Columns

Seksuele energie als levensenergie

geschreven door 7 september 2021

Een paar jaar geleden begon ik aan een spirituele, innerlijke reis. Een reis zonder eindbestemming of doel. Zonder dit vooraf te beseffen, bleek dit ook een seksuele reis voor mij te zijn. Door mezelf voor het eerst te ervaren als een seksueel wezen, ontstond er meer seksuele energie in mijn lichaam. Ik begon te leven vanuit mijn eigen (seksuele) verlangens, waardoor er meer vitaliteit en levensenergie in mijn lichaam stroomde.

Hoe gaat het met jou?

Als mensen stellen wij elkaar regelmatig de vraag: “Hoe gaat het met je?” En vaak krijgen wij het antwoord “Goed.” terug. Het is voor velen een automatisme om meteen ‘goed’ te antwoorden, maar toch ga je alles in je hoofd even snel langs: je werk, je hoeveelheid aan energie, je gezondheid, je kinderen, je project of dat je gewonnen hebt met het potje voetballen die middag. Maar nooit zal een van die twee gesprekspartners denken: “Goh, dat betekent vast dat het goed gaat met zijn of haar seksleven.” 

Je seksualiteit weerspiegelt je gezondheid

In het oude China wisten ze wel beter, daar vroegen zelfs artsen altijd aan hun patiënten hoe het ging met hun seksuele activiteiten en seksuele verlangens. Het seksleven weerspiegelde voor hen namelijk je algemene gezondheid, de kwaliteit van je relaties en je emotioneel welzijn. Deze wijsheid is onderdeel van een oude en mooie filosofische stroming: het taoïsme. Daar hadden ze het onder andere over de energie in je lichaam. Deze energie noemden ze ‘Chi’.

De levensenergie en seksuele energie

Er bestaan volgens de taoïsten drie soorten chi’s. Allereerst de levensenergie, wat ook je seksuele energie is, en verder de helende energie en de spirituele energie. De levensenergie: onze oerbron, heeft haar oorsprong in de samensmelting van het mannelijke en het vrouwelijke. Jij bent ontstaan uit de overvloedige seksuele energie van je ouders. Wij kunnen dan ook onze levensenergie vermeerderen door onze eigen seksuele energie overvloedig te maken. Dat doen wij door vanuit onze oprechte verlangens en wensen onze seksualiteit in te vullen. Ook kunnen wij onze levensenergie vermeerderen door te leven vanuit oprechte liefde en dankbaarheid. Als je meer vanuit deze bronnen leeft en als we deze vervullen, dan ervaar je meer vreugde en vitaliteit in je leven. En als bonus verhoogt het je seksuele genot en kan het op dieper niveau je lichaam helen. Dat is je tweede soort energie: de helende energie.

Helende energie en Spirituele energie

De helende energie komt voort uit de visie dat ons hele lichaam een zelfhelende kracht heeft, net zoals een wondje op je huid dat vanzelf kan helen. Deze documentaire legt dat mooi uit. De laatste soort energie is de spirituele energie. Deze energie gaat pas stromen als we leven vanuit de bovenste twee soorten energieën. Je voelt dat deze stroomt als je diepte ervaart in je leven, in het contact met jezelf, met je lichaam én de mensen en natuur om je heen. Je ervaart hier enkel liefde en dankbaarheid voor, juist ook voor die elementen die wat moeilijker gaan. Als je dat doet kan je je makkelijker overgeven aan de flow van het leven en kan je het gevoel ervaren dat het leven vanzelf gaat.

https://www.makelovework.nl/kunstzinnig-card-deck

Onze chi’s in balans brengen

Onze chi’s zijn de brandstoffen van ons lichaam, die wij kunnen halen uit het natuurlijke leven om ons heen, zoals je relatie, creativiteit, gezond voedsel, de vrije natuur en vooral in het vrijen met jezelf of met je partner. Als we niet kunnen putten uit de energieën om ons heen, dan beginnen we te leven vanuit onze levensenergie. Deze energie kan echter ook opraken, gezien het leven energie kost. Als we dat te lang doen dan raken we opgebrand. Dan is de balans tussen energiegevende en energievretende ervaring weg. Dit noemen wij in onze huidige samenleving een burn-out.

Seksuele energie is Levensenergie

Waarom zijn wij als mensen seks los gaan zien van ons leven? Onze lichamelijk gezondheid? Ons emotioneel welzijn? En van onze liefdesrelaties? Seks en leven zijn met elkaar verbonden, meer dan wij durven toegeven. Als we niet leven vanuit onze seksuele energie en vanuit liefde, dan branden wij vanzelf ook op, want we kunnen ons oerbron niet vermeerderen. 

Nu denk je: moet ik dan spiritueel zijn om in contact te komen met die bron? Nee, helemaal niet. Het enige verschil tussen spirituele mensen en mensen die niet spiritueel zijn is dat de eersten meer aandacht geven aan hun eigen bronnen van energie en een bewustzijn hebben van hun lichaam. Het cliché: ‘wat je aandacht geeft, groeit’, bestaat niet voor niks. Het enige wat je hoeft te doen is je seksualiteit te koesteren en te leven vanuit je eigen verlangens en bronnen die jou energie (chi) geven.

Je eigen energie voelen

Energie is warmte. Energie kan je heel makkelijk zelf maken. Wrijf je handen maar eens goed in elkaar, alsof je ze wast met lucht. Doe dat een tijdje. Vervolgens doe je alsof er een doorzichtige bol tussen je handen zit, waardoor er afstand tussen je handen ontstaat. Wellicht voel je nu warmte tussen je twee handen. Dat is je eigen energie. Deze energie kan je ook naar je yoni/lingam sturen, door simpelweg je warme handen op je yoni/lingam te leggen. Het wordt warm en de opwinding groeit. Nu ben je eigenlijk al je seksuele energie aan het ervaren.

Ik gun jou een opvulling met liefde, gezond voedsel en creativiteit en dat je geen beroep hoeft te doen op je reserve-energie. De antwoorden op onderstaande vragen kunnen jou brengen naar wat voor jou de juiste opvulling is van je chi’s:

  • Wie ben ik als seksueel wezen, los van een partner en met een partner? 
  • Als ik niemand hoeft te pleasen wie ben ik dan als seksueel wezen?
  • Wie ben ik als vrouw? Wie ben ik als man?
  • Wat is goed voor mijn vrouwelijk/mannelijk welzijn? 
  • Wat zijn mijn verlangens?
  • Waar krijg ik energie van?

Succes met de oefening, en wie weet leer je meer over jouw seksuele energie, jouw verlangens en jouw passie. Dan leef je meer vanuit jezelf dan dat het leven jou leeft. Als jij jezelf kan opvullen met de juiste chi, voorzie jij jezelf van de brandstof die je lichaam nodig heeft. Als je genoeg brandstof hebt, zal je meer vitaliteit in je leven ervaren. En vooral meer plezier, want als je plezier hebt in seks, dan is dat het teken dat jij van je seksuele energie een chi hebt gemaakt.

Informatie over onze Chi’s is afkomstig uit het boek Seksuele geheimen van de vrouw.

De illustraties zijn afkomstig van het prachtige Make Love Work card-deck, ook staan er mooie poëtische levenswijsheden bij die wellicht uniek voor jou kunnen zijn...

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.