dat haar idee zo populair is geworden. Haar elfjarige dochter voldoet namelijk helemaal niet aan de vrouwelijke genderstereotypen. Ze draagt liever pakken en blazers, dan jurkjes. Biologisch gezien is ze nog steeds een ‘zij’, maar ze doet de dingen op haar eigen manier.
‘Pas later besefte ik dat niet-binaire mensen en transgenders zich gepasseerd kunnen voelen. Ik begon me slecht te voelen over het feit dat ik zoiets in de wereld had losgelaten. Geslacht is niet het belangrijkste aan een kind. We moeten ze juist laten zijn wie ze willen zijn.’
Wat ga jij doen?
Onderzoek laat zien dat vrouwen die meer openstaan voor nieuwe ervaringen, minder vaak het geslacht hoeven te weten. Ook moeders die erg precies zijn en graag gelijkheid in genderrollen nastreven, weten ook minder vaak voor de geboorte wat het wordt. Moeders die echter op het gebied van ouderschap perfectionistischer zijn, weten relatief vaker wel het geboortegeslacht van hun baby (Kotila, Schoppe-Sullivan, & Kamp Dush, 2014). Wij denken dat het doel uiteindelijk moet zijn om een gezond en gelukkig kind ter wereld te brengen, met minder focus op het geslacht! Wat zou jij doen als jij een kind op de wereld zou zetten? Of heb je al ervaring met een gender-reveal party? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen, laat het ons weten!