Columns

Het kwartet. Deel VI: de Bankier

geschreven door 29 maart 2022
Penis Vagina

Een nieuw liefde vinden is tegenwoordig verworden tot naar links en naar rechts swipen van online datingprofielen en laat zich vergelijken met het vinden van een speld in een hooiberg. Mission impossible, of toch niet? Dr. Love neemt je mee op haar wondere ontdekkingsreis door de digitale datingwereld.

Help! Kan een vagina te klein zijn voor een penis?!!’ Dat is nog eens ontspannen wakker worden op de zondagochtend. Dat ik het daten voorlopig aan de wilgen heb gehangen, betekent natuurlijk niet dat de wereld om mij heen stilstaat op dit gebied. Ik ontgrendel mijn telefoon en lach: ik zie het hoofd van Kim al voor me terwijl ze deze vraag typte. Ik besluit haar maar even te bellen. Na gekraak en geritsel hoor ik op fluistertoon ‘Ja-ha, hooooi, hé… hij is er nog, (stemgeluid op de achtergrond), – wacht-, ik loop even naar buiten.’

In een halfuur wordt uiteengezet wie deze nieuwe vlam is (dertig, via Happn, wederzijdse vrienden, atletisch, hockeyt in vrije tijd), wat hij doet (bankier), en een uitgebreid verslag van de pijnlijke seks… Ai. Penetratie gaat tot nu toe steeds gepaard met een branderige en schrijnende pijn bij de ingang van de vagina. ‘En dan het plassen na afloop, dat brandt als de hel.’ Ik hoor Kim aan en kan enkel tot de conclusie komen dat het mij sterk lijkt dat een vagina echt te klein kan zijn voor een penis, maar dat ik het eigenlijk gewoon niet weet. ‘Shit, hij  is nu echt wakker, ik moet gaan!’’ We hangen op.

Lijk je alles goed voor elkaar te hebben, sluiten de geslachtsdelen niet perfect op elkaar aan. Je zou denken dat gezien het feit dat de vagina ‘ontworpen’ is om een baby te laten passeren, dat een penis, van welk formaat dan ook geen enkel probleem zou moeten zijn. Maar, het lijkt dus wel degelijk, als ik Kim zo aanhoor, dat een ‘jongeheer’ té groot kan zijn.

Hoe zit het met de penis-vagina match?

Waar veel mannen gepreoccupeerd lijken te zijn met de grootte van hun jongeheer, lijken vrouwen zich -als ik zo om mij heen kijk- niet echt druk te maken over de afmeting van dit geslachtsdeel (veel meer over hoe dit eruitziet). Aangezien er verschillende formaten penissen zijn, zal dit vast ook het geval zijn voor schedes. Het mannelijk geslachtsdeel is ‘normaal’ als deze bij een erectie tussen de 10 en de 16 centimeter meet. In slappe toestand is dat gemiddeld 9,16 centimeter. Bij vrouwen is de gemiddelde vagina zo’n zeven centimeter diep. Wat? Maar zeven centimeter terwijl een penis in erecte toestand gemiddeld 13 centimeter is? No worries! Net als de penis verandert een vagina ook van grootte als gevolg van seksuele opwinding en tijdens het hebben van seks. Tijdens een bevalling kan de vagina zelfs tot wel 200% uitzetten.

Wat heb je aan deze gemiddelden als je dus wel klachten ervaart? Eigenlijk helemaal niks. Het kan dus zijn dat een grote penis een kleine vagina treft, of vice versa, en dat er sprake is van een mismatch. Balen, maar het hoeft ook weer geen einde verhaal te zijn. Wel is het opletten geblazen, want door een fysieke mismatch kunnen bepaalde posities moeilijk of pijnlijk zijn. Maar met aandacht voor de juiste stimulatie en voldoende seksuele opwinding (en eventueel glijmiddel), zou geslachtsgemeenschap zelfs tussen een klein uitgevallen vagina en een groter formaat penis op een prettige manier mogelijk moeten zijn.

Does size matter?

Hier is geen eenduidig antwoord op: voor sommige mensen wel en voor anderen weer niet. Het is goed om te beseffen dat de eerste paar centimeter van de vagina de meeste zenuwcellen bevat en dus het gevoeligst is. Zowel een korte als een lange penis zal dit gedeelte stimuleren. Kortom, het gaat niet om het formaat, maar om hoe je partner het ervaart. Lengte is minder van belang, des te meer wat je ermee doet. Daarbij is het altijd goed om ervoor te zorgen dat zowel de man als de vrouw goed opgewonden zijn. Het is niet de bedoeling dat er iets wordt geforceerd, want een vrijpartij hoort nooit gepaard te gaan met pijn. Ook kan het uitproberen van verschillende seksposities helpen om uit te zoeken wat voor beiden goed aanvoelt.

Tenslotte, een goed seksleven bestaat uit meer dan enkel vaginale penetratie. Een clitoris heeft gemiddeld 8000 zenuwuiteinden, terwijl de penis er gemiddeld 4000 heeft. Onderzoek heeft laten zien dat de meeste vrouwen geen orgasme bereiken door alleen vaginale stimulatie tijdens penetratie.

Als ik een paar dagen later informeer naar Kim haar bedperikelen, blijkt dat zij heeft besloten er een punt achter te zetten. Nadat ze de stoute schoenen had aangetrokken en eerlijk aangaf dat penetratie pijnlijk was, kon ze niet echt rekenen op een begripvolle reactie vanuit de bankier. Het bleek dus niet enkel een fysieke mismatch te zijn: echt tijd voor het voorspel ontbrak, evenals oprechte interesse in elkaars wensen en behoeften. Kim heeft inmiddels weer andere dates in het verschiet, waarbij ze schatert: ‘Maar even geen groot gereedschap meer. Je weet wat ze zeggen: klein maar fijn!’

Wordt vervolgd.

Beeld: Sergi Viladesau via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou: