Seksualiteit

Je bent al mooi, schoonheid

geschreven door 18 januari 2022
schoonheid

Sommigen denken: alleen als ik een perfect lichaam heb, krijg ik een partner of word ik succesvol. Is dat terecht? Vind jij jezelf een mooi mens?

Uiterlijke schoonheid

Uiterlijke schoonheidsidealen spelen een grote rol door de geschiedenis van de mens heen en veranderen met de tijd. In Frankrijk ontstonden rond de 17e eeuw de zeven schoonheden: 1) donker haar en lichte ogen/licht haar en donkere ogen, 2) bleke huid, 3) moedervlek op de bovenlip, 4) lange gekrulde wimpers, 5) amandelvormige ogen, 6) sproetjes, en 7) kuiltjes in de wangen. Vandaag de dag bestaan er verschillende schoonheidsidealen; de meeste worden bepaald door de (sociale) media. Enkele zijn: 1) slank zijn, 2) een perfect getraind lichaam, 3) een perfect egaal gezicht, en 4) een V-vormig torso voor mannen. Vandaar ook het succes van dieetproducten en fitnessclubs. Opvallend veel van de idealen van nu met betrekking op het uiterlijk komen overeen met de schoonheidsidealen uit de Romeinse en Griekse tijd.

Aantrekkelijke voordelen

Eerder legden we uit dat ons brein soms onbewust aan vooroordelen doet. We blijken ook aan stereotypering te doen op basis van iemands uiterlijke schoonheid. Het blijkt dat aantrekkelijke mensen meestal worden voorgetrokken in sociale situaties (van Leeuwen & Macrae, 2004), intelligenter zijn (Kanawaza, 2011), 3 tot 4% meer verdienen (Hamermesh, 2011) en succesvoller zijn (Madera & Hebl, 2012) dan minder aantrekkelijke mensen.

Schoonheid of mooiheid is een idee of gevoel van een esthetisch uiterlijk of innerlijk, uitstraling van een persoon, dier, (kunst)object, landschap of aangenaam geluid, in het bijzonder muziek.

Vergeet echter niet dat schoonheid ook afhangt van innerlijke schoonheid. Of we iemand aantrekkelijk vinden, wordt volgens studies bepaald door: de toekomstige verwachting dat we iemand dagelijks gaan zien, of je elkaar kunt laten zijn wie je bent, je elkaar leuk vindt, veel overeenkomsten hebt en je dezelfde spannende dingen beleeft. Bovendien wordt je aantrekkingskracht en schoonheid misschien wel volledig bepaald door hoe veel zelfvertrouwen je hebt! Je uiterlijke kenmerken kunnen met een portie zelfvertrouwen door anderen mooier worden gevonden (Holtzman & Strube, 2010).

Lichaamsbeeld

Mensen met een negatief lichaamsbeeld hangen vaak onrealistisch veel op aan hun uiterlijk; of ze van buiten mooi zijn. Ze denken bijvoorbeeld: alleen als ik een perfect lichaam heb, krijg ik een partner of word ik succesvol. Kijk jij graag in de spiegel of liever niet? En hoe kijk je dan naar jezelf? Welke (onder)delen van je lichaam vind je mooi en over welke ben je minder tevreden? Ga eens na welke gedachten je hebt over uiterlijk en hoe realistisch die zijn.

In de video ‘Real Beauty Sketches’ van Dove wordt het verschil tussen hoe anderen ons zien en hoe we onszelf waarnemen onderzocht.

#Bodypositivity

Heb jij last van een negatief lichaamsbeeld? Op deze manier zet je het om in iets positiefs:

  • Verander je (negatieve) gedachten over je uiterlijk. Het is niet meer dan normaal dat je soms baalt van je spiegelbeeld. Met enige oefening lukt het je om die negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs. Niemand – maar dan ook echt niemand – is altijd tevreden met zijn of haar uiterlijk.
  • Stop met jezelf (in negatieve zin) te vergelijken met anderen. Dat maakt je alleen maar onzeker en je wordt er bovendien niet mooier van. Je kunt het niet winnen, want er is altijd wel iemand die knapper is dan jij. Denk hierbij aan een gezond social media dieet! Maximaal een kwartiertje per dag op Instagram bijvoorbeeld.
  • Normaliseer het belang van je uiterlijk. Mensen met een negatief lichaamsbeeld hangen vaak onrealistisch veel op aan hun uiterlijk. Ze denken bijvoorbeeld: alleen als ik slank ben, dan krijg ik een partner of word ik succesvol. Je weet nu dat er meer meespeelt.
  • Behandel je lichaam met compassie. Je lichaam is het huis dat jou je hele leven meedraagt. Wie zijn lichaam met respect behandelt, gaat het vanzelf meer waarderen. Beweeg voldoende, eet gezond, slaap goed, zoek ontspanning en stimuleer je zintuigen. Wees er lief voor en verwen jezelf.
  • Beoordeel je lichaamsdelen niet op hun uiterlijk, maar op wat ze voor je doen. Met je benen kun je overal naartoe lopen, met je handen kun je anderen liefkozen en prachtige dingen maken, met je ogen kun je je dierbaren zien. Zelfs als je een beperking hebt; het helpt je communiceren met de wereld om je heen en stelt je in staat om te creëren, te geven en te delen. Wees dankbaar voor je lichaam, inclusief al haar imperfecties.
  • Sport is een effectieve manier om een positiever zelfbeeld te krijgen. Krachttraining lijkt een grotere tevredenheid te geven dan aerobics, waarschijnlijk omdat het effect sneller te zien en te voelen is. Het gaat vooral om de verbeteringen die iemand denkt te zien in zijn fitheid, soepelheid en uiterlijk.
  • Zoek naar manieren om je zelfvertrouwen te verhogen die verder gaan dan je uiterlijk. Zoek nieuwe interesses, verbreed je horizon, ga na wat écht belangrijk is in je leven.

Je bent mooi, precies zoals je bent.

Beeld: Autumn Goodman via Unsplash

Inspiratie: Je bent al mooi – De schoonheid van imperfectie – Liesbeth Woertman & Psychologie Magazine.

Wellicht ook interessant voor jou: