Columns

Aanbid je Yoni en/of Lingam

geschreven door 1 juni 2021

Een paar jaar geleden begon ik aan een spirituele, innerlijke reis waarbij ik mijn zintuigen gebruikte. Een reis zonder eindbestemming of doel. Zonder dit vooraf te beseffen, bleek dit ook een seksuele reis voor mij te zijn. Hierin heb ik een hoop geleerd. Wie weet valt er voor jou ook veel te ontdekken. Reis je met me mee?

Mijn reis bracht mij ditmaal naar India, waar ik gefascineerd raakte door het hindoeïsme, die seksuele energie als één van de belangrijkste stimulansen voor levensenergie ziet: seks als toegangspoort naar de spirituele ontwikkeling.

Yoni & Lingam

Lingam in Yoni symbool

In de Indiase cultuur aanbidden ze de Yoni en de Lingam. Yoni en Lingam zijn woorden uit het Sanskriet: de heilige taal van (onder meer) het boeddhisme. De Yoni staat voor het vrouwelijk geslachtsorgaan, zoals de baarmoeder, vulva en vagina. Het is het heilige symbool van de godin Shakti. Deze godin staat voor de vrouwelijke energie: de oorsprong. De Lingam staat voor de penis, die wordt belichaamd door de god Shiva. Deze staat voor de mannelijke energie: de scheppingskracht. De versmelting van de Lingam ín de Yoni staan overal: in tempels, op straat of zichtbaar in huis.

Offers brengen

Men brengt offers aan de Lingam, zoals bloemen, water, kokosmelk en ghee (boterolie). Deze offers stromen dan langs de Lingam naar beneden, waar de Yoni ze opvangt. Hierdoor blijft in mijn ogen de Yoni ten alle tijden nat. Het belang van een opgewonden (natte) Yoni wordt hier letterlijk aanbeden. Om met deze aandacht de Lingam en Yoni te aanbidden, ontstaat er liefde en bewondering voor deze (geslachts)delen.

De 2,5 meter grote Lingam die miljoenen hindoeisten en toeristen bezoeken in de Matangesvara temple, te Khajuraho, India
De 2,5 meter grote Lingam die miljoenen hindoeisten en toeristen bezoeken in de Matangesvara temple, te Khajuraho, India

Mijn Yoni

Ik loop op mijn blote voeten langs de tempels. Ik kijk om mij heen en kan mijn ogen niet van de seksuele afbeeldingen afhouden. Menigeen zou hier rode oortjes van krijgen. Ik word erdoor naar binnen gelokt en loop over de met offers bedekte vloer. Ik sta stil voor de Lingam ín de Yoni en raak het aan. Het voelt alsof ik mijn eigen seksualiteit aanbid. Ik ben me er ineens van bewust dat ik een seksueel wezen ben. Dat ik eigenlijk nooit mijn eigen Yoni heb aanbeden. Nooit heb ik stilgestaan bij de wonderbaarlijkheid van mijn Yoni. 

Afbeeldingen in de tempels
Afbeeldingen in de Tempels

Contact maken met mijn Yoni

Toen ik thuis was, besloot ik meer in contact te staan met mijn Yoni, door namens haar een brief aan mezelf te schrijven. Zij bleek zacht en kwetsbaar te zijn, en tegelijkertijd heel duidelijk. Dit bleek uit de volgende zinnen die zij mij antwoordde: “Ik bepaal”, “Als het niet goed gaat met jou ben ik de eerste die dat tegen jou zegt” en tot slot: “Ik wil alleen nog maar échte liefde ontvangen.” Ik was hiervóór alleen maar aan het luisteren naar de regels die mijn hoofd gemaakt had over mijn Yoni, nu wilde ik vanuit mijn lichaam reageren. Ik schreef een brief terug aan mijn Yoni, waarin ik haar bedankte voor de manier waarop zij mij beschermd heeft, dat ik zal stilstaan bij haar signalen en dat ik haar mijn stem zal geven om haar verstaanbaar te maken.

Jouw Yoni en/of Lingam?

Deze boodschap heeft mij steviger in mijn vrouwelijkheid gevestigd. Of je nou een Yoni of een Lingam hebt, ik gun jullie ook dit bijzondere gesprek. Mijn uitnodiging aan jullie is dan ook om hetzelfde te doen. Wellicht fluistert je Yoni of Lingam je wel toe welke offers zij willen en hoe ze aanbeden willen worden…

Oefening

De oefening voelt misschien vreemd in het begin, maar uiteindelijk zal het je helpen om liever te worden naar jezelf en je geslacht. Dit is de plek van je lichaam waar weleens grenzen kunnen worden overschreden, soms nare herinneringen kunnen ontstaan, of hoge eisen worden gesteld. Dan zijn we eigenlijk gewend om ons af te sluiten voor dat deel. Laten we eens precies het tegenovergestelde doen door er juist contact mee te maken. Wellicht word je verrast door wat je tegenkomt. 

Schrijf de brief

 • Zorg dat je in een ruimte bent waar je niet gestoord kan worden en waar je op je gemakt bent.
 • Maak contact met je Yoni of Lingam, door je hand erop te leggen en ernaar toe te ademen.
 • Ga met je hele aandacht ernaar toe, totdat je als het ware je Yoni of Lingam ‘wordt’. 
 • Begin met schrijven alsof jij je Yoni of Lingam bent. Onthoud: het hoeft niet perfect. Een beginnetje is al genoeg. Onderaan heb ik wat taalregels toegevoegd die je misschien wat richting geven. Misschien komt er geen brief uit, maar een tekening of beeld. Alles is goed.
 • Lees de brief hardop aan jezelf voor.
 • Beantwoord je Yoni of Lingam met een brief vanuit jezelf.
 • Lees het hardop aan je Yoni of Lingam voor.
Taalregels
 • Spreek in de tegenwoordige tijd.
 • Gebruik de IK-vorm (dus ben je Yoni of Lingam).
 • Spreek tégen i.p.v. over.
 • Gebruik actieve taal: wil i.p.v. kan, moet of mag.
 • Zeg én i.p.v. of/maar.
 • Vermijd de ontkenning, benoem wat je wél wilt.
 • Gebruik statements i.p.v vragen.

Beelden in tekst: zelfgemaakte foto’s van mijn reis door India.

Wellicht ook interessant voor jou: