Kunst

Kunst: What The Cl*t?! #4

geschreven door 4 april 2023
clit

Aïsha Kanters is grafisch ontwerper en is in haar werk geïnteresseerd in ethische vraagstukken rond de thema’s beeldcultuur, identiteit en seksualiteit. Haar werk zal regelmatig te bewonderen zijn op Bedmanieren.nl en wordt begeleid door tekst en uitleg. In dit artikel neemt zij ons mee in haar project over de clitoris.

What The Cl*t?!

Welkom! Graag neem ik jullie verder mee in mijn project ‘What The Cl*t?!’. Het project was onderdeel van mijn afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dit artikel is de vierde publicatie in een reeks van vijf publicaties. Lees ook de eerdere artikelen over ‘What The Cl*t?!’.

Het resultaat van het project

Uiteindelijk kwamen alle tekeningen van de mensen die ik ondervroeg samen in de publicatie van een boek. In mijn publicatie beschreef ik mijn visuele veldonderzoek bestaande uit tekeningen van een clitoris gemaakt door 170 personen. Het veldonderzoek laat letterlijk visueel zien hoe goed (of beter gezegd: helaas weinig) men weet over de clitoris. 

170 clitorissen

In de hoofdafbeelding zie je dat de tekeningen van de clitorissen in een bepaalde volgorde worden gepresenteerd. De tekening die ik als eerste plaatste, was de kleinste en meest minimalistische uitwerking van een clitoris. De honderdzeventigste tekening toonde een complete clitoris. Naast het kijken naar de grootte van de tekening, heb ik ook gekeken naar een mooi verloop in de vorm. De volgorde in de tekeningen is bijna een rijm van een klein stipje dat uitgroeit tot een volwaardige clitoris. De volgorde symboliseert de (her)ontdekking van de clitoris en weerspiegelt ook het gebrek aan kennis over dit orgaan. Tegelijkertijd is de ‘evolutie’ van de kennis over de clitoris te zien in de volgorde van de tekeningen. 

Selectie van de getekende clitorissen. © Aïsha Kanters

In één van de eerdere artikelen op Bedmanieren.nl schrijven we over de anatomie van de clitoris: hoe ziet de clitoris er nu eigenlijk precies uit?

Over enige tijd volgt de laatste publicatie over het project ‘What The Cl*t?!’, waarin ik meer zal vertellen over het onderzoek dat ik deed. In een reeks van publicaties neem ik jullie mee in het project en de resultaten. 

Bekijk onze pagina met andere artikelen van Aïsha, waar je de overige ‘What The Cl*t?!’-posts (later) ook kunt vinden.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.