EducatieErotiekSeksualiteit

De kracht van aanrakingen en massages op je gezondheid

geschreven door 16 mei 2023
massage

Een massage is een van de oudste en meest natuurlijke geneeswijzen ter wereld. Hierbij worden de zachte weefsels van het lichaam, zoals spieren, pezen en ligamenten, door aanraking gemanipuleerd om ontspanning te bevorderen en pijn te verlichten. Aanrakingen zijn een krachtige en essentiële ervaring voor de mens waarvan is aangetoond dat ze talrijke voordelen voor de gezondheid hebben. In dit artikel verkennen we de massagekunst en de voordelen voor lichaam en geest. Ook gaan we dieper in op de erotische massage, inclusief tips om deze te geven! 

Soorten massages

Eén ding dat zeker is, is dat aanrakingen een belangrijke menselijke basisbehoefte zijn. We verlangen er allemaal naar. Of het nu gaat om een knuffel, een handdruk of een massage: aanraking heeft de kracht om ons met anderen te verbinden. Wanneer we een massage krijgen, maakt ons lichaam hormonen aan die ons goed laten voelen, zoals dopamine en serotonine. Deze geven namelijk een ontspannen en gelukkig gevoel. Het helpt ook om stresshormonen zoals cortisol, die een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid, te verlagen

Er bestaan veel verschillende soorten massages, waaronder Zweedse massage, diepe weefselmassage, Thaise massage en erotische massage. Elk van deze massagesoorten omvat unieke technieken en stijlen om specifieke resultaten te bereiken. Zweedse massage, bijvoorbeeld, maakt gebruik van lange, zachte en vloeiende bewegingen. Dit in combinatie met kneden, wrijven en tikken om spierspanning te verminderen en ontspanning te bevorderen. Diepe weefselmassage richt zich daarentegen op het losmaken van diepe spierlagen en bindweefsel met langzame, diepe en geconcentreerde druk. Thaise massage combineert yoga-achtige stretchoefeningen met drukpuntmassage. Deze massage wordt uitgevoerd op een mat op de grond, terwijl de ontvanger losse, comfortabele kleding draagt. Hieronder duiken we graag wat dieper in alles rondom de erotische massage!

Erotische massage

Een type massage dat bij vrijwel iedereen hoog in het vaandel staat is de erotische massage. Dit type massage wordt vaak geassocieerd met seksueel genot en omvat het gebruik van erotische aanraking en stimulatie om seksuele opwinding te bevorderen. Een erotische massage is relatief makkelijk thuis samen met je partner te realiseren. Om deze ervaring te optimaliseren, kun je massageolie gebruiken. Als je van plan bent om na de massage verder te vrijen, kun je een glijmiddel kopen dat je ook kan gebruiken om te masseren. Een dergelijk glijmiddel is bestemd voor beide activiteiten. Daardoor hoef je niet op le moment suprême nog naar de tweede fles te grijpen. Olie uit een massageolie kan namelijk een condoom aantasten, wat het extra belangrijk maakt om massageolie niet als glijmiddel te gebruiken.

massage
Rawpixel.com

Een erotische thuismassage kan dus een geweldige manier zijn om intimiteit en verbinding met je partner te vergroten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het creëren van een onvergetelijke ervaring:

 1. Creëer een ontspannende sfeer. Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving met gedimd licht, zachte muziek en aangename geuren met behulp van geurkaarsen of essentiële oliën.
 2. Communiceer met je partner. Bespreek vooraf elkaars grenzen, wensen en verwachtingen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat jullie allebei een plezierige en respectvolle ervaring hebben. Bespreek ook dat het doel van de massage niet per se is om opgewonden te raken. Het doel is om de aanrakingen te voelen en te ervaren wat dat met je doet. Mocht je opgewonden raken, dan is dat natuurlijk ook oké.
 3. Neem de tijd. Een erotische massage moet niet gehaast zijn. Neem de tijd om echt te genieten van het contact met je partner en om elkaar op een dieper niveau te leren kennen.
 4. Gebruik massage glijmiddel. Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om een geschikt massage glijmiddel te kiezen dat ook veilig is voor intiem gebruik en niet schadelijk is voor condooms.
 5. Verwarm het glijmiddel. Door het glijmiddel vooraf in je handen te wrijven, kun je het opwarmen voor een aangenamere sensatie op de huid van je partner. Je kan de tube ook van tevoren in een bakje met warm water leggen om het te laten opwarmen. 
 6. Begin langzaam en zacht. Start met zachte aanrakingen en strelingen over het hele lichaam van je partner om hem/haar/hen te helpen ontspannen en in de stemming te brengen. De erogene en genitale zones sla je op dit moment nog even over. 
 7. Voer de druk geleidelijk op. Verhoog langzaam de druk en intensiteit van de aanrakingen. Focus op het masseren van de spieren en het losmaken van eventuele spanning.
 8. Verken erogene zones. Besteed aandacht aan gevoelige plekjes zoals de nek, oren, binnenkant van de dijen en andere erogene zones die uniek zijn voor jouw partner. Check of het oké is voor je partner dat je hem/haar/hen daar aanraakt. 
 9. Varieer in aanrakingen. Streel niet alleen met je vingertoppen, maar experimenteer met verschillende aanrakingen. Bijvoorbeeld met de hele hand, armen, lippen of tong. 
 10. Volg de signalen van je partner. Let op de lichaamstaal en reacties van je partner en pas je technieken en aanrakingen aan op basis van wat voor hem/haar/hen prettig aanvoelt.
 11. Als je degene bent die gestreeld wordt, richt je dan op wat je voelt (‘dit is een zachte aanraking’) en hoe je het ervaart (‘dat vind ik prettig’). Ben je degene die de massage geeft, bedenk dan ook voor jezelf hoe het is om de ander aan te raken en wat daarin prettig voor jou voelt. 
 12. Sluit de massage af met tederheid. Nadat de massage is voltooid, neem even de tijd om samen te knuffelen, zachtjes te strelen of te praten over de ervaring. Je kan de ervaring ook samen nabespreken. Wat vond je van de aanrakingen, wat was prettig of minder prettig, raakte je opgewonden, wat hebben jullie ontdekt over elkaar? Geef feedback op een positieve manier. Dus bijvoorbeeld: ‘toen je mij zacht aanraakte in mijn zij, kriebelde dat, waardoor ik minder goed kon ontspannen’. En niet: ‘je kriebelde in mijn zij, je weet toch dat dat kietelt’. 
massage
Rawpixel.com

Wil je nog iets meer stapsgewijs oefenen met erotische massages? Dan kan je ook starten met zogeheten “sensate focus oefeningen”, zowel individueel als samen. Wil je de erotische massage juist verder uitbreiden, dan kan je het eerdere artikel op Bedmanieren.nl over orgasmic massage lezen. 

Welk type massage je ook kiest, de voordelen zijn niet op één hand te tellen. Massages kunnen namelijk helpen om pijn te verlichten, stress en angst te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en ontspanning te bevorderen. Het kan ook helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, je immuunsysteem te stimuleren en je algehele gevoel van welzijn te verbeteren. Of je nu verlichting zoekt van chronische pijn, stress en angst of gewoon wil ontspannen en tot rust wil komen: er is altijd een passende massage voor jou!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Valantic Nederland en Condoom Anoniem.

Hoofdafbeelding: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.