Educatie

Jongensbesnijdenis: zou het verboden moeten worden?

geschreven door 28 maart 2023
Circumcisie

Dat het verboden is om meisjesbesnijdenis uit te voeren is bij veel mensen bekend. Wij schreven hier al eerder over op Bedmanieren.nl. Het afgelopen decennium is er ook steeds meer aandacht gekomen voor jongensbesnijdenis, ook bekend als circumcisie. De stelling luidt dat dit ook verboden zou moeten worden op jonge leeftijd.

Wat is circumcisie en wanneer wordt dit gedaan?

Wereldwijd gebeuren er rond de 13 miljoen besnijdenissen per jaar, in Nederland komt dit op rond de 10.000 keer per jaar voor1. Als iemand besneden is betekent dit dat de voorhuid, in zijn geheel of gedeeltelijk, van de penis is verwijderd. In Nederland wordt iemand vaak besneden omdat de voorhuid te nauw is. Wanneer de voorhuid te nauw is, kan deze niet, of moeizaam, over de eikel van de penis heen geschoven worden. Hierdoor ontstaat een medische reden om een besnijdenis uit te voeren. Door de te nauwe voorhuid kunnen er namelijk problemen ontstaan: plasproblemen, een pijnlijke erectie of pijn tijdens penetratieseks. Ook kan de voorhuid of eikel gaan ontsteken omdat de penis niet goed schoongemaakt kan worden.

Vanuit bepaalde religies of culturen is het gebruikelijk om vlak na de geboorte een jongen te besnijden. Dit komt bijvoorbeeld voor in het Jodendom en binnen de Islam. In Amerika gebeurt het vaak vanuit een hygiënisch oogpunt, daar wordt namelijk gedacht dat je hierdoor besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen kan voorkomen. Daar wordt een besneden penis gezien als een schone penis.

Leeftijd van besnijdenis

Als een penis wordt besneden in verband met religieuze of culturele overwegingen, dan gebeurt dit vaak op de achtste dag na de geboorte. Een jong kind krijgt hier weinig van mee en er wordt gezegd dat het kind er weinig last van heeft. Als iemand wordt besneden op oudere leeftijd kan dit voor meer klachten zorgen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan pijn na de operatie, maar ook een gevoelige eikel. De eikel is ontbloot na de circumcisie en wrijft vervolgens tegen kleding aan, wat voor gevoeligheid kan zorgen.

Zou jongensbesnijdenis verboden moeten worden?

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) stelt dat besnijdenis op jonge leeftijd verboden zou moeten worden indien het niet medisch noodzakelijk is. Dit komt voort uit de gedachte dat er een keuze gemaakt wordt over het lichaam van iemand die zelf (nog) niet in staat is om die keuze te maken. De KNMG ziet dit dan ook “als een schending van de integriteit van het lichaam”. In de grondwet is vastgelegd dat ongewilde ingrepen in of aan het lichaam verboden zijn. Circumcisie zonder medische noodzaak valt volgens de KNMG onder een ongewilde ingreep en is dus volgens hen in strijd met de grondwet.

Wat vind jij hiervan? Moet circumcisie bij jongens ook verboden worden of denk jij hier anders over?

1 KNMG

Hoofdafbeelding: RawPixel

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.