De eerste keer zoenen of de eerste keer seks hebben kan spannend zijn. Misschien heb je vragen, misschien voel je je onzeker, misschien vraag je je af wat jouw wensen zijn. Wat voor tips zijn daarin te geven en welke dingen zijn goed om voor jezelf over na te denken?
Wat valt er onder de eerste keer?
Bij ‘de eerste keer’ denken we vaak aan vrijen, en dan meestal aan penetratieseks (penis in vagina-seks). Daar valt natuurlijk van alles op af te dingen. Seks is immers veel breder dan alleen penetratie. Seks is ook: tongzoenen, elkaar (naakt) strelen, orale seks, en ga zo maar verder. Daarnaast is het beschouwen van de eerste keer als penis in vagina-seks ook een nogal heteronormatieve blik, want telt de eerste keer seks tussen twee vrouwen waarbij geen penis voorkomt dat niet als een “echte” eerste keer? Klinkt gek, toch? Kortom, verbreed je blik van ‘de eerste keer’!
‘De eerste keer’ kan dus ook een eerste keer zoenen zijn, een eerste keer stimulatie met de handen, een eerste keer orale seks, enzovoort. Probeer daarom allereerst eens voor jezelf stil te staan bij waar jij op dit moment in je leven voor de eerste keer aan toe bent. Dat hoeft niet meteen orale seks, penetratie of samen naakt zijn te zijn; kies voor waar jij je prettig bij voelt en waar jij aan toe bent.
Welke stap?
Wat zijn nou dingen om mee te nemen waar je je prettig bij voelt? Onder andere dus welke stap jij als eerste keer wil nemen. Is dat (tong)zoenen, elkaar met kleding aan strelen of zonder kleding, stimulatie met de handen, samen douchen, knuffelen met kleding aan, orale seks, de geslachtsdelen elkaar laten aanraken, penetratie?
Met wie?
Verder is het goed om erover na te denken met wíe je het prettig vindt om te doen. Het zal vooraf, tijdens, maar ook achteraf fijn voelen als dit iemand is voor wie je bewust hebt gekozen en bij wie je je op je gemak voelde. Ook is het belangrijk dat je er zélf voor kiest, en niet omdat de ander aandrong of omdat vriend(inn)en zeiden dat het nu toch wel eens tijd werd.
Veilige seks
Een ander belangrijk punt is om na te denken over veilige seks. Zorg ervoor dat je maatregelen treft om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Dat doe je door gebruik van anticonceptie zoals de pil of een spiraal, door jou of je sekspartner. Maar denk ook na over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Die zijn zowel overdraagbaar tijdens penetratie als tijdens orale seks. Op Sense.info vind je per manier waarop je kan vrijen een overzicht over of je daardoor een SOA kan krijgen. Je kan het beste een condoom of beflapje gebruiken of beiden een SOA-test doen. Als je dat laatste afspreekt, spreek het dan duidelijk af samen en bespreek de uitslag goed. Want je wil natuurlijk wel zeker weten dat de ander echt geen SOA heeft.
Verder voorbereiden op de eerste keer
Voordat je seks gaat hebben met een ander, is het goed om je eigen lichaam eerst te leren kennen. Ga dus eens ontdekken wat goed voelt en hoe jouw geslachtsdeel is (op)gebouwd door jezelf aan te raken over je hele lijf. Welke delen zijn gevoelig, wat voelt goed, wat voor aanraking van de penis is prettig, waar zit die clitoris eigenlijk? Je leest meer over de clitoris in ons eerdere artikel.
Bedenk verder dat je het stap voor stap mag aanpakken en dat je dit ook bij je sekspartner mag aangeven. Je hoeft niet meteen all the way te gaan. Je hoeft niet te doen wat je denkt dat je sekspartner graag wil. En daarmee komen we bij een belangrijk punt: communicatie over seks is belangrijk! Alleen zó kan je duidelijk maken wat je nodig hebt (en ook belangrijk: wat je niét wil) en alleen zó kan je partner weten wat hij, zij of hen moet doen om jou opgewonden te maken. Lees ook eens ons eerdere artikel over communicatie over seks.
Je hoeft niet altijd te weten wat je leuk vindt en waar je zin in hebt. Net als met nieuwe gerechten die je moet uitproberen om te weten of het je smaakt, zal je bij seks ook moeten uitproberen en leren wat je leuk en lekker vindt. En dan is het ook nog eens zo dat hetgeen waar je vorige week zin in had, vandaag misschien niet is wat je wil. Dat is normaal! Je hebt immers ook niet per se elke week zin in precies diezelfde gerechten.
Wat ook kan helpen, is om te bedenken dat een beetje stuntelen tijdens seks erbij hoort. Het leven is niet perfect en seks dus ook niet. Benoem het, lach er samen om en breek het ijs, geef er een draai aan en experimenteer verder!
Seks is leuk!
Er zijn een aantal dingen waar je bij seks over na moet denken, zoals de kans op zwangerschap, SOA’s, en jouw eigen wensen en grenzen. Vaak wordt in berichtgeving en educatie over seks echter een alarmerende boodschap gegeven (bijvoorbeeld: pas op voor ongewenste zwangerschap! Pas op voor SOA’s!). Je zou bijna vergeten dat seks ook gewoon heel leuk, spannend, sexy en opwindend is. Zie seks dus ook op die manier. Experimenteer, ervaar, ontdek!
We hebben de website in dit artikel al meerdere keren aangehaald, maar willen nog eens benadrukken: handige en overzichtelijke informatie die je kan helpen bij het nadenken over jouw eerste keer en meer vind je op Sense.info.