Interviews

Bedmanieren in gesprek: OrgasmePlatform

geschreven door 5 april 2022

Bedmanieren.nl is hét toegankelijke platform waarop serieus en onomwonden over seks wordt gesproken. Ons team wil graag dat dit platform (h)erkenning biedt en een opening is voor een respectvol gesprek over seksualiteit. In de interviewreeks gaat Bedmanieren met anderen in gesprek. Deze keer met Andrea Beijen en Jorien Douwsma van het OrgasmePlatform.

Wat is het OrgasmePlatform?

“Het OrgasmePlatform is een taboedoorbrekend videoplatform waarin vrouwen hun ervaringen delen over het orgasme en over seks. Op beeld, in al hun kwetsbaarheid, vertellen ze openhartig over masturbatie, over experimenteren met wat fijn is, wat ze lekker vinden en wat niet. Over hoe een orgasme voelt, wat ze stimuleren om klaar te komen, over lekker seks zónder orgasmes en wat er gebeurt tussen de lakens als ze met een man vrijen of met een vrouw. Het zijn ook verhalen over wanneer de seks niet fijn is, als klaarkomen niet lukt of als er sprake is van seksueel geweld.”

Wat heeft jullie aangezet tot het maken/ontwikkelen/van het OrgasmePlatform? 

Andrea: “Als documentairemaker ben ik altijd geïnteresseerd geweest in onderwerpen die te maken hebben met vrouwen, seksualiteit en het verhaal achter de mens. In 2015 realiseerde ik me wat voor sociaal en psychologisch leed er bij vrouwen schuil kan gaan achter de seksuele disfunctie vaginisme. Een documentaire leek met te tijdelijk. Hier moest een tijdloos platform voor komen, zodat vrouwen altijd op een persoonlijke en integere manier van andere vrouwen kunnen horen hoe zij daarmee om gaan. Er heerst daar nogal een taboe op praten over seks en vooral praten over seks als het niet gaat zoals men denkt dat het moet gaan. Zo heb ik in 2015 het videoplatform levenmetvaginisme.nl opgericht. Vanuit dit platform en de aandacht die het genereerde zijn Jorien en ik in contact gekomen met elkaar. Wij wilden hier allebei in verder. Ieder vanuit een andere professionele bril, maar met een gezamenlijk doel: seksualiteit en haar taboes normaliseren.”

Jorien: “Als cultureel antropoloog heb ik onderzoek gedaan naar de beleving van het orgasme onder mannen en vrouwen in Nederland. Ik wilde hier heel graag een vervolg op geven. Seks is uiteraard een heel populair onderwerp maar hoe het echt beleefd wordt, hoe mensen het in de praktijk ervaren, dat wordt nog niet zo vaak verteld. Toen ik Andrea ontmoette vonden we elkaar direct in onze interesse om hier meer openheid aan te geven. We hebben mannen en vrouwen gesproken en gaandeweg ontstond het idee om ons eerst te richten op de ervaringen van vrouwen. Lekkere seks is voor hen nog geregeld een taboe en met name heteroseksuele vrouwen vrijen nogal eens met pijn en komen minder vaak klaar tijdens een vrijpartij. Voor ons des te meer reden om de vrouwen te laten vertellen wat ze dan wél nodig hebben om plezier te beleven in bed.”

Wat is de belangrijkste boodschap die jullie proberen uit te dragen met het OrgasmePlatform?

“Wij geloven dat als vrouwen hun ervaringen delen, andere vrouwen (en mannen) hiervan kunnen leren of in elk geval herkenning kunnen vinden. Dat kan enorm helpen. Niet alleen ter geruststelling/herkenning (’ik ben niet de enige die het zo ervaart’), maar ook juist als je dingen anders wilt. Door deze vrouwen letterlijk een gezicht te geven, kunnen taboes worden doorbroken en onderwerpen uit de anonimiteit worden gehaald. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat het videoportretten zijn van een diversiteit aan vrouwen met ieder een eigen verhaal. Als je het platform bezoekt kan je de ander zien en ervaren. Dat is een belangrijk aspect.”

OrgasmePlatform

Wat is jouw eigen favoriete onderdeel van het OrgasmePlatform? 

Jorien: “De vrouwen zelf! Ik ben echt ongelofelijk trots op hoe kwetsbaar, open en eerlijk ze hun meest persoonlijke verhalen wilden delen. Eerst waren er natuurlijk de voorgesprekken, maar om het dan echt te gaan doen op beeld is best spannend. Het was prachtig om te zien hoe ze daar gingen zitten voor de camera. En dat we er op deze manier gezamenlijk voor zorgen dat er meer openheid komt over seksueel plezier. Wat ik ook een mooi onderdeel vind, is hoe ervaringen gedurende het leven veranderen en hoezeer ze ook gekleurd zijn door het seksueel moraal in een bepaalde periode. De oudere vrouwen die we gesproken hebben waren in hun jongere jaren veel meer bezig met het plezier van hun partner in plaats van wat ze zelf nou eigenlijk lekker vonden. Dat is nu 100% gedraaid, heel hoopgevend.”

Andrea: “Ik vind vooral de diversiteit aan verhalen heel boeiend. De veelzijdigheid aan ontroerende, integere, soms verontrustende maar ook herkenbare verhalen. Het geeft me rust te horen en te zien dat iedereen zijn eigen weg binnen seksualiteit aflegt en dat daarin niets vreemd, raar of schaamtevol is.”

Hoe zie je de toekomst van het OrgasmePlatform voor je over 5 a 10 jaar?

Andrea: “Een platform dat continu in beweging is met nieuwe verhalen en vrouwen. Mogelijk ook de ontwikkeling van nieuwe platforms waarin we andere thema’s binnen het seksuele spectrum belichten. Denk aan onderwerpen binnen mannelijke seksualiteit of meer queergerelateerde-thema’s.”

Wil je nog iets delen met de volgers van Bedmanieren.nl met betrekking tot seksualiteit?

Jorien: “Ga op ontdekkingstocht naar wat je zelf fijn vindt, vooral ook eerst alleen. Door te masturberen ontdek je wat je zelf lekker vindt en kun je dat vervolgens ook beter duidelijk maken aan je partner. Durf te stuntelen en te lachen en neem samen de tijd om te ontdekken wat fijn is. En: een orgasme is een heerlijk intens gevoel wat ik iedereen zou gunnen, maar maak het niet té belangrijk. Als je er teveel op focust vergeet je zomaar te genieten van al het fijne wat je nog meer kan ervaren tijdens een vrijpartij.“

Hoe kunnen onze lezers het OrgasmePlatform volgen? 

Bezoek ons platform op https://orgasmeplatform.nl/. Op de website kun je ook voor verdere vragen over dit platform terecht. Daarnaast kun je je ook aanmelden als je jouw verhaal wil delen.

OrgasmePlatform
Links: Andrea Bijen, Rechts: Jorien Dousma

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.