EducatieTaboe

Rollatorseks: seksualiteit bij senioren

geschreven door 19 november 2019
Rollator seks

Ouder worden brengt leuke dingen met zich mee, zoals meer vrije tijd na je pensioen. Maar ouder worden heeft ook een keerzijde: je lichaam veroudert en verandert, mensen om je heen komen te overlijden of er kan sprake zijn van een ziekte bij jou of een bekende. Dit zijn allemaal onderwerpen die veelal besproken worden. Alleen blijft seksualiteit bij senioren vaak een taboe. Door de vergrijzing neemt automatisch het percentage ouderen in de samenleving toe en hierdoor is er ook een toename in seksueel actieve senioren. Onderzoek naar seksualiteit bij ouderen is nog nauwelijks gedaan en er wordt ook weinig over gesproken. Het lijkt wel alsof, als een bepaalde leeftijd is bereikt, seksualiteit niet meer bestaat. Maar kun jij je voorstellen dat je helemaal stopt met het hebben van seks als je ouder wordt?

Afname lichamelijke functies

Dat er een afname is in bepaalde lichamelijke functies is zichtbaar; ouderen lopen wat lastiger, alles gaat wat trager en er zijn meer lichamelijke kwaaltjes. Dat ook de seksuele functies afnemen met het toenemen van de jaren is een feit. Zo neemt bijvoorbeeld de kwaliteit van de bloedvaten af met leeftijd. Maar die bloedvaten zijn wel een belangrijk onderdeel van seksuele activiteit; voldoende seksuele opwinding gaat samen met een goede doorbloeding van de geslachtsdelen, bij zowel mannen als vrouwen. Maar een afname in de kwaliteit van de (genitale) doorbloeding betekent niet dat het helemaal niet meer lukt om opgewonden te raken. Het duurt alleen wat langer of er zijn andere, of meer intense prikkels nodig om dezelfde opwinding te verkrijgen.
Dementie klachten komen ook veel voor bij senioren. Soms is het zo dat mensen met dementie vergeten dat ze seksuele toenadering zochten tot hun partner, dit kan dan soms meerdere keren achter elkaar gebeuren. Een eventuele afwijzing hierop kan pijnlijk zijn. Daarnaast kan degene met dementie er ook last van hebben dat ze hun partner niet meer herkennen. Seksuele activiteiten kunnen dan aanvoelen als een soort verkrachting. Dit kan voor zowel de partner als degene met dementie een nare ervaring zijn.

Hoe, wat, waar?

Naast alle bovengenoemde problemen zijn er ook nog een aantal praktische problemen, namelijk de hoe, wat en waar! Als je heupproblemen hebt of in een rolstoel zit, zijn er bepaalde standjes die niet meer mogelijk zijn. Samen een creatieve oplossing bedenken, met bijvoorbeeld de rollator als steun, kan een oplossing zijn die veel plezier met zich mee brengen. Daarnaast is het als je in een verzorgingstehuis zit ook niet altijd mogelijk om een intiem moment te delen omdat de verpleging elk moment binnen kan komen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het feit dat bewoners van verzorgingstehuizen de baas zijn in hun eigen kamer en daar mogen doen wat ze willen, of dit nu met hun partner, een andere bewoner of met een escort is. Een aantal verzorgingstehuizen zien dit ook in, een goed voorbeeld hiervan zie je hieronder.

Andere problemen

Een ander, praktischer probleem is dat er meer senioren vrouwen zijn dan mannen. Dan wordt intiem zijn met een (mannelijke) partner wat lastiger. Maar uit onderzoek blijkt dat ouderen ook gewoon nog masturberen. Het in elkaars bijzijn masturberen of elkaar daarbij helpen kan ook een oplossing zijn voor het vormgeven van de seksuele relatie wanneer bepaalde standjes of houdingen lastiger zijn als je wat op leeftijd bent.

Zoals aan het begin van deze blog werd beschreven, is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar seksualiteit bij senioren gedaan. Hopelijk gaat dit in de nabije toekomst meer gebeuren. Een volgende keer dat je hoort over senioren en seks is het belangrijk om te onthouden dat iedereen intiem moet kunnen zijn tot (voorbij) zijn 100ste, en daarvan mag genieten! Seks kan erg fijn zijn en bijdragen aan de kwaliteit van leven, zeker ook als je senior bent. Een mooie documentaire hierover is 69: liefde, seks, senior. Bekijk de trailer ervan hieronder.

Hoofdafbeelding: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou: