Educatie

Wat stop jij in jouw vagina?

geschreven door 7 november 2023
vagina verzorging

Al eerder schreven wij op Bedmanieren.nl over vaginale geurtjes. Zoals je in dat artikel kan lezen, zijn er verschillende wasemulsie-advertenties die (ten onrechte) stellen dat ze je vagina schoon houden en doen ruiken naar roosjes. Er bestaan tegenwoordig zelfs producten die beweren je vagina niet alleen schoon en strak te houden, maar zelfs te verjongen. Wat klopt er van alle verhalen over wat je in je vagina zou moeten stoppen?

Azijn om een vaginale schimmel tegen te gaan?

Een kleine zoektocht op Google laat snel zien dat veel vrouwen worstelen met een vaginale schimmel. Tips zoals het nemen van een azijndouche of yoghurt in je vagina smeren komen voorbij. Een vaginale schimmel is een ontregeling van de zuurtegraad van je vagina waardoor er bacteriën kunnen ontwikkelen die daar niet horen. Dit heeft verschillende oorzaken. Van penetratie seks tot het regelmatig gebruiken van een vaginale zeep, van het gebruik van antibiotica tot eigen hormonale wisselingen. Om de zuurtegraad van je vagina weer te herstellen worden soms “huis-tuin-en-keuken” tips gegeven, die geen wetenschappelijke fundering hebben.

Als je last hebt van een vaginale schimmel of als je vermoed dat je die hebt, is het altijd het beste om je te melden bij de huisarts. Deze kan dan onderzoeken of er inderdaad sprake is van een vaginale schimmelinfectie, of iets anders, en hier de juiste medicatie voor voorschrijven. Het zelf kopen en gebruiken van medicatie van de drogist of apotheek kan een verkeerde behandeling zijn, of bij veelvuldig gebruik kan gewenning optreden waardoor de medicatie juist niet meer werkt.

Vagina facial

Ooit van de vagina facial gehoord? Bij deze trend wordt een geschilde komkommer bij de vagina ingebracht en twintig minuten rondgedraaid om zo de vagina te reinigen en te verzorgen. Dit werkt juist averechts. Los van eventuele bacteriën op de komkommer (zelfs al is deze gewassen of geschild) kan ook de punt van de komkommer schade aanrichten in je vagina en/of baarmoeder. Een komkommer in je vagina is dus geen goed idee.

Tamponziekte – oftewel Toxic Shock Syndrome

Het langdurig laten zitten van iets in je vagina kan Toxic Shock Syndrome (TSS) veroorzaken. Dit is een bacteriële ziekte die je kan krijgen van bijvoorbeeld het langer dan acht uur dragen van een tampon. Vandaar ook de bijnaam ‘tamponziekte’. De precieze oorzaak van TSS is onbekend, maar het komt het meest voor bij jonge vrouwen die langer dan acht uur een tampon hebben gedragen. Maar geen zorgen: wanneer je de instructies volgt rondom tampongebruik is het risico zeer klein dat je TSS zal ontwikkelen. Dus een nacht je tampon laten zitten kan weinig kwaad, als je deze maar direct voor het slapen gaan inbrengt en direct verschoont wanneer je wakker wordt. Mocht je helemaal geen risico willen nemen dan kan je bijvoorbeeld een menstruatiecup (aff.) gebruiken. Lees er hier meer over.

Afbeelding afkomstig uit de serie New Girl

Dus voordat je iets in je vagina stopt, denk even goed na over wat je doet. Een komkommer, azijn of yoghurt horen niet thuis in je vagina! Ook het stomen van je vagina is geen goed idee. Laat de natuur zijn werk doen, was alleen met water en onthoud: als het brandt, jeukt of pijn doet, is het foute boel! Ga dan altijd langs bij je huisarts.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.