Interviews

Bedmanieren in gesprek: Denise Rosenboom

geschreven door 23 mei 2023

Bedmanieren.nl is hét toegankelijke platform waarop serieus en onomwonden over seks wordt gesproken. Ons team wil graag dat dit platform (h)erkenning biedt en een opening is voor een respectvol gesprek over seksualiteit. In de interviewreeks gaat Bedmanieren met anderen in gesprek. Deze keer met kunstenares Denise Rosenboom van de Pussy Pendant.

Kun je wat vertellen over de Pussy Pendant?

De Pussy Pendant is een sieradenlijn met handgemaakte vulvahangers van polymeerklei, zilver of verguld materiaal. De vulva’s ontwerp ik meestal zelf, maar kunnen ook op basis van persoonlijke aanvragen worden gemaakt. In dat geval maak ik een vulva na aan de hand van een foto. Met de sieradenlijn wil ik diversiteit en authenticiteit vieren. We zijn allemaal uniek, net zoals iedere vulva. Acht jaar geleden begon ik met deze dappere missie. Er werd toen nog weinig vulvakunst gemaakt en veel mensen verklaarden mij voor gek. Tegenwoordig is mijn concept “celebrate diversity” bekend in zowel binnen- als buitenland. Zo worden ze onder andere verkocht in de museumwinkel van het Stedelijk Museum in Amsterdam! Via mijn webshop gaan ze de hele wereld over.

© Denise Rosenboom

Wat heeft je aangezet tot het maken van de Pussy Pendant? Waarom ben je hiermee gestart?

Ik woon vlakbij de Wallen. Het viel me op dat je in de toeristenwinkeltjes veel producten met piemels kon vinden: schorten, aanstekers, rietjes, flessenopeners, etcetera. Ik vond het vreemd dat we de vulva zo weinig zagen. Waarom wordt de vulva niet méér gevierd? Ik besloot voor een festival in het buitenland 200 kettinkjes te maken als ruilmiddel. Nog heel simpel qua vorm, aan goudkleurige elastiekjes. Mijn broer, daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor, zei: “zus, zet je naam achterop de hangers! Ze zijn tof en je weet maar nooit!”. In eerste instantie vond ik dit onzin maar schreef toch mijn naam, met watervaste stift, achterop de vulva’s. Mijn vrienden en ik liepen op het festival rond als B.A.’s (“Bad Attitude”, de spierbundel van het fictieve A-Team, red.). We hadden hele bossen vulva’s om onze nekken en deelden ze uit in ruil voor een leuk gesprek, een wodkaatje of iets anders. Bij terugkomst in Nederland kreeg ik mailtjes afkomstig van over de hele wereld. Ik bouwde een simpele webshop die nog steeds draait en het eerste interview in het NRC volgde al snel.

En toen?

Trump zorgde in die periode voor een hele nieuwe feministische golf met zijn uitspraak: “grab them by the pussy”. Ik had iets nieuws op het juiste moment in handen. Ik ontdekte dat veel vrouwen zich onzeker voelen over hun vulva, dat er wereldwijd veel schaamlipcorrecties uitgevoerd worden en dat er oneindig veel vormen en maten vulva’s bestaan. Ik wilde deze variatie zichtbaar maken, zodat de schaamte zou verdwijnen. Ik vind het ook belangrijk om het gesprek daarover aan te gaan. Wanneer ik de ketting om mijn nek draag, krijg ik altijd vragen: “is het echt wat ik denk dat het is?” en: “waarom loop je ermee?”. Persoonlijk vind ik het belangrijk om mij vrij te voelen. Om te mogen zijn wie ik ben, ook al wijkt dat af van de norm. Als vrijgevochten kunstenaar voelde ik dat authenticiteit een belangrijke rol speelt in het hele concept. Het is juist interessant dat we allemaal anders zijn, dat maakt het leven een stuk boeiender.

© Denise Rosenboom

Je maakt meer dan de Pussy Pendant. Zo ontwerp je bijvoorbeeld ook vulvakaarsen. Wat is de belangrijkste boodschap die jij probeert uit te dragen met je kunst?

Ik denk dat mijn belangrijkste boodschap is: wees trots op wie je bent! Ook als het afwijkt van de norm. “Celebrate diversity”!

Wat is jouw eigen favoriete onderdeel van hetgeen je maakt?

Door veel persoonlijke aanvragen weet ik hoeveel verschillende vormen en maten vulva’s er zijn. Ik vind alles mooi en interessant. Het gaat erom dat je jouw lijf met liefde en trots draagt. Ik vind dat we niet zo kritisch moeten zijn richting onszelf en elkaar.

Hoe zie je de toekomst van jouw kunst voor je over 5 à 10 jaar?

De Pussy Pendant bestaat nu al zo’n acht jaar en dat zet ik voort. Ik zie steeds meer vulvakunst om ons heen ontstaan. Dat vind ik te gek: we raken als maatschappij (eindelijk) meer bekend met de vulva. Ik heb daarnaast veel zin om nieuw werk te maken. Met genderfluïditeit in opkomst vernieuw ik ook kunstwerken: bijvoorbeeld een vulva en penis in één. Daarnaast vind ik het nog steeds heel leuk om af en toe talks te doen om anderen te inspireren. De link tussen de Pussy Pendant en mijn andere kunstwerken is makkelijk te leggen. Ik ben eigenlijk graficus en tekenaar. Mijn tekeningen zijn vrij, vrouwelijk, sensueel, absurd, rebels en grappig. Ik heb ook veertien jaar lesgegeven, maar afgelopen jaar ben ik daarmee gestopt om meer eigen werk te maken. Meer tijd dus voor nieuwe tekeningen!

© Denise Rosenboom

Wil je nog iets delen met de volgers van Bedmanieren.nl met betrekking tot seksualiteit?

Wanneer je je vrij en schaamteloos voelt, heb je de beste seks.

Hoe kunnen onze lezers jouw kunst volgen? Waar kunnen we er meer informatie over vinden?

Mijn avontuur kun je volgen via Instagram: @deniserosenboom. In mijn webshop kun je alle producten bekijken en bestellen. Voor persoonlijke aanvragen kan contact worden opgenomen per e-mail: deniserosenboom@gmail.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.