EducatieSeksuele klachten

Medorthofobie: Weleens bang voor een stijve piemel?

geschreven door 28 juni 2022
Medorthofobie

Seksueel contact kan spannend zijn. Sommigen ervaren echter meer dan alleen spanning en ontwikkelen een fobie. Een veelal onbekende angst is medorthofobie, oftewel angst voor stijve penissen. Heb jij daar last van? Waar kan deze vorm van penisvrees vandaan komen?

Medorthofobie (ithyphallofobie)

Mensen met medorthofobie hebben last van een fobische angst voor een penis in erectie. De fobie wordt ook wel ithyphallofobie genoemd, waarbij het Griekse ithy staat voor ‘staand’ en phallo is afgeleid van fallus. Belangrijk om toe te voegen is dat deze fobie voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De angst of zelfs paniek kan worden opgeroepen door het hebben of zien van, maar ook het denken aan een stijve piemel. Er is sprake van een echte fobie wanneer de angst hardnekkig, abnormaal en irreëel is. Iemand met deze fobie gaat mogelijk situaties uit de weg waarin de kans bestaat om zelf een erectie te krijgen of een erectie bij een ander te zien. Iemand kan al angst ervaren tijdens het praten met die ene aantrekkelijke collega en seksueel contact wordt vaak helemaal vermeden.

Penisvrees: Hoe kom je eraan?

In de media worden er grappen over penisfobieën gemaakt, zoals “kan iemand mij vertellen hoe een gemiddelde vrijpartij er dan uitziet?!”. Opvallend is dat men zich weinig kan voorstellen bij deze fobie. Zelf denk je misschien ook ‘stijve piemels, wat is daar nu eng aan?’. Maar mensen die hier last van hebben lijden er behoorlijk onder. Voor mannen kan de aanleiding bijvoorbeeld zijn dat zij niet tevreden zijn met de omvang of vorm van hun erecte penis, waardoor zij zich schamen voor hun erectie. Daarnaast kunnen mannen bang zijn om verkeerde signalen uit te zenden aan de ander wanneer hun erectie te zien is. Of in een situatie waarin het hebben van een erectie ongepast zou zijn, zoals bijvoorbeeld in de sportschool of op je werk. Ook pijn bij het vrijen kan ervoor zorgen dat vrouwen (en mannen) een erecte penis vrezen. Psychoanalytici verklaren penisvrees door vijandigheid tegenover het mannelijke geslacht en/of voortplanting.

‘Opwinding is slecht’

Er kunnen ook meer verdrietige redenen zijn voor het ontwikkelen van medorthofobie. Het komt namelijk voor dat sommigen van huis uit meekrijgen dat seksuele opwinding fout of zelfs vies is. Ouders kunnen deze boodschap bijvoorbeeld aan hun kinderen meegeven. Maar seks kan ook vanuit een godsdienst als onzedelijk worden bestempeld. Daardoor kan een erectie hebben of zien bij een ander voelen als ongehoorzaamheid of een zonde. Zowel mannen als vrouwen kunnen daar last van hebben. Daarnaast kunnen ook mensen die ooit seksueel aangerand of verkracht zijn logischerwijs ook angst voor stijve penissen ontwikkelen. Een stijve piemel kan dan flashbacks of herbelevingen van dat voorval oproepen.

Hoe kom je er vanaf?

Een seksuologische behandeling van medorthofobie kan noodzakelijk zijn om er vanaf te komen. Hoe de behandeling eruit ziet, hangt af van hoe de angst is ontstaan. Wanneer iemand een trauma heeft opgelopen tijdens seksuele aanranding is er mogelijk traumabehandeling nodig. Psychoeducatie kan helpen bij het begrijpen van het menselijk lichaam, het erectiel functioneren en seksuele opwinding. Daarnaast kan je bijvoorbeeld stapsgewijs worden blootgesteld aan gedachten, fantasieën, beelden, misschien een seksspeeltje dat er op lijkt, en uiteindelijk een echte stijve penis. Blootstelling aan de angst, waarbij iemands grootste angst uitblijft, is een bewezen effectieve methode om fobieën te behandelen en de angst te laten doen zakken. Op zoek naar hulp? Leg je huisarts uit waar je hulp bij wil en vraag om een doorverwijzing.

Beeld: Dainis Graveris via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

Johan 17 oktober 2018 om 07:15

Als man kan ik over dit “probleem” aardig mee praten. Voordat ik mijn eerste orgasme kreeg (rond mijn 13e) had ik zeer vaak een erectie. De erecties kreeg ik bij elke gedachte aan seks (en dat was zeer vaak!). Ik heb het nooit als een soort ziekte gezien, maar het was wel lastig. In een zwembad lag ik zeer regelmatig op mijn buik, want ja, dan schaam je ervoor. Ben tot mijn 50e nooit naar een sauna geweest, gewoon omdat ik het ongepast vond om daar mijn stijve piemel te etaleren. Rond mijn 50e werd het beter beheersbaar, deels door de ervaringen en natuurlijk deels door de leeftijd, vermoed ik. Nu ben ik 61, alles is rustiger, voornamelijk in mijn hoofd. Dit betekend dat bijv. een sauna bezoek geen probleem is. Ik moet zelfs een beetje mijn best doen om een erectie te krijgen.
Ik heb het nooit als een kwaal beschouwd, het was gewoon de sterke drang naar seks (een erg hoog libido?)
Mensen hebben het weleens over, als je jouw leven weer eens zou mogen overdoen, hoe zou je dat willen?
Wat mij betreft, precies hetzelfde, ik zie seks als een heerlijke bonus in het leven.
Als je daar goed mee omgaat, met je partner en solo, dan berokken je daar niemand schade mee.

Antwoorden
mm
Rinske Bakker 24 oktober 2018 om 11:30

Beste Johan,

Fijn dat je klacht beheersbaar is geworden en daarmee ook de schaamte! Inderdaad, seksuele opwinding kan alleen maar plezierig zijn, zolang je er goed mee omgaat!

Hartelijke groet,
Het team van Bedmanieren

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.