Columns

Vijftig jaar en nog steeds seks

geschreven door 19 september 2023
Vijftigplus en nog steeds seks

Bedmanieren wil seksualiteit bespreekbaar maken op een open en toegankelijke wijze. Hoe kan dit nu beter dan door persoonlijke ervaringen rondom seksualiteit met elkaar te delen? De verhalen worden anoniem geplaatst, maar zijn geschreven door echte personen. Hiermee proberen we herkenning en erkenning te bieden voor iedereen. De tweede column in deze reeks is van een vrouw in de vijftig die haar ervaringen deelt over relaties aangaan met vijftig plus mannen.

Twee jaar geleden heb ik mijn huidige partner ontmoet. Hiervoor had ik een achttien jaar durende relatie waarin seks ver te zoeken was. Daarop volgden een paar dates met 50-plus mannen die vaak issues hadden met seks. Nu heb ik een relatie waarin we proberen overal open en eerlijk over te praten. 

De mannen met wie ik een date heb gehad, hadden vaak een seksueel probleem. De een slikte een pil tegen kaalheid en kwam daardoor niet klaar, de ander kwam te snel klaar of ik had een date met iemand met een erectieprobleem. Doordat ik lange tijd geen seks had gehad, maakten deze ervaringen mij een soort van onzeker.

Ook in het begin van de relatie met mijn huidige partner had ik hier last van. We zijn stapelverliefd op elkaar, nog steeds. Ik houd heel erg van aanraken en liefkozen. Ik ben gezond en heb een sterke seksdrive. Je hoeft me maar aan te raken en ik heb zin. De beloning voor het intiem samen zijn, was voor mij lekker klaarkomen. Lukte dit dan niet, dan ging ik aan mijzelf twijfelen. Daarnaast was het voor mij ook belangrijk dat mijn partner klaarkwam. Anders had ik het gevoel dat ik iets verkeerd deed.

Het was even schakelen toen bleek dat mijn huidige partner, evenals mijn eerdere dates, niet klaar kon komen. Wanneer het niet lukte, kon ik mij verdrietig omdraaien en kon ik niet slapen. Gelukkig probeerde ik erover te praten.

Goede communicatie

Wanneer ik over mijn onzekerheid sprak met mijn vriend werd hij soms best emotioneel. Hij weet niet waarom hij niet zo makkelijk klaarkomt bij penetratie. Dagen zocht ik op internet naar informatie over hoe dit veroorzaakt kan worden. 

Mijn man werkt veel en hard. Ook drinkt hij net iets te veel bier zo nu en dan, waardoor er een buikje ontstaan is. Wanneer ik hem aftrek is er niks aan de hand. Zelf komt hij dagelijks klaar door zichzelf af te trekken. Op internet is er veel te lezen. Er werd getipt dat het kan helpen als de man zichzelf een tijdje niet aftrekt. Hij is gewend geraakt het zelf te doen, waardoor de wrijving in de vagina anders aanvoelt en het daardoor niet wil lukken. Continu lag de focus op klaarkomen en dit frustreerde ons beiden. “Raak je dan niet opgewonden van mij, ben ik niet mooi of lekker genoeg?”, vroeg ik dan. Dat alles was niet het geval. Door te praten met elkaar heb ik het veelal los kunnen laten. We richten ons nu meer op het hebben van plezier, in plaats van op klaarkomen. Het is lekker om intiem te zijn. We ontdekken elkaar en genieten ervan als de ander zichzelf klaar vingert of aftrekt.

Zelfliefde

Waar ik vroeger nooit aan mezelf durfde te zitten waar mijn partner bij was, heb ik nu ontdekt hoe fijn het is om dat samen te doen. Ik raak er opgewonden van als hij met zichzelf aan het spelen is. Hij vindt het op zijn beurt fijn als ik mijzelf aanraak en tot een hoogtepunt kom. Seksueel plezier zit ‘m bovendien niet in klaarkomen. Dat heb ik nu wel geleerd. Het is fijn aandacht aan elkaar en aan jezelf te besteden, en je te verliezen in de liefde en lust. Het aanraken is fijn. Dat begint bij heerlijk zoenen, elkaar aaien, masseren en kietelen. Het doel is niet klaarkomen, maar intiem zijn. 

Niet meer zo soepel

Op een gegeven moment willen bepaalde standjes niet meer als je wat ouder wordt. Mijn conditie, knieën, rug, en lenigheid zijn niet meer zoals het ooit was. Hij is wat sneller uitgeblust en ik heb soms last van mijn rug, waardoor benen de lucht in gooien wat lastiger gaat. Dan wordt het zoeken naar standjes die wel fijn voelen en makkelijk uitvoerbaar zijn. Zo vinden wij de balans. We lachen tijdens de seks.

Naar elkaar luisteren

Belangrijk is dat je luistert naar elkaar; liefde overwint alles. Als je jong bent denk je hier misschien niet altijd over na, maar het is belangrijk om te blijven praten. Zo voorkom je een heleboel narigheid. Nog steeds houd ik van dingen uitproberen. Ik vraag dan steeds of hij het fijn vindt. Seks doe je immers samen. Als ik iets doe wat hij niet lekker vindt, geeft hij dat aan, stop ik en proberen we het op een andere manier. Mijn zoektocht naar een heerlijke seksbeleving is misschien wel nooit klaar. Sommige dingen kunnen wel, andere weer niet. Ik wil nog mijn hele leven seks hebben en natuurlijk word ik ook steeds krakkemikkiger. Ik zie uit naar alle mooie nieuwe ervaringen. Daar horen ook minder goede ervaringen bij. Zolang we blijven communiceren en eerlijk zijn, beleven we nog heel veel plezier in bed of op welke plek dan ook. 

Seks uit de taboesfeer

Ik zou willen dat er makkelijker over seks gepraat kan worden. Sommige 50-plussers praten stiekem over seks en anderen helemaal niet. Zouden we ons schamen of zijn we er niet mee grootgebracht? Seks hoort bij het leven. Hoe fijn zou het zijn als je je ervaringen kan delen, ook al ben je 50-plus. Dán begint het leven pas. Seks hoort bij het leven, voor mij althans. Wat is het heerlijk om geliefkoosd te worden en een ander lief te hebben. In ieder geval is het mij nu wel gelukt om seks binnen mijn relatie bespreekbaar te maken. Dat is een mooi begin!

Beeld: ian dooley via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.