Vreemdgaan, affaires, ontrouw… Dagelijkse kost voor relatietherapeuten en scheidingsadvocaten. Monogamie is de standaard geworden in onze samenleving, maar werkt dit nog wel?
Monogamie: hét model van het huwelijk en langdurige relaties waar wij ons aan vasthouden. Wij trouwen met de belofte aan elkaar: “tot de dood ons scheidt”. Maar in een samenleving waarin wij veel ouder worden, wordt het ook moeilijker om deze belofte na te komen. De oorzaak van een scheiding of relatiebreuk ligt steeds vaker in ontrouw en vreemdgaan. Onze samenleving oordeelt doorgaans afkeurend over affaires en vreemdgaan. Eerder hebben wij op Bedmanieren.nl al geschreven over polyamoreuze relaties. Maar wat als we trouw zijn aan je partner opnieuw kunnen definiëren?
Esther Perel heeft het boek “Liefde in Verhouding” geschreven over relaties en ontrouw en schijnt op ontrouw en monogamie een ander licht. Door haar ervaringen met het geven van relatietherapie pleit zij ervoor dat monogamie niet voor elk stel werkbaar is. Hierbij heeft zij het ook over trouw zijn op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: mag je over anderen fantaseren als je een monogame relatie hebt? En hoe zit het met het kijken naar porno, of flirten met iemand in de kroeg?
Non-monogamie
De definitie van non-monogamie mét wederzijdse instemming volgens Perel is wanneer “beide partner evenveel stem hebben in de beslissing om hun onvervulde verlangens elders te laten bevredigen” en “waarbij partners expliciet de seksuele en emotionele grenzen van hun relatie afspreken”. Dit in tegenstelling tot ontrouw, waarbij de keuze eenzijdig wordt gemaakt door één van de partners. Door afspraken erover te maken waar beiden achter staan – bijvoorbeeld of het oké is wanneer één partner contact zoekt met anderen buiten de relatie terwijl de ander dat niet doet – is er duidelijkheid over wat wel en niet mag. Door duidelijke kaders te scheppen heeft de kans op het slagen van de relatie wellicht meer succes.
Een nieuwe definitie van trouw
Trouw zijn wordt dan ook geherdefinieerd door Perel. Maar als je je seksuele behoeften elders mag vervullen, wat blijft er dan over in de relatie? Veel meer dan we geneigd zijn te denken! Loyaliteit in de vorm van emotionele verbinding, voor elkaar zorgen op fysiek en financieel vlak en de relationele verbintenis die je met elkaar aangaat, zorgt voor een hechting tussen stellen waar seks niet eens voor nodig hoeft te zijn. Perel stelt dan ook vast dat we
Trouw [kunnen] opvatten als een relationele constante die respect, loyaliteit en emotionele intimiteit omvat”.
Wat denk jij? Is het mogelijk om je emotioneel te verbinden met je partner en seksueel contact te hebben met een ander? Ben je dan trouw aan je partner?
Hoofdafbeelding: Dainis Graveris via Unsplash
Bron: Esther Perel, Liefde in Verhouding