Kunst

Kunst: What The Cl*t?! #5

geschreven door 9 mei 2023
clit

Aïsha Kanters is grafisch ontwerper en is in haar werk geïnteresseerd in ethische vraagstukken rond de thema’s beeldcultuur, identiteit en seksualiteit. Haar werk zal regelmatig te bewonderen zijn op Bedmanieren.nl en wordt begeleid door tekst en uitleg. In dit artikel neemt zij ons mee in haar project over de clitoris.

What The Cl*t?!

Welkom! Graag neem ik jullie mee in mijn project ‘What The Cl*t?!’. Het project was onderdeel van mijn afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dit artikel is de laatste publicatie in een reeks van vijf publicaties. Lees ook de eerdere artikelen over ‘What The Cl*t?!’.

Genderongelijkheid

In de vorige artikelen over ‘What The Cl*t?!’ las je hoe ik met mijn onderzoek in beeld bracht hoeveel mensen weten over de vorm van de clitoris. Ik vroeg aan 170 personen of zij de clitoris konden tekenen aan de hand van hoe zij dachten dat zij eruitziet. Het resultaat van mijn onderzoek liet zien hoe onbekend de vorm van de clitoris anno 2022 nog is. Gebaseerd op dat resultaat van mijn onderzoek, schreef ik een begeleidend essay, waarvan onder onderstaande afbeelding een alinea is weergegeven. 

‘De clitoris lijkt bijna de belichaming van algemene genderongelijkheid. Ik denk aan de filosofe Simone de Beauvoir en haar feministische werk The Second Sex, waarin zij schrijft dat de vrouw altijd als ‘de Ander’ wordt neergezet in bijvoorbeeld verhalen. En dat terwijl mannen vrijwel altijd ‘het Zelf’ en het onderwerp zijn. Simone de Beauvoir schreef ook: ‘je wordt niet geboren als vrouw, je wordt tot vrouw gemaakt’. Het is geen toeval dat in het verleden vaker wel dan niet de vrouwelijke* geslachtsdelen zijn vergeleken met die van de man en nooit andersom. De vrouwelijke* genitaliën werden niet als op zichzelf staand gezien en men vond ze niet de moeite waard om diepgaand te onderzoeken, zoals met de penis wel werd gedaan.’

(tekst loopt verder onder de afbeelding)

Conclusie van ‘What The Cl*t?!’

Vooruitkijkend zie ik een ongelooflijke kans voor vrouwen* om de volledige anatomie van de clitoris te leren kennen en hun lichaam te verkennen met deze nieuwe kennis. Tegelijkertijd zie ik ook een kans voor mannen*. Want er is nog een enorme kloof te dichten tussen wat mannen* meestal denken dat genot betekent voor vrouwen* en waar vrouwen* werkelijk van genieten. Bovenal gaat het om ontdekken, vragen stellen en de juiste woorden vinden om die kloof te dichten. Ik zou graag zien dat uiteindelijk alle vrouwen* hun lichaam echt goed leren kennen en een taal van vrijheid en authenticiteit cultiveren rondom wat hun clitoris verlangt. 

Dit is het laatste artikel in een reeks over het project ‘What The Cl*t?!’. Bekijk onze pagina met andere artikelen van Aïsha, waar je de overige ‘What The Cl*t?!’-posts kunt vinden.

*Niet iedereen die een vrouw is, heeft een clitoris, en niet iedereen die een clitoris heeft, is een vrouw. 

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.